Članki

Sodnica v Zagrebu za 21. januar napovedala razsodbi v primeru LB

"Predmeta sta zrela za odločanje," pravi hrvaška sodnica Jasmina Crnić. Nadaljevanje sojenj je za Slovenijo nesprejemljivo, pa poudarja zunanji minister Karl Erjavec
10.12.2013 12:35
Čas branja: 2 min

[A] F101EU_sodisce_sah_th.1338227000.jpg

Sodnica zagrebškega občinskega sodišča Jasmina Crnić je danes napovedala, da bo 21. januarja 2014 objavila razsodbi v dveh primerih tožb Zagrebške banke in Privredne banke Zagreb (PBZ) proti Ljubljanski banki in NLB v sporu o prenesenih deviznih vlogah hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB.

"Predmeta sta zrela za odločanje," je dejala sodnica Crnićeva, potem ko sta strani danes v obeh primerih vztrajali pri svojih zahtevah. Slovenska stran je zahtevala, da se postopka prekineta in nato tožbi zavržeta, hrvaška stran pa, da se postopka nadaljujeta.

Crnićeva je ocenila, da v nobenem od primerov na današnjih obravnavah ni bilo novih dokazov. Zato se je odločila, da bo v obeh primerih razsodbo objavila 21. januarja.

Pričakovati je, da bodo temu sledile pritožbe strani v sporu, o katerih bo potem odločalo hrvaško vrhovno sodišče.

So hrvaška sodišča pristojna za reševanje spora?

Sodnica je med drugim zavrnila predlog odvetnikov slovenskih bank o zaslišanju prič, ki bi govorile o veljavnosti pooblastil hrvaškega finančnega ministrstva PBZ in Zagrebški banki, da vodita postopke v imenu hrvaške vlade glede deviznih prihrankov hrvaških varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice LB, ki jih je hrvaška vlada prenesla v javni dolg.

Kot je pojasnila Crnićeva, so pooblastila in podpisi veljavni v skladu z zakoni, o tem, ali gre za javni dolg, pa bo odločalo sodišče.

Odvetnika slovenskih bank sta vztrajala tudi pri tem, da hrvaška sodišča niso pristojna za reševanje spora glede na to, da slovenska stran razume marčevski memorandum z Mokric kot mednarodno pogodbo.

Obravnavajo 27 tožb Zagrebške banke in PBZ

V primeru tožbe banke PBZ gre za približno 220 tisoč evrov, medtem ko je zahtevek Zagrebške banke občutno višji in je izražen v osmih valutah od 318 tisoč funtov do 18 milijonov švicarskih frankov. Med drugim gre za 1,4 milijona evrov in devet milijonov ameriških dolarjev.

Januarski razsodbi bosta prvi po podpisu memoranduma 11. marca letos, v katerem se je hrvaška vlada zavezala, da bodo postopki proti LB in NLB na hrvaških sodiščih mirovali do celovite rešitve v okviru nasledstva.

Odvetnica PBZ in Zagrebške banke vztraja pri trditvi, da predmet spora ni del nasledstvenega vprašanja držav na območju nekdanje Jugoslavije.

Na hrvaških sodiščih sicer obravnavajo 27 tožb Zagrebške banke in PBZ proti slovenskim bankam.

Nadaljevanje sojenj je za Slovenijo nesprejemljivo

Zagrebško občinsko sodišče je pred podpisom memoranduma že dvakrat nepravnomočno odločilo v primerih tožb proti slovenskim bankam, in sicer enkrat v prid hrvaški strani, enkrat pa v prid slovenski strani. V enem od primerov pa se je sodnik odločil za nadaljevanje postopka.

Nadaljevanje sojenj je za Slovenijo nesprejemljivo, zunanji minister Karl Erjavec pa je prejšnji mesec opozoril, da niti pravnomočne sodbe hrvaških sodišč glede LB ne bi bile izvršljive, ker bo Slovenija vztrajala pri memorandumu z Mokric, ki je za Ljubljano mednarodna pogodba.

Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je bilo v hrvaški javni dolg prenesenih in izplačanih 544,4 milijona takratnih nemških mark, to je okoli 272 milijonov evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Manager
Nova uredba, še en papirnati tiger
Manager
ManagerGorazd Suhadolnik Nova uredba, še en papirnati tiger

Lobisti so poskrbeli, da se bomo še bolj dušili v odpadni embalaži, le plastiko bo zamenjal papir.

FINANCE
Manager
Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki
Manager
Zakonodaja EU
ManagerGorazd Suhadolnik Kako so zminirali reševanje krize z embalažo in odpadki 1

Zaradi interesov industrije se je izjalovil poskus, da EU z novo uredbo ukroti nenasitno porabo plastične in papirnate embalaže.

FINANCE
Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda
OGLAS
Finance
Finance PR Relax: s preoblikovanjem v delniško družbo do še večjega ugleda (OGLAS)

Izdali so tudi svojo drugo knjigo, ki predstavlja prodajni model, ki sicer temelji na raziskavi prodajalcev v turistični dejavnosti, a ga je mogoče uporabiti tudi za prodajo drugih storitev.

FINANCE
Manager
Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull?
Manager
FRANKLOSKOP
ManagerPeter Frankl Subvencije, povsod subvencije: kateri ima od njih več – Počivalšek ali Jenull? 4

Vsak demonstrant na električnem kolesu lahko demonstrativno prekolesari vsaj dvakrat več kot tisti na navadnem.

FINANCE
Topjob
Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo
Topjob
TopjobLana Dakić Ali lahko s subvencijo za mlade uveljavljate tudi davčno olajšavo

Zbrali smo nekaj odgovorov zavoda za zaposlovanje na vprašanja delodajalcev pri subvencioniranem zaposlovanju mladih: kdo je lahko mentor in kakšni so pogoji, kako je z višjo subvencijo v primeru dodatnega pokojninskega zavarovanja.

FINANCE
Manager
Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?
Manager
Antara Haldar
ManagerAntara Haldar Se umetna inteligenca lahko naučiti spoštovati pravo?

Ujeti pravo ravnotežje med spodbujanjem inovacij in zmanjšanjem morebitnih velikanskih tveganj, povezanih z novo tehnologijo, ni lahko.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.