Slovenija

Slovenci se poslavljajo, Rusi premočni

S.R./STA
31. 8. 2017, 19.39
Posodobljeno: 31. 8. 2017, 19.42
Deli članek:

Slovenski moški odbojkarski reprezentanci ni uspel nov podvig. V četrtfinalu evropskega prvenstva je v Krakovu z 0:3 (-17, -19, -19) izgubila z Rusijo in se poslovila od tekmovanja.

alesfevzer.com
Odbojkarjem še en podvig ni uspel.

* Dvorana Tauron Arena, gledalcev 3571, sodnika: Gerothodoros (Grčija), Adler (Madžarska).
* Rusija: Vlasov 6, Volvič 8, Grankin 1, Volkov 12, Berežko 10, Aščev, Butkov, Feoktistov, Žigalov, Mihajlov 13, Kliuka, Kurkajev, Golubjev, Martinjuk.
* Slovenija: T. Štern 3, Pajenk 5, Ž. Štern, Kozamernik 3, Šket 8, Gasparini 2, Vinčić, Štalekar, Koncilja, Klobučar, Kovačič, Toman, Ropret, Urnaut 12.

Rusi, ki so Slovence premagali že v predtekmovanju, a takrat težje kot tokrat, so bili enostavno predobri za utrujene slovenske igralce. Ti so večer prej igrali težko tekmo s Poljsko, ki jim je sicer močno povečala samozavest, toda tudi pobrala veliko moči in energije. Proti visokim Rusom, pri katerih je bil za razliko od prve tekme zelo razpoložen Maksim Mihajlov, so bili brez moči, še posebno, ker so tekmeci tudi odlično servirali, predvsem pa delali zelo malo napak. Rusi so dosegli 13 blok točk, Slovenci le dve, imeli 56-odstoten napad, Slovenci le 37-odstoten.

Z razpoloženim Mihajlovom in njegovimi servisi so Rusi takoj prevzeli pobudo, po asu so povedli s 5:2, nato prednost še povečali. Že pri drugem tehničnem odmoru, pred katerim se mu je Mihajlovu pri zbiranju točk pridružil še Dimitrij Volkov, je bilo jasno, da Slovenci v prvem nizu nimajo možnosti. Rusi so vodili s 16:8, pokazali pa so, da so predobra reprezentanca, da bi tako prednost zapravili. Izbrancem Slobodana Kovača nikakor ni stekel napad, videti je bilo, kot da so se prestrašili visokih ruskih blokerjev. Da bi bil rezultat ugodnejši, bi morali biti boljši prav vsi igralci, saj niso bili pravi ne napadalci ne blokerji in ne sprejemalci, svojega dne pa ni imel niti korektor Mitja Gasparini.

Uvod drugega niza je ponudil nekaj optimizma v slovenski vrsti, ki se je držala do izida 6:6. A težave s sprejemom in blokom tekmecev so spet v prednost pripeljale Ruse. Po bloku Tončku Šternu, ki je zamenjal Gasparinija so prišli do vodstva z 12:8, isti igralec je dobil blok za izid 17:12. V slovenski vrsti ni bilo prave energije, kar je v odmorih poudarjal Kovač, ki pa s svojimi prijemi ni spremenil stanja na igrišča. Tonček Štern je dobil še tretji blok v tem nizu, tekmec je povedel z 22:15 in jasno je bilo, da se bo na semaforju svetil izid 2:0.

Na začetku drugega niza si je gleženj poškodoval Jan Kozamernik, namesto njega je v igro prišel Danijel Koncilja. Rusi so povedli z 2:5, a nato malo stopili na zavoro. Z nekaj napakami, tudi v prvih nizih razpoloženega Mihajlova, so Slovencem ponujali priložnost, toda ti je niso izkoristili. Pomagala ni niti menjava organizatorja igre, v igro je vstopil Gregor Ropret, pomagala ni niti zamenjava sprejemalca, tudi Žiga Štern ni mogel spreobrniti poteka dogodkov. Rusi so ohranjali dve, tri točke prednosti. Ko se je zaostanek zvišal na -4 (16:20), je Kovač zahteval odmor, ki pa ni pomagal. Tekmec ni dovolil, da bi se jim Slovenci približali, tako da so zasluženo prišli do zmage.