Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
17. 12. 2017,
17.31

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Nik Zupančič Kari Savolainen EIHC turnir olimpijske igre Pjongčang 2018 Rusija ZDA Slovaška risi slovenska hokejska reprezentanca

Nedelja, 17. 12. 2017, 17.31

6 let, 4 mesece

Rusi in Slovaki so se zbrali še zadnjič pred OI

Rusi na ničli pustili še Fince in razkrili, kakšne drese želijo na OI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
SP v hokeju 2017 Slovenija Belorusija | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenska hokejska reprezentanca je turnirsko generalko pred februarskimi OI opravila že pred mesecem v Franciji. Za podoben prijem so se odločili tudi Američani, medtem ko sta preostala olimpijska nasprotnika Slovencev v skupini december izkoristila za zadnjo akcijo pred poletom v Pjongčang. V Moskvi so Rusi, ki so odpravili vse tri tekmece – Švede, Kanadčane in Fince –, prejeli le en zadetek in osvojili prvo mesto. Slovaki so turnir na Norveškem končali na drugem mestu.

V slovenski reprezentanci so se odločili, da se decembra ne snidejo, saj ima kar nekaj fantov, ki bodo skoraj zagotovo nastopili na februarskih OI, te dni klubske obveznosti. Vse lige pač niso prekinile tekmovalnega ritma.

So pa v slovenskem taboru, ki je zadnjo skupno akcijo opravil novembra v Franciji in zasedel tretje mesto, spremljali igre dveh nasprotnikov – Slovaške in Rusije. Predvsem so bili pozorni na predstave prve, ki so jo v Sočiju premagali. Risi bodo pred OI palice v Aziji prekrižali še z gostiteljico Južno Korejo, mogoča pa je še tekma z Nemčijo, a je uresničitev te odvisna od težavnosti logistike.

Podobno kot Slovenci so tudi Američani že opravili zadnji turnir pred potjo v Pjongčang. Novembra so v družbi Slovaške, Rusije B in Nemčije ostali brez zmage na zadnjem mestu.

Selektor Tony Granato bi si želel boljšega rezultata, a je bil turnir kljub temu pozitiven, saj mu je dal kar nekaj odgovorov o tem, kdo bi lahko potoval na OI. Američani naj bi končni olimpijski seznam določili že na prvojanuarski zimski NHL-klasiki, ko se bodo v New Yorku pomerili New York Rangers in Buffalo Sabres.

Rusi v skoraj popolni olimpijski zasedbi odpravili prav vse

Rusi so v Moskvi premagali Švede, Kanadčane in FInce. na treh tekmah so prejeli le en zadetek. | Foto: Reuters Rusi so v Moskvi premagali Švede, Kanadčane in FInce. na treh tekmah so prejeli le en zadetek. Foto: Reuters

Ruska hokejska reprezentanca, ki bo v Pjongčangu nastopala pod nevtralno zastavo, je v Moskvi gostila močan Channel One Cup, na katerem je sodeloval zaprti krog najboljših izbranih vrst – medse so spustili še gostitelja februarskih olimpijskih iger Južno Korejo.

Zasedba selektorja Olega Znaroksa je v prestolnici igrala v skoraj isti sestavi kot bo na OI. Od 26 hokejistov jih kar 24 igra v zgolj dveh ruskih monopolnih klubov, suvereno vodilnem moštvu SKA Sankt Peterburg in moskovskemu CSKA.

Rusi čakajo še na odločitev Mednarodnega olimpijskega komiteja o primeru Antona Belova. Izjemno pomemben člen obrambe zborne komande je namreč leta 2012 padel na dopinškem testu in bil diskvalificiran za tri mesece. Ali bo 31-letnik lahko nastopil na OI, bo odločil MOK. V Moskvi ne igra.

Zborna komanda je za začetek ugnala Švede, ki jim je kot edinim uspelo zatresti rusko mrežo. V soboto so Rusi domače gledalce navdušili z zmago nad aktualnimi olimpijskimi in svetovnimi prvaki Kanadčani. Vasilij Košečkin je zaustavil vseh 15 strelov javorovih listov. Turnir so gostitelji končali še s suvereno zmago nad Finci s 3:0, tokrat je mrežo ohranil nedotaknjeno Ilja Sorokin (obranil je vseh 23 strelov). 

Rusi sicer niso bili zadovoljni s svojimi predstavami, kot pravijo, morajo do februarja še marsikaj popraviti. Svojo pripravljenost na OI so ocenili med 60 in 70 odstotki. "Rezultat je dober, a stvari na nobeni tekmi niso povsem delovale, kot bi morale," je dejal selektor Znaroks in na vprašanje ruske sedme sile, koliko bi se ekipe za OI še lahko spremenila, dejal, da za okoli tri hokejiste. Če s predstavami v polju ni bil povsem zadovoljen, pa je bil toliko bolj z vratarji.

Ruski dres bi bil na OI, kjer bodo nastopili pod nevtralno zastavo, lahko videti tako, a odoboriti ga mora MOK:

Channel One Cup, Moskva, 13.-17. december

Sreda, 13. december
Češka : Finska 3:2*
Kanada : Južna Koreja 4:2
*podaljšek

Četrtek, 14. december
Rusija : Švedska 3:1
​​​Kalinin, Vojnov (KS), Gusev; Pettersson

Petek, 15. december
Finska : Južna Koreja 4:1
Češka : Kanada 4:1

Sobota, 16. december
Južna Koreja : Švedska 1:5
Rusija : Kanada 2:0
Nesterov, Plotnikov

Nedelja, 17. december
Švedska : Češka 1:4
Rusija : Finska 3:0
Androno, Šalunov, Ničuškin (EN)

EN-zadetek v prazen gol

Lestvica:
1. Rusija 3 tekme - 9 točk
2. Češka 3 - 8
3. Finska 3 - 4
4. Švedska 3 - 3
5. Kanada 3 - 3
6. Južna Koreja 3 -0 
 

 

Ruska reprezentanca na Channel One Cup v Moskvi:

Vratarji: Ilja Šestjorkin (SKA), Ilja Sorokin (CSKA), Vasilij Košečkin (Metallurg Magnitogorsk)
Branilci: Artjom Zub (SKA), Dinar Kafizullin (SKA), Vladislav Gavrikov (SKA), Slava Vojnov (SKA), Jegor Jakovljev (SKA), Ilja Ljubuškin (Lokomotiv Jaroslavl), Aleksej Marčenko (CSKA), Bogdan Kiselevič (CSKA), Nikita Nesterov (CSKA)
Napadalci: Ivan Telegin (CSKA), Sergej Andronov (CSKA), Pavel Dacjuk (SKA), Sergej Plotnikov (SKA), Mihail Grigorenko (CSKA), Ilja Kablukov (SKA), Jevgenij Ketov (SKA), Valerij Ničuškin (CSKA), Kriill Kaprizov (CSKA), Sergej Širokov (SKA), Ilja Kovalčuk (SKA), Maksim Šalunov (SKA), Vadim Šipačjov (SKA), Nikita Gusev (SKA)

Slovaki končali za drugo rusko ekipo

Slovaki so na Norveškem dvakrat zmagali, priznali pa premoč zmagovalcu turnirja ruski B ekipi. | Foto: Reuters Slovaki so na Norveškem dvakrat zmagali, priznali pa premoč zmagovalcu turnirja ruski B ekipi. Foto: Reuters

Slovaška hokejska reprezentanca generalko pred OI pod vodstvom novega selektorja Craiga Ramsayja opravlja na Norveškem. V Hamarju na turnirju EIHC ob gostiteljih in Slovakih nastopajo še Francozi in ruska B-reprezentanca.

Generalni direktor Miroslav Šatan in Ramsay sta v Skandinavijo odpeljala precej spremenjeno ekipo od tiste izpred meseca dni, ki je igrala na nemškem pokalu. Tokrat so prednost dobili izkušenejši igralci, mnogih že lep čas ni bilo v izbrani vrsti. Ramsay je po nekoliko pomlajeni zasedbi spoznal še nekatere prekaljene mačke. Vratarska trojka je bila v primerjavi z zadnjo akcijo povsem spremenjena. 

Večina oklepnikov igra v elitni češki ligi, kar nekaj v ligi KHL, pa domači prvi ligi, peščica prihaja s severa Evrope (Švedska, Finska).

Slovaki so turnir začeli z zmago s 4:2 nad Francijo, v petek pa podaljšku izgubili z rusko B ekipo, v soboto pa po kazenskih strelih strli domačine in končali na drugem mestu.

EIHC turnih, Hamar, 14.-16. december

Četrtek, 14. december
Francija : Slovaška 2:4
Romand, T. Da Costa; Kudrna, Čerešnak, Surovy, Baranka

Norveška : Rusija B 3:4*

Petek, 15. december
Rusija B : Slovaška 3:2*
Svetlakov, Korškov, Naumenkov; Lamper, Cingel

Norveška Francija 6:0

*podaljšek

Sobota, 16. december
Francija : Rusija B 1:3
Norveška :Slovaška 0:1**
Kudrna

**kazenski streli

Lestvica:

1. Rusija B 3 tekme - 7 točk
2. Slovaška 3 - 6
3. Norveška 3- 5
4. Francija 3 - 0

 

Slovaška reprezentanca na turnirju na Norveškem:

Vratarji: Branislav Konrad (HC Olomouc, češka Extraliga), Denis Godla (KalPa, Finska), Július Hudáček (HC Seversta Čerepovec, KHL)
Branilci: Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín, slovaška Extraliga), Andrej Meszáros (HC Slovan Bratislava, liga KHL), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, liga KHL), Dominik Graňák (Mountfield Hradec Králové, češka Extraliga), Adam Jánošík (Bílí Tygři Liberec, češka Extraliga), Ivan Baranka (HC Vítkovice Ridera, češka Extraliga), Oldřich Kotvan (BK Mladá Boleslav, češka Extraliga), Peter Čerešňák HC Plzeň, češka Extraliga)
Napadalci: Andrej Kudrna (HC Sparta Praha, češka Extraliga), Lukáš Cingel (HK Hradec Králové, češka Extraliga), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec, češka Extraliga), Michel Miklík (JYP Jyväskylä, FInska), Peter Ölvecký (HK Dukla Trenčín, slovaška Extraliga), Miloš Bubela, Patrik Lamper, Tomáš Surový (vsi Banská Bystrica, slovaška Extraliga), Tomáš Hrnka, Pavol Skalický (HC Slovan Bratislava, liga KHL), Libor Hudáček (Örebro Hockey, Švedska), Matúš Sukeľ (Liptovský Mikuláš, slovaška Extraliga), Matej Paulovič,  Michal Krištof (oba HK Nitra, slovaška Extraliga)

 

 

Hokejski olimpijski turnir, skupina B, Pjongčang

Sreda, 14. februar 2018
13.10* ZDA – Slovenija (Kwandong Hockey Center)
13.10* Slovaška – Rusija (Gangneung Hockey Center)

Petek, 16. februar 2018
4.10* ZDA – Slovaška (Gangneung Hockey Center)
8.40* Rusija – Slovenija (Gangneung Hockey Center)

Sobota, 17. februar 2018
13.10* Slovenija – Slovaška (Kwandong Hockey Center)
13.10* Rusija – ZDA (Gangneung Hockey Center)

*srednjeevropski časovni pas (lokalni čas: +8 ur)

Ne spreglejte