Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
16. 10. 2018,
16.20

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Natisni članek

Bojan Prašnikar Zdenko Verdenik Slaviša Stojanović Ciper slovenska nogometna reprezentanca Tomaž Kavčič

Torek, 16. 10. 2018, 16.20

5 let, 6 mesecev

Vse domače tekme Slovenije s Ciprom

Izredna novica za Slovenijo, prihaja najljubša stranka v Evropi!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

2

Tomaž Kavčič | Tomaž Kavčič ima danes priložnost, da prvič kot slovenski selektor zmaga na domačih tleh. | Foto Morgan Kristan / Sportida

Tomaž Kavčič ima danes priložnost, da prvič kot slovenski selektor zmaga na domačih tleh.

Foto: Morgan Kristan / Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je na domačih tleh odigrala že ogromno tekem, najdaljši zmagoviti niz pa ima, zanimivo, prav proti Cipru. Majhna otoška država je v Sloveniji gostovala trikrat in morala vedno čestitati gostiteljem za zmago.

Ciper je vselej, ko je s svojo člansko nogometno izbrano vrsto gostoval v Sloveniji, ostal praznih rok. To se mu je zgodilo že trikrat. V Evropi mu v tem pogledu ni para. Med reprezentancami, ki so na slovenskih tleh gostovale vsaj trikrat, takšnih je za zdaj 15, je le Ciper vselej podpisal predajo.

Slovenija Ciper nogomet
Sportal Slovenci le remizirali s Ciprom, Francozi poglobili krizo Nemčije #foto

Preostali (Albanija, Belorusija, Bosna in Hercegovina, Češka, Estonija, Hrvaška, Italija, Litva, Norveška, Romunija, Srbija/Srbija in Črna gora/ZR Jugoslavija, Škotska, Švica in Ukrajina) so vsaj enkrat ostali neporaženi. To pa je nekaj, o čemer lahko Ciper za zdaj le sanja. Danes bo skušal prvič prekrižati načrte slovenskim gostiteljem. V četrtem poskusu.

Ciper je v zgodovini dvakrat premagal Slovenijo. Tudi prejšnji mesec v Nikoziji, kjer je zmagal z 2:1. Na slovenskih tleh je bil vedno neuspešen. | Foto: Reuters Ciper je v zgodovini dvakrat premagal Slovenijo. Tudi prejšnji mesec v Nikoziji, kjer je zmagal z 2:1. Na slovenskih tleh je bil vedno neuspešen. Foto: Reuters

Slovenija bo zvečer proti Cipru odigrala že 10. medsebojno tekmo in iskala pot do šeste zmage. Statistično gledano je veliko uspešnejša od majhne otoške države, saj se lahko pohvali s petimi zmagi, Ciper pa le dvema. Ker pa je še svež spomin na septembrsko gostovanje Kavčičeve čete v ligi narodov, kjer je Slovenija po nesrečnem avtogolu Petra Stojanovića ostala brez zgodovinske točke v izdihljajih srečanja, vladata v domačem taboru previdnost in spoznanje, da se bo treba za današnjo zmago v Stožicah še kako potruditi.

Prvič v Mariboru, takoj rekordna zmaga

Dr. Zdenko Verdenik je pred 24 leti popeljal Slovenijo do visoke zmage nad Ciprom. | Foto: Vid Ponikvar Dr. Zdenko Verdenik je pred 24 leti popeljal Slovenijo do visoke zmage nad Ciprom. Foto: Vid Ponikvar Prva domača zmaga Slovenije nad Ciprom sega v leto 1994. To je bila šesta tekma, ki jo je na slovenski klopi vodil Zdenko Verdenik. V Ljudskem vrtu je dvakrat zadel v polno Janez Pate, mrežo gostov pa je zatresel še Sašo Udovič.

Igrala se je jubilejna deseta tekma slovenske izbrane vrste in sploh prva, ko so se najboljši slovenski nogometaši predstavili občinstvu v mestu ob Dravi. Mreža Branka Zupana je ostala nedotaknjena, Slovenija pa je proslavljala do takrat najvišjo zmago v kratki državni zgodovini.

Nor strelski polčas za Bežigradom

Ermin Šiljak je leta 2003 razveselil selektorja Bojana Prašnikarja z dvema zadetkoma v mreži Cipra. | Foto: Vid Ponikvar Ermin Šiljak je leta 2003 razveselil selektorja Bojana Prašnikarja z dvema zadetkoma v mreži Cipra. Foto: Vid Ponikvar Na naslednjo srečanje med Slovenijo in Ciprom je bilo treba na sončni strani Alp čakati skoraj desetletje. Leta 2003 sta se tekmeca pomerila v kvalifikacijah za EP 2004. Slabo leto po stresnih dogodkih v Južni Koreji, ki so s selektorskega položaja pregnali Srečka Katanca, je Slovenija v bežigrajski trdnjavi zlahka upravičila vlogo favorita. Zmagala je s 4:1, prav vsi zadetki pa so bili doseženi že v prvem polčasu.

Najboljši strelec srečanja je postal Ermin Šiljak, ki je dosegel dva zadetka, v polno sta zadela še reprezentančni rekorder Zlatko Zahović (z bele točke) in Nastja Čeh. Selektor Bojan Prašnikar je prvič v državno reprezentanco povabil Roberta Korena, ki je debitiral za izbrano vrsto, sedem let pozneje pa bil ponosen kapetan reprezentance na svetovnem prvenstvu.

Stojanović si je lahko vsaj na kratko oddahnil

Ciper je nazadnje gostoval v Sloveniji pred šestimi leti. Potekale so kvalifikacije za SP 2014, slovensko zasedbo je vodil Slaviša Stojanović ter po uvodnih porazih s Švico in Norveško potreboval pozitivni rezultat. S pomočjo navijačev, v Ljudskem vrtu se je 12. oktobra 2012 zbralo osem tisoč gledalcev, ga je tudi dočakal. Ni bilo preprosto, a je jeziček na tehtnici v prid Slovenije nagnil Tim Matavž. Primorec, ki si je pred kratkim zlomil nogo, tako da ga čaka dolgo okrevanje, je dvakrat matiral ciprsko obrambo. Slovenija je že v 61. minuti po zaslugi nekdanjega napadalca Gorice vodila z 2:0.

Veselje Tima Matavža in Boštjana Cesarja po drugem zadetku Primorca proti Cipru. | Foto: Vid Ponikvar Veselje Tima Matavža in Boštjana Cesarja po drugem zadetku Primorca proti Cipru. Foto: Vid Ponikvar

Nasmihala se ji je visoka zmaga, a si je domača vrsta zapletla položaj. Gostje so sedem minut pred koncem znižali na 1:2, nato je dirigent obrambe Boštjan Cesar prejel drugi rumeni karton in moral predčasno pod prho, v zadnjih sekundah pa je zadišalo še po kazenskem udarcu za Ciper, a je ostala piščalka slovaškega sodnika Ivana Kružliaka nema.

Slovenija je s skrajnimi močmi zadržala vodstvo (2:1), selektor Stojanović je dočakal prvo zmago, a se po novih neuspehih, porazih proti Albaniji in Makedoniji, poslovil že dober mesec pozneje. Na tej tekmi sta igrala tudi zdajšnji kapetan slovenske reprezentance Bojan Jokić in Josip Iličić.

Bodo slovenski navijači danes proslavljali že četrto zaporedno domačo zmago nad Ciprom? | Foto: Vid Ponikvar Bodo slovenski navijači danes proslavljali že četrto zaporedno domačo zmago nad Ciprom? Foto: Vid Ponikvar

Sportal 19-letni mladenič iz Vuzenice, ki se mu je čez noč spremenil svet #video

Slovenija je tako doma premagala Ciper s 3:0, 4:1 in 2:1, danes pa jo ob 20.45 čaka priložnost, da podaljša niz in dokaže, zakaj je Ciper ena izmed najljubših, če ne kar najljubša slovenska nogometna stranka. Ko gre za domače tekme, seveda.

Tomaž Kavčič
Sportal Liga narodov? Liga porazov za Slovenijo. Padla je tudi v Oslu.
Tomaž Kavčič
Sportal Tomaž Kavčič za zdaj ostaja selektor
Radenko Mijatović, Tomaž Kavčič
Sportal Verjeli ali ne, Slovenija lahko še vedno vse prehiti
Jan Oblak
Sportal Španci pihajo na dušo Janu Oblaku
Tomaž Kavčič
Sportal Selektor se je naučil iz napak, zato ne bo veliko menjal

Ne spreglejte