Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 11. 2017,
21.40

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor UEFA liga prvakov Schalke Dinamo Kijev Bayer Leverkusen Spartak Moskva Ante Šimundža Jasmin Mešanović Bojan Prašnikar Darko Milanič

Torek, 21. 11. 2017, 21.40

1 leto

Gostovanja v ligi prvakov

Seznam vijoličnih podvigov v Evropi vedno večji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Jasmin Mešanović Spartak Maribor | Foto Reuters

Foto: Reuters

Slovenski nogometni prvak Maribor je na dvoboju lige prvakov prekrižal načrte moskovskemu Spartaku in osvojil točko (1:1). To je bilo deveto gostovanje vijolic v skupinskem delu lige prvakov. Neporažen je ostal že četrtič.

Mariborčani bodo skupinski del lige prvakov v tej sezoni končali na zadnjem mestu. Zaostanek za Liverpoolom, Sevillo in Spartakom je krog pred koncem prevelik, da bi še lahko upali na evropsko pomlad. Četrto mesto je neizogibno, prijetnejšo plat pa prinaša pogled na dve točki, ki so jih izbranci Darka Milaniča osvojili proti ruskemu prvaku. Dvakrat so mu premešali štrene. Najprej v Ljudskem vrtu, nato še v hladni Moskvi. Obakrat je bilo 1:1, obakrat je Maribor sprva zaostajal, nato pa v zadnjih minutah poskrbel za izenačenje.

Napadalec iz Tuzle prvi tujec

V Moskvi je v drugi minuti sodnikovega podaljška imenitno akcijo v režiji Dareta Vršiča in Marcosa Tavaresa z zadetkom končal Jasmin Mešanović. S tem se je 25-letni napadalec iz Tuzle vpisal v zgodovino, saj je postal prvi nogometaš Maribora, ki je zadel v polno na gostovanju lige prvakov, a nima slovenskega potnega lista.

Osrečil je tudi klubsko blagajno, saj bo 14-kratni slovenski prvak za točko v Rusiji od Evropske nogometne zveze (Uefa) nagrajen s polovico milijona evrov, kar bo prijetna tolažba ob dejstvu, da je izpadel iz boja za uvrstitev vsaj na tretje mesto.

Zadetek Anteja Šimundža za prvo in za zdaj zadnjo zmago Maribora v ligi prvakov:

Z remijem proti Spartaku se je seznam gostovanj Maribora v skupinskem delu lige prvakov, na katerem ni doživel poraza, povečal na štiri. Po Dinamu Kijevu (0:1), Bayerju iz Leverkusna (0:0) in Schalkeju (1:1) je ostal neporažen še v ruski prestolnici, na enem izmed prizorišč bližajočega se svetovnega prvenstva. Maribor je tako dokazal, da v ligi prvakov, vsaj kar zadeva gostovanja, najraje osvaja točke v velemestih na vzhodu Evrope ali pa na nemških tleh. Kako je bilo v preteklosti? Osvežimo si spomin.

Slovenci dvakrat šokirali Kijev

Veselje nogometašev Maribora po zgodovinski zmagi v Kijevu. Marko Simuenović in Marinko Galić. | Foto: Reuters Veselje nogometašev Maribora po zgodovinski zmagi v Kijevu. Marko Simuenović in Marinko Galić. Foto: Reuters Maribor je v skupinskem delu lige prvakov odigral že 17 tekem. Zmage se je veselil le enkrat. V prvem, krstnem nastopu, ko je navijače Dinama sredi Kijeva razžalostil Ante Šimundža. V polno je zadel v 72. minuti in nadaljeval vijolično rapsodijo, ki sta jo pred tem v kvalifikacijah na lastni koži občutila tudi belgijski Genk in francoski Lyon.

Olimpijski štadion v ukrajinski prestolnici je dva meseca pozneje doživel še en slovenski šok. Po Prašnikarjevi četi je v Kijevu ostala neporažena tudi slovenska reprezentanca, ki je pod vodstvom Srečka Katanca na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2000 remizirala z 1:1, kar je zadoščalo za potrditev zgodovinskega uspeha.

Strelec je bil zdajšnji pomočnik športnega direktorja NK Maribor Miran Pavlin.

"Bunker" v Leverkusnu za veliko točko

Maribor je prvi skupinski del lige prvakov začel z odmevno zmago v Ukrajini, nato štirikrat zapored izgubil, v zadnjem krogu pa znova presenetil Evropo in na gostovanju v Leverkusnu spravil v slabo voljo privržence Bayerja.

Ante Šimundža, edini nogometaš Maribora, ki je dosegel zadetek za zmago v skupinskem delu lige prvakov, v dvoboju s Hrvatom Borisom Živkovićem. | Foto: Reuters Ante Šimundža, edini nogometaš Maribora, ki je dosegel zadetek za zmago v skupinskem delu lige prvakov, v dvoboju s Hrvatom Borisom Živkovićem. Foto: Reuters

Nemški klub je potreboval zmago za napredovanje, a ni znal prebiti zgoščene obrambe, ki jo je pred vrata vijolic postavil pragmatični Bojan Prašnikar.

Fotografija, ki pove več kot tisoč besed. Takšno je bilo razočaranje kapetana Bayerja po pirovem remiju proti Mariboru. Jens Novotny ni skrival nezadovoljstva. | Foto: Reuters Fotografija, ki pove več kot tisoč besed. Takšno je bilo razočaranje kapetana Bayerja po pirovem remiju proti Mariboru. Jens Novotny ni skrival nezadovoljstva. Foto: Reuters

Med vratnicama se je izkazal Luka Grešak. Ostalo je pri 0:0 in novem presežku slovenskega klubskega nogometa. Mariborčani so krstno sezono v skupinskem delu lige prvakov sklenili s štirimi točkami.

Mariborčani v Nemčiji vodili 18 minut

Na nov nastop NK Maribor med evropsko elito je bilo treba počakati 15 let. Začelo se je sanjsko, z remijem v Ljudskem vrtu proti Sportingu, ko se je v zadnjih sekundah med strelce vpisal takratni najstnik Luka Zahović, nato pa so Mariborčani v gosteh pokazali zobe še Schalkeju. Bogati nemški klub iz Gelsenkirchna ni izkoristil prednosti domačega igrišča.

Damjan Bohar je v 38. minuti poskrbel za presenetljivo vodstvo Maribora v Gelsenkirchnu. | Foto: Reuters Damjan Bohar je v 38. minuti poskrbel za presenetljivo vodstvo Maribora v Gelsenkirchnu. Foto: Reuters

Vijolicam se je sprva nasmihala celo popolna senzacija, saj je Damjan Bohar izkoristil lepo podajo Mitje Vilerja in v 38. minuti povedel Maribor v vodstvo. Trajalo je do 56. minute, ko je izenačil Nizozemec Klaas-Jan Huntelaar.

Zadetek Boharja je na tribunah Veltins Arene z navdušenjem pozdravilo ogromno navijačev Maribora. | Foto: Reuters Zadetek Boharja je na tribunah Veltins Arene z navdušenjem pozdravilo ogromno navijačev Maribora. Foto: Reuters

Rezultat se do konca ni spreminjal, Maribor pa je po taktirko Anteja Šimundže poskrbel za novo veliko evropsko točko v gosteh.

Mariborčani izpadli z dvignjeno glavo

Vsaj enkrat je Maribor prekrižal načrte favoritom na gostovanju tudi v sezoni 2017/18. Po prepričljivih porazih v Sevilli in Liverpoola, obakrat je bilo 0:3, je Milaničeva četa zagrenila življenje Spartaku in mu zmanjšala možnosti, da bi se uvrstil med 16 najboljših v ligi prvakov. Dolgo časa je kazalo, da sploh ne bo zadetkov. Mariborčani so objokovali vratnico Marka Šulerja, nato pa so se prijeli za glavo v 82. minuti, ko je Jasmina Handanovića premagal spretni reprezentant Zelenortskih otokov Ze Luis.

Jasmin Mešanović je v drugi minuti sodnikovega podaljška poskrbel za neodločeni rezultat, ki je nagradil Maribor s pol milijona evrov. | Foto: Reuters Jasmin Mešanović je v drugi minuti sodnikovega podaljška poskrbel za neodločeni rezultat, ki je nagradil Maribor s pol milijona evrov. Foto: Reuters

Veselje gostiteljev pa ni trajalo dolgo. V drugi minuti sodnikovega podaljška je domiselno akcijo Dareta Vršiča in Marcosa Tavaresa z zadetkom kronal Jasmin Mešanović. To je bila četrta tekma Maribora v gosteh, ko se je v Slovenijo vračal neporažen, prvič pod vodstvom trenerja Darka Milaniča. Skupna statistika, na gostovanje se je odpravil devetkrat, zdaj združuje eno zmago, tri remije in pet porazov.

Mariborske tekme v gosteh, na katerih je ostal neporažen:

Dinamo Kijev : Maribor 0:1 (0:0)
Šimundža 72.

Bayer Leverkusen : Maribor 0:0

Schalke : Maribor 1:1 (0:1)
Huntelaar 56.; Bohar 38.

Spartak Moskva : Maribor 1:1 (0:0)
Ze Luis 82.; Mešanović 90.+

Na katerih gostovanjih je izgubil?

Lazio (0:4)
Chelsea (0:6)
Sporting (1:3)
Sevilla (0:3)
Liverpool (0:3)

Skupna statistika: 9 tekem - 1 zmaga - 3 remiji - 5 porazov 
Ne spreglejte