POUČITE SE

Zavarujmo se pred sladkorno boleznijo

Z.F./Novice Svet24
3. 3. 2018, 21.45
Deli članek:

Ste vedeli, da lahko obolelost za sladkorno boleznijo tipa 2 preprečite s pravilno hrano? Razkrivamo, katera hrana je tista, ki znižuje krvni sladkor, preverite pa tudi, katere sestavine v kuhinji je smiselno zamenjati.

Profimedia
Merjenje sladkorja v krvi.

Če je vzrok avtoimunske sladkorne bolezni tipa 1 tako genski kot okoljski, si sladkorno bolezen tipa 2 pravzaprav povzročimo sami – predvsem z nezdravo prehrano. Zato preverite, katera je tista hrana, ki vas bo od te hude bolezni čim bolj oddaljila.

Lanena semena in orehi

Tradicionalna indijska medicina priporoča tudi triplatova semena ali grško seno, ki znanstveno potrjeno znižujejo krvni sladkor in zmanjšujejo njegovo nihanje.

Več študij je pokazalo, da lanena semena uspešno pomagajo zniževati visok krvni sladkor. Poleg velike vsebnosti prehranskih vlaknin se namreč lahko pohvalijo tudi z veliko maščobnimi kislinami omega 3, ki pomagajo pri vzdrževanju prožnosti celičnih membran, zaradi česar se celice bolje odzivajo na inzulin in lažje absorbirajo glukozo. Z lanenimi semeni, ki jih je treba pred uporabo obvezno sveže zmleti, nikar ne varčujte in si jih privoščite tako na solati, v jogurtu kot v palačinkah. V boju proti odvečnemu sladkorju so se dobro izkazali tudi orehi, kar so dokazale študije na različnih koncih sveta z različnimi prehranskimi navadami. Tudi orehi so bogati z maščobnimi kislinami omega 3. Pozorni bodite le na njihovo visoko kalorično vrednost in temu primerno prilagodite dnevni vnos kalorij. Sto gramov orehov ima namreč kar 650 kilokalorij, kar je približno četrtina priporočenega dnevnega vnosa za ženske.

Profimedia
Belo moko zamenjajte s polnozrnato.

Raziskujte vrste moke

Ker je za telo popolnoma vseeno, ali zmažemo nekaj žličk sladkorja ali izdelek iz bele moke oziroma enostavnih ogljikovih hidratov, se počasi poslovite od bele moke in izdelkov iz nje ter jo zamenjajte za polnozrnato, najbolje ekološke proizvodnje. Če že morate uporabiti belo, naj bo raje pirina, riževa, ovsena, kamutova … Pšenična je že tako zelo genetsko predelana, da je daleč od svoje zdrave prednice. Obudite staro navado domače peke kruha in eksperimentirajte z različnimi vrstami moke. Ali ste vedeli, da kruh iz polnozrnate moke, ki je bogat s prehranskimi vlakninami, upočasni absorpcijo glukoze in poskrbi, da se ne izloči preveč inzulina naenkrat? In ali ste vedeli, da redno uživanje izdelkov iz ajdove moke znanstveno dokazano znižuje krvni sladkor?

Profimedia
Lanena semena in orehi so odlični pri zniževanju visokega krvnega sladkorja.