Majhni vrag Issah Abass kot Ezekiel Henty

Nogomet: v jutrišnjem 34. ligaškem derbiju Maribora in Olimpije v Ljudskem vrtu bo v središču tudi komaj 19-letni Afričan.

Objavljeno
16. november 2017 01.37
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – V zadnji ligaški zmagi Olimpije v Ljudskem vrtu (3:0, avgusta leta 2015) je spektakularno predstavo uprizoril Nigerijec Ezekiel Henty. Dobri dve leti pozneje Maribor trepeta pred drugim zeleno-belim Afričanom, Gancem Issahom Abassom. 

Hentyjevih neulovljivih slalomov po levi strani, ki so bili usodni tudi za trenerja Anteja Šimundžo, v vijoličnem taboru še zlepa ne bodo pozabili. Tudi navijači v Ljudskem vrtu so ostali odprtih ust in so lahko samo uživali v šovu Nigerijca, ki je s svojo najboljšo predstavo v dresu Olimpije navdušil in nakazal, da so vijoličnemu nizu petih šampionskih zmag šteti dnevi. Spretni in mišičasti Henty se je v tej tekmi »prodal« in je pozimi za rekordno odškodnino za igralca iz 1. SNL 5,5 milijonov evrov prestopil v moskovski Lokomotiv. V Rusiji Hentyju ni šlo vse po načrtih in se je po krajši avanturi v Združenih arabskih Emiratih ustalil pri madžarskem Videotonu, kjer je trener nekdanji Olimpijin trener Marko Nikolić.

Maribor je po omenjenem porazu zašel v krizo, saj je v kvalifikacijah za ligo prvakov izpadel že na prvi oviri proti kazahstanski Astani in to po sezoni, v kateri je igral v elitnem tekmovanju.

Vijolični v jesenskem delu te sezone, v kateri že tretjič tekmujejo med najboljšimi v Evropi, že kažejo manjše znake krize. Prepričljivi sobotni poraz z 0:3 v prvi četrtfinalni tekmi za pokal Nogometne zveze Slovenije je razkril, da ima Olimpija za drugo rušenje vijolične prevlade v treh letih v komaj 19-letnemu Abassu spet močno afriško orožje. Zanimivo je, da je v Olimpijo prišel že lansko jesen pod kadrovsko taktirko spornega športnega direktorja Ranka Stojića. Prve prvoligaške minute je dobil v porazu proti Rudarju z 2:4, ki je bil usoden za tedanjega trenerja Luko Elsnerja, pod vodstvom Safeta Hadžića pa si je Abass prislužil status prvokategornika. Pri Igorju Bišćanu je zaživel in se prelevil v najbolj vznemirljivega napadalca v deželi.

»Boljši smo zato, ker izpolnjujemo trenerjeve zahteve. Poslušamo in upoštevamo njegova navodila. Ne igramo vsak po svoje, kot smo to počeli prej,« je o značilnostih Olimpijine preobrazbe z Bišćanom povedal hitronogi in za branilce kot osa nadležni napadalec. V tej sezoni je zablestel v polnem sijaju. Pred poškodbo kolena, zaradi katere je izpustil šest prvoligaških tekem, je zabil pet golov, kolikor jih je tudi kapetan Maribora Marcos Tavares. Zdaj je Olimpijin najboljši strelec Portugalec Alves s šestimi goli, prav toliko pa jih je zabil tudi prvi strelec Maribora Jasmin Mešanović.

Drugi polčas proti Ankaranu v 15. kolu je bil Abassov ogrevalni za popolno vrnitev na igrišče in priprava za pokalni dvoboj, v katerem se je vrnil v velikem slogu. Izkušenima Marku Šulerju in Aleksandru Rajčeviću je do zadnjega paral živce. Ne le prvi gol, s katerim je tlakoval pot do visoke zmage, marveč njegova obrambna posredovanja sta obema štoperjema povzročala nenehne težave in hkrati omogočala Olimpiji, da je zanesljivo branila prednost. Za Maribor so pustila nepopravljivo škodo, saj se nikakor ni mogel povsem osredotočiti na napadalno igro, ker je bil nenehno pod grožnjo Abassovega izbruha.

Pokalna tekma je razkrila, da Maribor ta čas nima posameznika, ki bi lahko krotil ali ukrotil nizkoraslega bliska. In da je tudi Olimpija z njim bistveno bolj nevarna, prodorna in nepredvidljiva. Zdi se, da se pred njim Maribor lahko ubrani samo z moštveno obrambo. Abassova izjemna odlika je tekmovalen značaj in nepopustljivost, ki jo je v soboto izražal v številnih dvobojih »na nož« s Šulerjem. Zaradi izjemne borbenosti je dvigoval na noge navijače Olimpije.

»Nisem pretepač, branilci pa me radi tepejo. Vedno se zapodim v žogo. Mariborčani so veliko simulirali in se metali po tleh. Ne tepem se, morda sem za nekatere pač prehiter,« je po številnih dvobojih s Šulerjem povedal Abass. Njegov slog igre v skušnjave spravlja tudi sodnike, saj se ne izogiba igri »na telo«.