Učinkovito upravljanje energije s standardom ISO 50001

Z uvedenim sistemom upravljanja energije je mogoče prihraniti od pet do 15 odstotkov energije.

Objavljeno
19. maj 2017 17.53
mpi*Novem Car Interior Design
Cveto Pavlin
Cveto Pavlin

Energija oziroma njena učinkovita raba je vse pomembnejši dejavnik pri poslovanju podjetij, ki iščejo rešitve in nove pristope za zmanjšanje njene rabe. Seveda tudi v kontekstu zavezanosti k trajnostnemu razvoju, krožnemu gospodarstvu in ne nazadnje stroškovni učinkovitosti. Za učinkovito upravljanje energije podjetja vse pogosteje uporabljajo tudi standard ISO 50001.

Pomembno je torej zavedanje, da je s pravilnim upravljanjem energije mogoče ustvariti velike okoljske in finančne prihranke. Cilj standarda ISO 50001 je pomagati organizacijam vzpostaviti sisteme in postopke, ki so potrebni za izboljšanje energetske učinkovitosti in zmanjševanje emisije toplogrednih plinov.

Izkušnje z Danske in Irske kažejo, da so podjetja z uvedenim sistemom upravljanja energije prihranila od pet do 15 odstotkov energije. Ocenjeno je, da bo mednarodni standard ISO 50001 vplival na kar 60 odstotkov uporabe energije v svetu.

Certifikat velja tri leta, vsako leto so redne presoje

»Standard ISO 50001 temelji na metodologiji nenehnega izboljševanja. Sistem upravljanja energije pomaga organizacijam izboljšati upravljanje porabe energije tako, da razvijejo energetsko politiko in določijo akcijske načrte za njihovo doseganje. Ti lahko vključujejo uvajanje novih energetsko učinkovitih tehnologij, zmanjševanje izgube energije in izboljšanje sedanjih postopkov,« pojasnjuje Blanka Kaker, vodja produktov sistemov za upravljanje okolja in energije v SIQ.

S certifikatom organizacija javnosti in svojim poslovnim partnerjem dokazuje, da izpolnjuje zahteve standarda ISO 50001 ter s tem neposredno izkazuje svojo močno zavezanost energetski učinkovitosti. Podjetja z večjo uporabo energije so gotovo tista, za katera je ta pristop še posebno primeren.

Tudi na mednarodni ravni, kot kažejo raziskava mednarodne organizacije ISO Survey, so po številu certifikatov na prvih petih mestih podjetja v primarni pridelavi in predelavi kovin, živilska industrija, industrija plastike in izdelkov iz plastike, kemijska industrija ter proizvodnja električne in optične opreme.

Blanka Kaker Foto: SIQ

Kako se podjetja pripravljajo na certifikacijsko presojo, je Blanka Kaker povedala: »Podjetja morajo najprej vzpostaviti sistem upravljanja energije po zahtevah standarda ISO 50001. Sam certifikacijski postopek, s katerim ugotavljamo, kako so izpolnjene zahteve standarda, izvedemo v dveh delih.

V prvem delu ocenimo vzpostavljenost sistema upravljanja energije in dokumente, ki to podpirajo. V drugem delu pa ocenimo vzpostavljenost, izvajanje in učinkovitost sistema upravljanja energije. Podeljeni certifikat ima veljavnost tri leta, z letnimi presojami pa preverjamo ustreznost izvajanja, vzdrževanja in izboljševanja sistema upravljanja energije.«

Prihranek energije precej večji, kot uvedba standarda

V SIQ sisteme upravljanja energije certificirajo od leta 2009, ko je začel veljati še evropski standard EN16001. Do zdaj so s standardom ISO 50001 certificirali deset podjetij iz zelo različnih panog. V teh podjetjih vsako leto preverjajo delovanje sistema in spremljajo energetsko učinkovitost tako, da preverjajo doseganje ciljev s tega področja in trende pri kazalnikih, ki si jih podjetja določajo za spremljanje energetske učinkovitosti.

Leta 2015 je francoski nacionalni organ za standardizacijo AFNOR izvedel raziskavo med 78 evropskimi organizacijami s certificiranim sistemom upravljanja energije po ISO 50001. Rezultati raziskave so pokazali, da se certificiranje po zahtevah standarda ISO 50001 zelo hitro povečuje. Število certificiranih organizacij se je, na primer, od leta 2013 do leta 2014 povečalo za kar 40 odstotkov.

Skoraj 90 odstotkov organizacij, ki imajo vzpostavljen in vzdrževan sistem ravnanja z energijo in so certificirane skladno z zahtevami standarda ISO 50001, je z njimi zadovoljnih in kar dve tretjini anketiranih je menilo, da je finančni vložek za vzpostavitev sistema ravnanja z energijo zanemarljiv v primerjavi s prihrankom energije in doseženimi koristmi za organizacijo.

Finančni učinki že v kratkem času

»Dejstvo je, da nimamo vedno neomejenih možnosti za izboljšave poslovanja, vsaj ne takih, na katere ne vplivajo zunanje okoliščine. Sistematično upravljanje energije je zato zelo pomembno, saj je to vidik poslovanja, nad katerim imamo lahko popoln nadzor in vse vzvode za uveljavljanje izboljšav, ki že kratkoročno omogočajo velike pozitivne finančne učinke. Poleg tega z učinkovito rabo energije aktivno sodelujemo v procesu trajnostnega razvoja, katerega ključen element je zmanjšanje uporabe primarnih energetskih virov in posledično blaženje posledic podnebnih sprememb,« poudarja Blanka Kaker in dodaja, da podjetja, ki se odločajo za certifikacijo po standardu ISO 50001, delujejo zelo odgovorno tako z vidika internega zmanjševanja stroškov porabe energije kot z vidika širše okoljske odgovornosti.

Pomembno je, da je standard ISO 50001 združljiv z drugimi standardi. Zaradi uporabe enakih načel vodenja za različne vidike poslovanja organizacije vse pogosteje govorimo o integriranih sistemih vodenja. Vsak posamezen standard sistema vodenja predstavlja en del vodenja organizacije. Povsem razumljivo je, da njihovo združevanje omogoča izboljšavo celotnega sistema vodenja organizacije.

Vsekakor pa uvedeni vidiki upravljanja energije dopolnjujejo in izboljšujejo že vzpostavljene sisteme vodenja v organizaciji na področju uporabe energije. K povečanju družbene odgovornosti organizacije prispevajo tudi drugi standardi, kot so ISO 14001, EMAS, BS OHSAS 18001, poročanje o trajnostnem razvoju skladno s smernicami GRI itd.