Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 20.07.2017 10:47:52

Tour v želji po osvojitvi "zelene majice"

Reuters
Francija vsako poletje gosti najpomembnejšo kolesarsko dirko Tour de France, ki je poleg spektakla za gledalce tudi velik okoljevarstveni izziv. Vedno večje število gledalcev ob cesti in plastičen promocijski material je organizatorje vzpodbudilo k sprejemanju ukrepov, s katerimi bi omejili onesnaževanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko se kolesarji borijo za tako želen naslov prvaka, jih ob cesti spremljajo številni navijači, ki bučno navijajo za svoje favorite. Letos se naj bi jih zbralo že okoli dvanajst milijonov, kar pomeni, da je povprečno na etapo odvrženih od deset do dvanajst ton odpadkov. Sedaj je prioriteta vseh, ki se trudijo za nemoten potek tekmovanja, ozavestiti tako obiskovalce kot kolesarje o pomembnosti ohranjanja okolice.

"Osveščanje se je začelo na začetku tega stoletja. Strinjali smo se, da je potrebno cesto in pokrajino pustiti v enakem stanju, kot je bila pred dogodkom," je povedal Philippe Sudres, predstavnik za stike z javnostjo Toura, potem ko so v javnost prišle fotografije Mont Ventouxa, pokritega s smetmi.


Po objavi šokantnih podob druge plati Toura so lokalne oblasti dobile okoli 100.000 vrečk, s katerimi naj bi počistili traso etape še isti dan, ko bi se ta končala. Prav tako želijo v prihodnosti omejiti število avtomobilov in hitrost na območju posamezne etape. Sudres dodaja, da razmišljajo tudi o tem, da bi ob traso dovolili samo električnim avtomobilom.

Leta 2013 so ocenili, da je bilo na Touru 341.000 ton izpusta ogljika oziroma 22.500 ton, če ne štejemo navijačev ob cesti in doma pred televizijskimi ekrani. Vendar številke niso tako šokantne v primerjavi s količino izpusta na lanskem svetovnem nogometnem prvenstvu v Braziliji, ko je ta znašal okoli 2,7 milijona ton.

"Borimo se za osvojitev 'zelene majice', vendar nas čaka še veliko dela," še dodaja Sudres.

Članki iz rubrike