SPREJEM

Junak Roglič je doma: Primož, ti si enkraten

V torek bodo Primoža Rogliča sprejeli v Zagorju ob Savi.
Fotografija: Sprejem pred Mestno hišo za Primoža Rogliča. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Sprejem pred Mestno hišo za Primoža Rogliča. FOTO: Blaž Samec/Delo

LJUBLJANA – Slovenski kolesar Primož Roglič, ki je blestel na nedavno končani dirki po Franciji in jo končal tik pod stopničkami, se je vrnil v domovino. V ljubljanski mestni hiši je bila ob 18. uri novinarska konferenca z Rogličem, uro pozneje pa pred njo še sprejem za najboljšega Slovenca na Touru, ki ga pripravlja Kolesarska zveza Slovenije.

»Počaščen sem, navdušen sem, upam, da bom še kdaj sem prišel pred toliko ljudi, upam, da to ni zadnjič. Zahvalil bi se za vso podporo, ki sem jo imel. Na klancih, s katerimi se borim, mislim tudi na vas, imam občutek, da se skupaj borimo. Hvala vam za vse,« se je množici kolesarskih navdušencev pred ljubljansko Mestno hišo zahvalil Roglič, potem ko je iz rok podžupana in nekdanjega predsednika KZS Aleša Čerina v zahvalo za vse, kar je Slovencem v treh tednih Toura pripravil, dobil plaketo ljubljanskega zmaja.

»Primož, ti si v naših srcih«

Kolesarskemu asu se je zahvalil tudi predsednik KZS Tomaž Grm, ki je Rogličevi partnerki in podaljšani roki Lori Klinc  podaril šopek rož, od gostov pa je s svojim govorom navdušil veleposlanik Nizozemske Bart Twaalfhoven, ki se je Slovencu zahvalil tudi v imenu Nizozemske, njegova ekipa Lotto NL-Jumbo namreč prihaja iz dežele tulipanov: »Uspeh je predvsem Primožev, a navdušil je tudi nas. Kakšna predstava, Primož je nizozemsko ekipo spet naredil veliko in mi smo mu za to hvaležni. Spominjam se lanskega intervjuja našega novinarja, v katerem je Primož dejal, da si želi postati le dober kolesar. A Primož, ti si enkraten, fenomenalen kolesar in še več od tega. Ti si v naših srcih.«

Prijetnih obveznosti pa s tem za Rogliča še ne bo konec; v torek bo veselo še v Zasavju, kjer v zagorski občini svojemu častnemu meščanu tudi pripravljajo sprejem. Ta bo ob 19. uri na mestni ploščadi.

Padec, a brez posledic

Roglič je imel v tednu po koncu dirke po Franciji še tekmovalne obveznosti, v soboto je nastopil na klasiki v San Sebastianu, ki se je zanj končala s padcem, a na srečo brez poškodb kljub vidnemu povoju na roki. »Ni nič hujšega, bolečine imam, a bom že potrpel. Ni bil to klasičen padec, več poškodb sem dobil, ker so me drugi kolesarji zadevali in padali name,« je navijače razveselil Roglič, ki zdaj ne bo odšel na dopust, ampak se bo začel pripravljati na septembrsko svetovno prvenstvo, na katerem ima visoka pričakovanja tako v kronometru kot v cestni dirki.
Primož Roglič je dosegel enega največjih uspehov slovenskega kolesarstva, do konca je bil v igri celo za tretje mesto. FOTO: Stephane Mahe, Reuters
Primož Roglič je dosegel enega največjih uspehov slovenskega kolesarstva, do konca je bil v igri celo za tretje mesto. FOTO: Stephane Mahe, Reuters

Roglič je letos na dirki po Franciji s četrtim mestom skupno obrnil nov list v zgodovini slovenskega kolesarstva. Doslej sta rekordno uvrstitev imela Tadej Valjavec iz leta 2009 in Janez Brajkovič iz leta 2012, oba sta končala na devetem mestu. Roglič se je do konca boril s Chrisom Froomom za tretje mesto, svetovno kolesarsko javnost pa je nase opozoril z izjemno predstavo na kraljevski 19. etapi, ko je pometel z vso konkurenco.

Ekipi ne zameri

Toura, ki mu je prinesel spoštovanje, zaradi katerega se je v kolesarski karavani znebil sramežljivosti in tudi občutka manjvrednosti, Roglič ne bo pozabil. »Ko se je dirka končala, mi je bilo kar nekoliko žal. Imel sem občutek, da bi lahko še kaj naredil, počutil sem se odlično,« po več kot 3000 kilometrov dolgem popotovanju po Franciji nad utrujenostjo ni tarnal Roglič. Čeprav ni imel maksimalne pomoči ekipe, jim tega ne zameri in zatrjuje, da je tudi ekipa na dobri poti, da v prihodnosti zabeleži še boljše rezultate.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije