Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 16.12.2015 08:49:22

Poslovil se je doktor znanosti s Harvarda

wscdoha2014
Seriji slovenskih športnikov, ki so v letu 2015 sklenili aktivno kariero, se bo v soboto ob 17. uri v ljubljanskem Tivoliju pridružil še plavalec Ilirije Jernej Godec.

Udeleženca olimpijskih iger 2004 in 2008 Jerneja Godca je zaznamovala predvsem akademska pot, saj ga februarja čaka zagovor doktorske disertacije na univerzi Harvard v Bostonu.

Pri plavalnem klubu Ilirija se niso po naključju odločili za slovo v bazenu Tivoli. Leta 1994 je imel takrat 8-letni plavalec tam svoj prvi nastop, po startu so mu z zadnjice zdrsnile kopalke, za kar bi moral biti diskvalificiran, a so mu sodniki vseeno pogledali skozi prste in mladi tekmovalec je ostal v športu, ki mu je zaznamoval življenje.

Na športni poti je Jernej Godec plaval na olimpijskih igrah 2004 v Atenah in 2008 v Pekingu. Med leti 2003 in 2009 je nastopil tudi na štirih svetovnih prvenstvih, kjer se je vselej uvrščal med najboljših 16 tekmovalcev. Vrhunec pa je bil finale slovenske mešane štafete leta 2005 v Montrealu, v kateri so nastopili še Blaž Medvešek, Emil Tahirovič in Peter Mankoč. Na svetovnem prvenstvu v krajših bazenih je nastopil le leta 2008 v Manchestru in se uvrstil v finale na 50 m prosto. Zadnjič je za reprezentanco nastopil decembra 2009 v Istanbulu, kjer je osvojil četrto mesto na 50 m hrbtno.

USPEŠEN TUDI MED MLADINCI


Medalje je Godec osvajal na mladinskem evropskem prvenstvu, univerzijadi in svetovnih vojaških prvenstvih. Dobro plavanje pa ga je popeljalo v ZDA, kjer je na univerzi Berkeley treniral z asi, kot so Hrvat Duje Draganja, Srb Milorad Čavić, George Bovell iz Trinidada in Tobaga, Kenijca Jason in David Dunford, Poljak Bart Kizierowski, Američana Anthony Ervin in Nathan Adrian, pa tudi slovenska reprezentanta Sara Isaković in Damir Dugonjić.

A po selitvi v ZDA je bila v ospredju akademska pot. Godec je na Berkeleyju z odliko opravil študij molekularne in celične biologije, nato pa opravil doktorat iz imunologije na Harvardu, kjer ga od uradnega naziva loči le še zagovor doktorata. Vmes je s skupino prijateljev z univerz Harvard in Yale ustanovili svoje podjetje, še vedno sodeluje pri laboratorijskem delu na univerzi in z drugimi institucijami na področju biotehnologije. To naj bi tako ostalo tudi po selitvi v New York, kjer bo njegova žena opravila specializacijo s področja dermatologije.

"Prepričan sem, da vsak človek na svojem področju lahko malo spremeni svet," je na začetku študija v ZDA dejal Godec. In temu ostaja zvest tudi tik pred doktoratom: "Naziv v življenju ni tako pomemben, kot to, kar lahko človek s tem nazivom potem dela in naredi."

Ob slovesu pri ljubljanski Iliriji pripravljajo tako imenovani challenge, tekmo podobno kot so jo pred leti v Tivoliju že prirejali. Tekmovalci se bodo v različnih starostnih kategorijah merili na 50 m prsno in prosto na izpadanje. Udeležbo na tekmi so potrdili tudi vsi slovenski reprezentanti, ki so trenutno v domovini na čelu z novopečenim evropskim prvakom na 50 m prsno Dugonjićem.

Članki iz rubrike