Kek ohranja svoj slog: umirjeno in brez evforije

Hrvaška: Nogometaši Rijeke zlahka čez prvo oviro, zdaj je na vrsti bogati Salzburg.

Objavljeno
19. julij 2017 23.59
Matjaž Kek trener Nogometnega kluba Rijeka na novinarski konferenci po tekmi proti NK Cibalia. Rijeka, Hrvaška 21.maja 2017. [nogomet,Kek Matjaž,NK Rijeka,NK Cibalia,trenerji]
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Reka – Matjaž Kek, z naskokom najbolj priljubljeni Slovenec v Kvarnerskem zalivu, že dolgo slovi po brzdanju evforije in svoji zadržanosti ob uspehih. Na ta način je v delovanju na Reki kot domine podiral ovire, s svojimi nogometaši tudi to letošnjo uvodno na evropski sceni proti moštvu New Saints iz Walesa (2:0, 5:1).

Bo Rijeka postala tretji hrvaški klub v elitnem klubskem tekmovanju stare celine? Tako se sprašujejo športni zanesenjaki v naši južni soseščini: marsikdo med njimi bi po udeležbah splitskih nogometašev, leta 1995 celo četrtfinalistov LP, in zagrebških privoščil vstop v elitno družbo tudi junakom severnega Jadrana, ki so za začetek gladko preskočili valižansko oviro, zdaj pa je pred njimi precej višja – Salzburg, krepko najbogatejši klub Avstrije.

O tem, da trener Kek, kot Mariborčan kajpak odličen poznavalec avstrijskega nogometnega utripa, zelo ceni prvake severne soseščine, ni nikakršnega dvoma, a spoštljiv je tudi do naslednjega tekmeca v domačem prvenstvu, Rudeša, novinca v prvoligaški družbi. »Zaenkrat se še ne želim obremenjevati z našo naslednjo evropsko nalogo. Najprej se moramo pripraviti na Rudeš, analizirati to moštvo, se pokazati v spodobni luči,« je razgrnil trener, ki je prvi v dolgi zgodovini reškega nogometa vodil moštvo k zgodovinskemu naslovu najboljšega v državi. Povrhu je sledilo ob koncu sezone še pokalno zmagoslavje, že pred tem si je nekdanji slovenski selektor na Reki priboril izjemen ugled, ko se je z moštvom dvakrat uvrstil v evropsko ligo, med drugim je snel skalp cenjenega Stuttgarta.

Prav v tisti sezoni, 2013/14, so nogometaši Rijeke vstopili na evropsko sceno proti Valižanom, takrat Prestatynu, in podobno kot zdaj moštvu New Saints na eni tekmi zabili pet golov. Takrat so bili učinkovitejši na domačem igrišču, tokrat so s »petardo« kronali uspeh na Otoku. »Nekaj časa potrebuješ za privajanje na umetno travo, ko zabiješ prvi gol, je vsekakor lažje,« je strnil misli Kek po torkovi tekmi in se razveselil tudi vrnitve rekonvalscenta Maria Gavranovića. Tega švicarskega Hrvata seveda dobro poznajo v nemškem govornem prostoru, nanj že opozarjajo v Salzburgu med odštevanjem dnevov do nestrpno pričakovane preizkušnji proti Rijeki za nadaljevanje evropske zgodbe. Avstrijci so sicer še bolj vidno podčrtali navzočnost Alexandra Gorgona, pred prihodom na Hrvaško ostrostrelca dunajske Austrie, in pa seveda Keka, ki se ga še spomnijo iz časov, ko je igral za Spittal in nato kar sedem let za GAK iz Gradca.

Salzburg? O vrhunsko organiziranem klubu, še eni od igračk milijonarja Dietricha Mateschitza (Red Bull), nihče na Reki ne bo govoril podcenjevalno, četudi se je to moštvo lani v kvalifikacijah za ligo prvakov spotaknilo prav proti hrvaškemu prvaku. Gol v salzburškem podaljšku Dinamovega alžirskega asa Soudanija je uničil avstrijske sanje …