Za Maribor petek očitno ne bo le »za metek«

V 34. tekmo vseh tekem v 1. SNL v Ljudskem vrtu Olimpija prihaja z najboljšo obrambo. Po 27 tekmah vijolični podobni izžeti cunji.

Objavljeno
14. november 2017 22.34
Nogomet Olimpija in Maribor. Ljubljana, 11. november 2017 [Nogomet,Olimpija,Maribor,Ljubljana]
Gorazd Nejedly
Gorazd Nejedly
Ljubljana – Ali Maribor sploh lahko premaga enakovrednega tekmeca? Je Olimpija že za korak ali dva v prednosti? To sta le dve vprašanji pred petkovim velikim derbijem 16. kola 1. SNL v Ljudskem vrtu. Že 34. ligaška tekma vseh tekem bi lahko razkrila, kdo od velikih se lahko v nekaj dnevih taktično povsem preobrazi.

Na prvoligaški lestvici s po 37 točkami in brez poraza izenačena Olimpija ter Maribor sta v nekaj mesecih spremenila vlogi, kar samo potrjuje, kako hitro se razmerja sil spreminjajo v nogometu. Konec avgusta je Maribor štiri dni po najpomembnejši tekmi v kvalifikacijah za ligo prvakov s Hapoelom in zmagi z 1:0 v ligaškem derbiju v Stožicah brez večjih naporov taktično onemogočil Olimpijo in igral brez golov. Slabe tri mesece pozneje ima za seboj eno od najbolj klavrnih obdobij v tem desetletju in enega od najhujših polomov na domačem bojišču.

Ne glede na moč tekmecev pri Mariboru ne morejo skriti dejstva: proti malo in veliko boljšim je prejemal boleče zaušnice ali pa je komaj zmogel gol.

Ob že znanem izkupičku v ligi prvakov (neodločen izid in trije porazi z razliko v golih 1:14) je za malenkost boljši ligaški. Proti najmočnejšima tekmecema Olimpiji in Domžalam je zmogel en sam gol, Jasmina Mešanovića v minimalni zmagi v Domžalah. Pri čemer je bil napadalno jalov, obrambno pa raztresen. Statistika je kruta in razkriva, da Maribor ni le utrujen, ampak tudi ustvarjalno povsem prazen.

»Trije streli, trije goli, kar se ne bo več ponovilo,« kot poskušajo vijolični ublažiti sobotno zaušnico v Stožicah, nakazujejo globljo krizo. Še posebej v igralnem delu celostne podobe, ki so jo spretno prikrivali s tekmovalnostjo in pomembnostjo rezultatov. Maribor si proti močnejšim tekmecem silno težko priigra priložnosti, kaj šele zabije gol. Hkrati je njegova obramba vse prej kot trdna skala.

Po 27 tekmovalnih tekmah je Maribor podoben izžeti cunji, strokovni štab pa je v paničnem iskanju ustrezne formule, ki bo vijolične še obdržala »nad vodo« v zadnjih štirih ligaških tekmah, dveh v LP in pokalni do 16. decembra. Zato zanje petek ne bo le »za metek«, ampak veliko pomembnejši in usodnejši.

Olimpija bo v Maribor prišla v domala optimalnem duhovnem stanju in zelo samozavestna. Mariborčani imajo delno prav o Olimpijinih »treh strelih«, toda pod taktirko »obrambnega« trenerja Igorja Bišćana kažejo podobo šampionov – da z minimalnimi napadalnimi napori dosegajo maksimum. Bišćanova največja zmaga (do petka?) je, da je obrambni del postave in igre tako rekoč izbrusil do popolnosti, v napadalnem delu pa je vse vajeti prepustil ustvarjalnim sposobnostim posameznikov. Ki so v najbolj občutljivem delu sezone več ali manj zdravi, sveži in visoko motivirani.