Khelaifi in Valcke pod plazom obtožb

Prvi mož pariškega velikana PSG je obtožen podkupovanja osramočenega nekdanjega generalnega sekretarja FIFA.

Objavljeno
14. oktober 2017 11.56
J. P.
J. P.

Pariz - Predsednik pariškega nogometnega velikana PSG Nasser al-Khelaifi je obtožen podkupovanja osramočenega nekdanjega generalnega sekretarja Mednarodne nogometne zveze (FIFA) Jeroma Valckeja v zameno za pomoč pri odkupu televizijskih pravic za svetovni prvenstvi v letih 2026 in 2030 podjetju, ki ga vodi ravno Khelaifi, poroča STA.

Khelaifi, ki vodi katarsko družbo BeIN, naj bi Valckeju ponudil vilo na Sardiniji, ki naj bi jo uporabljali v povezavi s prodajo TV-pravic za mondiale med letoma 2018 in 2030. Italijanska policija je preiskala in zasegla številne predmete v vili Bianca ter zaslišala številne z njo povezane ljudi, v preiskavi so sodelovali tudi predstavniki švicarske vlade.

Iz švicarskega vrhovnega tožilstva so sporočili, da so preiskavo Khelaifija in Valckeja, ki ju sumijo podkupovanja, goljufij, kriminalnih dejanj in ponarejanja dokumentov, odprli že marca. Katarski BeIN je v odzivu na obtožbe zanikal vse očitane nepravilnosti, potrdil pa, da so francoske oblasti preiskale pariške pisarne podjetja po švicarski prošnji.

Oglasil se je tudi Valckejev odvetnik in zatrdil, da je njegov klient za vilo na Sardiniji plačeval najemnino. Valcke je sicer brez službe ostal lanskega januarja, pozneje pa so ga zaradi vpletenosti v korupcijske škandale kaznovali z dvanajstletno prepovedjo opravljanja sleherne funkcije v nogometu.