Danes bodo kmetijski ministri EU v Bruslju govorili o nadaljnjem ukrepanju glede insekticida fipronil v jajcih, ki so ga avgusta najprej odkrili v Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji, potem pa v vsaj 17 državah. Uničili so na milijone jajc in zaklali ogromno piščancev, krivca za afero pa našli v nizozemskem podjetju, ki je piščanjim farmam priporočilo uporabo fipronila pri reji piščancev za prehrano ljudi.
Po jajcih s prepovedanim insekticidom ...
Afera s fipronilom je Slovenijo skoraj zaobšla; imamo visoko stopnjo samopreskrbe z jajci, le v omejenem obsegu se prodajajo jajca iz uvoza. S fipronilom okužena jajca k nam niso zašla, prek avstrijskih distributerjev pa so k nam iz Nemčije prišle manjše količine kontaminiranih jajčnih izdelkov s fipronilom, a vsebnost insekticida ni ogrožala zdravja ljudi. Fipronil uporabljajo v preparatih za zatiranje bolh, uši in klopov pri psih in mačkah. Prepovedan je za zdravljenje živali, rejenih za človeško prehrano, kot so piščanci. V večjih količinah lahko ta insekticid škoduje jetrom, ščitnici in ledvicam.
Naša država se zavzema za transparentnost vseh informacij v zvezi z možnim ogrožanjem zdravja porabnikov in pri tem opozarja, da mora biti zaščita porabnika nad vsemi drugimi interesi.
... še brazilsko meso s salmonelo
Na drugem koncu, v Braziliji, največji proizvajalki in izvoznici govedine in perutnine, se vleče afera z mesom. Letos so članice EU zavrnile že več kot 400 pošiljk brazilskega mesa zaradi prisotnosti salmonele ali preseganja dovoljene količine ostankov antibiotikov. Prejšnji teden so v Luki Koper zavrnili 12 ton s salmonelo okuženih piščančjih jeter iz Brazilije, iz katerih naj bi na Madžarskem naredili pašteto.
Jejte raje meso slovenskega porekla
Ob tem v GIZ Mesne industrije opozarjajo na tveganja pri uvozu hrane iz držav, kjer imajo za nas nesprejemljivo nizke standarde kakovosti, ki ogrožajo zdravje ljudi, hkrati pa rušijo zdravo konkurenčnost na trgu, ki temelji na kakovosti domačih ponudnikov.
V dogodku s spornimi piščančjimi jetri iz Brazilije vidijo še en dokaz, kako pomembna je čim večja samozadostnost pri oskrbi s hrano. "Treba je vedeti, da za nizko ceno hrane, še posebej mesa, vedno tiči kakšen vzrok. Najsi bo meso staro, sporne kakovosti ali celo higiensko oporečno, predvsem pa običajno izvira iz držav, kjer so načini reje in tudi doslednost nadzora ob vstopu v prehransko verigo bistveno drugačni - slabši kot pri nas," poudarjajo v GIZ Mesne industrije.
Mesna industrija za ovire, ki bi preprečile vdor zdravju nevarne hrane
Pozivajo državo, da kljub promoviranju načela svobodne trgovine prednostno zaščiti zdravje svojih prebivalcev in pri uvozu vzpostavi smiselne ovire, ki bodo učinkoviteje preprečile vdor zdravju nevarne hrane in nelojalno konkurenco domačim proizvajalcem.
Slovenija sodi med države, ki pridelujejo zelo kakovostno hrano. To je posledica tradicionalnih načinov pridelave, pa tudi odgovornega odnosa do porabnikov. Ker so kupci naši sokrajani, sosedje in prijatelji, imamo proizvajalci do njih oseben odnos," trdijo v GIZ Mesne industrije.
Prednosti slovenskega mesa pred uvoženim
Kaj so prednosti slovenskega mesa pred uvoženim? Na prvo mesto postavljajo svežino, saj meso prihaja iz neposredne okolice, odlikuje ga pridih tradicije in skrbnosti. Nadaljujejo, da slovenski rejci za prirejo enega kilograma mesa porabijo bistveno manj antibiotikov, medtem ko uvoženo meso marsikdaj izvira iz držav, ki za prirejo iste količine mesa porabijo tudi več kot desetkrat več antibiotikov. Sledi način vzreje živali in dosleden nadzor ob vstopu v prehransko verigo - od rejca, klavnice do predelave in trgovske police.
Zaradi visokih standardov pri vzreji in posledično bolj kakovostnem mesu so slovenski rejci in mesnopredelovalna industrija vzpostavili blagovno znamko Izbrana kakovost Slovenija, ki kupcem zagotavlja, da bodo jedli varno in kakovostno meso pri nas vzrejenih živali. Teh prednosti pa večina mesa iz tujine (uvaža se pretežno čim cenejše meso) ne more ponuditi, še pravijo v GIZ Mesne industrije.
Preberite tudi Za slovenskim mlekom, govejim in piščančjim mesom bo znak izbrane kakovosti dobila še slovenska svinjina