Tudi finiš ACH Volleyja v slogu celotne evropske sezone

ACH Volley v zadnjem dvoboju lige prvakov brez osvojenega niza proti Berlinu, z evropsko pomladjo ne bo nič.

Objavljeno
28. januar 2015 00.19
Klobučar Jan,Ljubljana Slovenija 27.01.2015
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Odbojkarji ACH Volleyja so sezono v ligi prvakov zapečatili s še petim porazom (na šesti tekmi) in z zadnjim mestom v skupini C. Brez navdiha in brez sproščenosti, ki bi jo bilo pričakovati v dvoboju brez rezultatskega pritiska, proti Berlinu niso vknjižili niti častnega niza.

Prav vsi statistični kazalci pred tekmo so bili krepko na strani Berlina. Gostujoče moštvo je bilo namreč izkušenejše, le 25-letni Erik Shoji, po mnenju Tomija Šmuca celo najboljši libero na svetu, je bil mlajši od 27 let; bilo je tudi precej višje, v kadru je bilo osem dvometrašev, sprejemalski hrust Robert Kromm se je v rasti ustavil šele pri 212 cm; v njem je bilo kar osem tujcev, povečini reprezentantov svojih držav; in navsezadnje, Nemci so bili pred zadnjim kolom v igri celo za prvo mesto v skupini A, v prejšnjem medsebojnem dvoboju pa so suvereno odpravili Ljubljančane (3:1).

Toda namesto da bi domača zasedba, ki res ni imela ničesar izgubiti, nastopila sproščeno in odvezanih rok, je uvodoma ponovila mlahavo igro z zadnjega gostovanja na Poljskem in izgubila niz kot še nobenega prej v tej sezoni v Tivoliju. Za poglavitno razliko je poskrbel napad, ki je bil na strani ACH Volleyja manj kot tretjinsko uspešen, trener Šmuc se je odzval tako, da je enega ključnih mož Nathana Robertsa posadil na klop, namesto njega pa na parket poslal Jana Klobučarja, ki je vendarle okreval po dolgotrajnih težavah z ramo in nedavni poškodbi gležnja.

Če bi »zmaji« znali tudi v drugem nizu orjaka Kromma ustaviti tako uspešno kot v prvem, bi bil bržkone tudi razplet drugačen. A visokorasli sprejemalec se je povsem razigral, rešetal tekmečev blok in obrambo z vseh strani, samo v tem delu je prispeval kar devet točk. Ljubljančani so precej dražje prodali kožo kot uvodoma, na trenutke se je zdelo, da bi lahko izvlekli še precej več. Pred vstopom v končnico so namreč še vodili z 19:17, nato pa je na nasprotni strani k začetnemu udarcu stopil rezervni bloker Felix Fischer in zrežiral delni izid 4:0, s katerim se je tehtnica dokončno nagnila na stran gostov.

Prvi del zadnjega niza je bil razburljiv in izenačen. Gostitelji so poleteli, prvič ušli celo na +3 (10:7), a so tekmeci v slogu velikih moštev v hipu preklopili in bili minuto pozneje že v vodstvu. Zadnjo točko v dvoboju je prispeval prvi mož večera Kromm, ki je z blokom ustavil poskus kar 27 cm nižjega (!) staroste ACH Volleyja Matije Pleška. Berlin je bil uspešnejši v domala vseh prvinah igre: v blokih (10:6), asih (6:2), številu neizsiljenih napak (19:22) in napadu (45 %:36 %), le sprejem je bil na strani domačih.

»Morda pa dejstvo, da na tej tekmi ni bilo rezultatskega pritiska, ni vplivalo dobro na nas, mogoče bi morali biti pod rahlim pritiskom. Za cilj smo si zadali, da se od domačih navijačev poslovimo z dobro igro, a ga nismo uresničili. Razočaran sem. Sezono smo sicer začeli zelo dobro, resda s porazom v Berlinu, a smo pustili ugoden vtis. Bili smo blizu, takrat nam je manjkala uigranost, da bi se veselili vsaj točke. Domača zmaga nad Budvo je bila prav tako pozitivna, a je bila vsaj zame premalo, kot velik plus bi izpostavil tudi navijače, ki so nas kljub nihanjem v igri spodbujali skozi vso evropsko sezono,« je pod opravljeno potegnil črto kapetan Andrej Flajs.