Članki

Kako je Klemen Slakonja s svojim Putinom zakuril Youtube

Klemen Slakonja je na Emi predstavil svojo parodijo Putin Putout, danes pa ima na Youtubu že skoraj 930 tisoč ogledov
29.02.2016 15:52
Čas branja: 2 min
Kako je Klemen Slakonja s svojim Putinom zakuril Youtube
Foto: Youtube

Izbor popevke, ki bo Slovenijo zastopala na Eurosongu, je spet zasenčil voditelj izbora Klemen Slakonja. S parodično popevko Putin Putout se je igralec ljubljanske Drame izstrelil na svetovno sceno, od sobote zvečer do danes se je njegov video že približal milijonu ogledov. Koliko denarja mu bodo kliki z Youtuba prinesli, še ni jasno, gotovo pa zgolj na krilih domačih gledalcev ne bi uspel tako hitro rasti, pravi Matej Špehar, strokovnjak za družabna omrežja.

Putin Putout že prehitel Požarjevo Melanio Trump

Če bi merili zgolj po pozornosti, ki jo je vzbudil v svetovni javnosti, je Klemen Slakonja z videom že prehitel Bojana Požarja in njegovo biografijo Melanie Trump. V ameriških medijih namreč nismo zasledili članka o Požarjevi knjigi, medtem ko je Slakonjev Putin Putout padel v oko urednikom ameriškega Newsweeka.

Dodatna vsebina ni prikazana, ker niste dovolili prejema piškotkov z zunanjih strežnikov. Spremeni...

Ni nujno, da bo Slakonja zaslužil več kot Požar

Da so slovenski ustvarjalci, tako kot industrija prepoznali, kako nujno je poiskati kupce zunaj slovenskih meja, je vsekakor pohvalno. Ali je Požar z Melanio odkril formulo za uspeh v e-založništvu, še ni jasno, saj podatkov o prodaji knjige na Amazonu še ni. Če gre sklepati po oceni strokovnjaka za družabna omrežja Mateja Špeharja, pa Slakonja z milijonom klikov na Youtubu ne bo obogatel, milijon ogledov v evrih še ne pomeni prav veliko. "Slakonja cilja na globalno občinstvo, Putin je zanimiv za cel svet in spot je nedvomno viralen. Vseeno pa je osupljivo, da se posnetek slovenskega avtorja v tako kratkem času približa milijonu ogledov," pravi Špehar.

Kako zakuriti Youtube?

Kako s svojim posnetkom prepričati globalno občinstvo tako, kot je to uspelo Slakonji že s spotom, v katerem oponaša filozofa Slavoja Žižka in zdaj še bolj s spotom, posvečenem Putinu? Za odgovor na to in še druga vprašanja smo skušali priklicati avtorja samega, a se nam še ni oglasil. Špehar pa pravi: "Seveda pomaga aktualna in globalna tema, Putin je glede tega odličen material. Skoraj gotovo Slakonja in njegova ekipa ničesar niso prepuščali naključju, saj gre za vrhunsko produkcijo, ki ni poceni. Zagotovo so širjenje te vsebine zaupali nekomu v tujini z zelo velikim dosegom." Izbira pravega kanala, na katerega se boste naslonili za šrijenje svoje vsebine, je ključnega pomena. Kateri je ta kanal v Slakonjevem primeru, Špehar ni želel ugibati.

Nasvete slovenskih youtubarjev, kako zaslužiti na internetu, najdete na teh dveh spletnih povezavah: Kako zaslužiti na Youtubu - nasveti Slovencev in Mlada Slovenka z Norveške, ki postaja čisto prava YouTube senzacija.

Se bo spot ognil cenzuri?

Vodenje izbora slovenske popevke za Eurosong je bila nekakšna vrnitev Klemna Slakonje na nacionalno televizijo. Nad nacionalko je bil pred časom že razočaran in sicer zaradi cenzure. "Cenzurirali so me samo enkrat. Ko je šlo za določenega politika," je prejšnji teden povedal Slakonja ([www.rtvslo.si] ). Pod spotom Putin Putout se je nabralo že dobrih sedem tisoč komentarjev, večina jih je v cirilici, delujejo precej čustveno, dajejo se Rusi in Ukrajinci, večina komentarjev v angleškem jeziku pa je pohvalnih. Ali se Slakonja lahko tudi tokrat zaleti v cenzuro ruskega medveda? "Tudi to se lahko zgodi, toda umikanje spota z Youtuba bi Slakonji pomenilo dodatno reklamo, zlepa pa ga ne bi mogli kar skriti na internetu," dodaja Špehar.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve
Finance
Uroš Božin Rusom iPhoni in iPadi, samo da bi prišli na volitve 3

V nedeljo se bo odvil prvi krog ruskih parlamentarnih volitev. Zmagovalec je bržkone že znan, ljudje pa vse bolj apatični.

FINANCE
Slovenija
Rusi so nam dali komunizem, EU pa denar, zakaj bi ljubili Ruse in Putina?!
Slovenija
SlovenijaSimona Toplak Rusi so nam dali komunizem, EU pa denar, zakaj bi ljubili Ruse in Putina?! 26

Ljubezen Slovencev do Rusov je naravnost pravljična. Kaj se zgodi, če pogledamo številke?

FINANCE
Manager
Kdo bo vodil svet in kaj bo tačas počela Slovenija
FINANCE
Ali res lahko obnovite podatke v primeru kibernetskega incidenta?
OGLAS
Finance
Kibernetska varnost
Finance PR Ali res lahko obnovite podatke v primeru kibernetskega incidenta? (OGLAS)

Glede na visoko verjetnost kibernetskega napada morajo organizacije dnevno preverjati varnostne kopije podatkov za obnavljanje in jih pregledovati ali vsebujejo zlonamerne programske kode, kot so izsiljevalski virusi.

FINANCE
Manager
Ima Slovenija stališče do afere Skripal?
FINANCE
Manager
Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Ljudje, ki nam bodo letos krojili življenje in posel 2

Naredili smo nabor ljudi, ki se jih bomo letos nagledali, naposlušali in ki bodo vsak po svoje krojili podobo sveta, Evrope in Slovenije. Kaj nam bodo zakuhali?