Atleta leta sta Janežič in Ratejeva

Tekač na 400 metrov in metalka kopja sta naslova osvojila pričakovano in prepričljivo.

Objavljeno
18. november 2017 20.28
Prihod atletov iz EP za mlajše člane v Tallinu na Brnik. Na sliki Žan Rudolf, Robert Renner in Luka Janežič. Brnik,13,07,2015
L. Z., STA
L. Z., STA
Radenci - Slovenska rekorderja Martina Ratej in Luka Janežič (oba Kladivar Celje) sta bila v tradicionalni anketi Atletske zveza Slovenije (AZS) izbrana za najboljša atleta leta 2017. Lani sta bila za najboljša atleta leta proglašena skakalca s palico Tina Šutej in Robert Renner.

Janežič si je priznanje prislužil predvsem z izjemno konstantno sezono, ki jo je kronal na mitingu v Monaku, kjer se je s časom 44,84 kot prvi Slovenec spustil pod mejo 45 sekund v teku na 400 metrov. Letos je bil edini Slovenec, ki je lahko tekmoval na najvišjem nivoju, boljšo uvrstitev na svetovnem prvenstvu v Londonu (izpadel je v predteku) pa mu je preprečila poškodba.

Podobno bi lahko trdili za Martino Ratej: metalka kopja je dobro nastopala na mitingih najvišje ravni, tudi v kvalifikacijah na SP, a ji je v finalu (ponovno) nekaj zmanjkalo za odmevnejši dosežek.

Predanič trener leta

Med atleti je v točkovanju za najboljšega v državi Janežič dobil 274 točk, Renner 164, tretjeuvrščeni Žan Rudolf (Mass) pa 75; omenjena trojica je bila na najvišjih treh mestih že lani in predlani. Ratejeva je prejela 221 točk, Agata Zupin na drugem mestu 142, Maruša Černjul na tretjem pa 94.

Janežič je bil prvi tudi med mlajšimi člani (283), med mlajšimi članicami pa je slavila Anita Horvat (248). V konkurenci starejših mladincev sta bila najboljša Rok Renner (191) in Agata Zupin (281), med mlajšimi mladinci Gregor Grahovac (204) in Tami Ščančar (211), med pionirji pa Filip Dominkovič (203) in Zala Istenič (239).

Priznanje za najboljšega trenerja je prejel Rok Predanič, trener kar treh atletov leta. Poleg Janežiča sta to še najboljša med mlajšimi članicami Anita Horvat in najboljša pionirka Zala Istenič. Isteničeva sedaj trenira pod vodstvom Srdjana Djordjevića, a je vse letošnje večje uspehe dosegla pod Predaničevim vodstvom. Horvatova je letos postavila državni rekord na 400 metrov.

Predsednik zadovoljen s sezono

Najboljši klub je bil ponovno ljubljanski Mass, častni član AZS pa je postal Gabrijel Ambrožič za uspešno vsestransko strokovno in organizacijsko delo. na volilnem kongresu Združenja atletskih trenerjev Slovenije (ZATS) je bil za predsednika izvoljen Uroš Verhovnik.

»Za nami je še ena atletska sezona, ki jo kot predsednik krovne atletske organizacije lahko opišem samo v presežkih in pohvalah. Minulo sezono so naši atleti na največjih tekmovanjih evropske in svetovne ravni osvojili več kolajn, kar dokazuje uspešno in postopno zamenjavo generacij. Na članskem SP smo imeli šest predstavnikov, navkljub izjemno zaostrenim normam Mednarodne atletske zveze,« je črto pod sezono potegnil predsednik AZS Roman Dobnikar.