Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Petek,
23. 2. 2018,
19.00

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

4

Natisni članek

Jure Velepec dnevnik nekdanjega olimpijca Pjongčang 2018

Petek, 23. 2. 2018, 19.00

6 let, 1 mesec

Dnevnik nekdanjega olimpijca (14.) - Jure Velepec

Kdo ve, kaj je v ozadju, a: ''Če ni res nekaj izjemnega, se tega ne naredi''

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,56

4

Jure Velepec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

"Sredi noči nisem vstajal, to vam morem priznati, sem pa nekajkrat prižgal televizijo ob 5.30 ali 6.00, da sem si ogledal drugi tek smučanja ali preizkušnjo v smučarskem teku," je v uvodni misli našega pogovora dejal Jure Velepec.

Nekdanji slovenski biatlonec, zdaj pa poveljnik športne enote Slovenske vojske je dodal, da je najpodrobneje spremljal predvsem biatlon in smučarske teke. Glede na potek iger je štirikratni olimpijec z rezultati zadovoljen.

"Ko se osvoji kolajno, ne more bit slabo. To je tudi tisto, kar šteje na olimpijskih igrah. To je veliko bolje kot na primer pet uvrstitev med najboljših deset. Kar zadeva preostale nastope in rezultate, lahko pohvalimo tudi Klemna Bauerja, ki je bil odlično tekalno razpoložen. Žal mu je boljši rezultat preprečilo streljanje. Vrhunski uspeh je uspel tudi Urški Poje, Fak pa je dobil tisto, po kar je prišel," je Velepec na hitro ocenil slovenske biatlonske nastope.

Zdravje ali nesoglasje?

Jakov Fak je tik pred štafetno preizkušnjo odpovedal nastop in razjezil sotrpine v reprezentanci. | Foto: Reuters Jakov Fak je tik pred štafetno preizkušnjo odpovedal nastop in razjezil sotrpine v reprezentanci. Foto: Reuters Biatlonski nastopi v Pjongčangu so se končali s petkovo moško štafeto, ki jo je prvi slovenski tekmovalec Fak izpustil zaradi domnevne izčrpanosti. Njegove sotrpine v reprezentanci je zmotilo predvsem to, da je to povedal zelo pozno,njegovo mesto pa je tik pred zdajci zapolnil Lenart Oblak.

"Ne vem, kaj je je dogajalo in kaj je glavni razlog za odpoved. Ali je res tako izčrpan, da se boji tvegati kakšne bolezni – vsi vemo, koliko težav z zdravjem je imel v preteklosti –, ali pa gre za kakšna druga nesoglasja. Tega ne vem," se tudi sam čudi odločitvi hrvaškega biatlonca v slovenski reprezentanci, ki trenira in pili formo pri ukrajinski izbrani vrsti. To trenira ravno brat našega sogovornika Uroš Velepec

"Človek je po izjavah Bauerja dobil občutek, da so fantje slabe volje, da se o vsem skupaj niso dogovorili. Slišal se je tisti negativni podton. Kot nekdanji tekmovalec vem, kako stvari potekajo, in če res ni tehtnega razloga, bolezen ali kaj drugega bolj resnega, se tega ne naredi," pravi 52-letni nekdanji biatlonec, ki je poudaril, da takega primera v času njegove aktivne kariere ni bilo. "Bila je slaba volja, ko je bilo pet kandidatov za nastop, nato pa je trener enega prečrtal. Tistemu seveda ni bilo prav," je pojasnil.

Jakov Fak kot Tina Maze

Velepec priznava, da od leta 2006 biatlon spremlja bolj posredno, a glede na to, da se veliko sliši z bratom, prvim trenerjem Faka, pozna in ve marsikaj.

"Jakov Fak je vrhunski biatlonec, ki ga v prvi vrsti zanima lasten rezultat. To se ve in s tem najbrž ni nič narobe. Podobno je bilo tudi pri Tini Maze, ki si je zgradila svojo ekipo in bila še kako uspešna. Po zmagi na svetovnem prvenstvu je nekaj podobnega poskušal tudi Fak, ko je zamenjal trenerja in želel na svojo pot, kar je le dokaz, kako razmišlja. Po eni strani ga moramo razumeti, a to ne krepi ekipnega duha," dodaja.

Ali razumete odločitev Jakova Faka, da zaradi izčrpanosti izpusti štafetno preizkušnjo na olimpijskih igrah v Pjongčangu?

  • Da
    72,95 %
    1537 glasov
  • Ne
    27,05 %
    570 glasov
Oddanih 2107 glasov

"Jakova je treba razumeti, a to ne krepi ekipnega duha." | Foto: Stanko Gruden, STA "Jakova je treba razumeti, a to ne krepi ekipnega duha." Foto: Stanko Gruden, STA

V Sočiju osem medalj, v Pjongčangu za zdaj ena

Pred štirimi leti je slovenska odprava v Sočiju osvojila kar osem medalj. Ravno po zaslugi Faka ima Slovenija zdaj eno. Pričakovalo in napovedovalo se jih je več, a Velepca vse skupaj ne presenečena.

"Ne vem, kaj se je napovedovalo, a na koncu smo osvojili kolajno tam, kjer je bilo največ možnosti. Jakov Fak je že med sezono kazal odlične rezultate, res pa je, da bi z nekaj sreče imel medaljo tudi Žan Kranjec in še kdo. V Sočiju je bilo več odličij, kot smo jih lahko realno pričakovali, v Pjongčanu pa je to kar realna slika."

Velepec je prepričan, da je so v Južni Koreji tisti, ki si to zaslužijo. | Foto: Stanko Gruden, STA Velepec je prepričan, da je so v Južni Koreji tisti, ki si to zaslužijo. Foto: Stanko Gruden, STA

Večina si zasluži nastop

Glede na to, da Slovenija in slovenski navijači od svojih športnikov zahtevajo kar največ, se je po nekoliko slabših rezultatih ustvarilo javno mnenje, da je Olimpijski komite Slovenije v Južno Korejo poslal tudi nekaj "turistov". "Mislim, da ni tako hudo. Mogoče je pet športnikov dobilo letalsko vozovnico za Pjongčang kot spodbudo za naprej, preostali pa so po mojem mnenju na tem velikem tekmovanju povsem upravičeno. Seveda niso vsi kandidat za odličja. Če bi nastopili le taki, bi bilo v vseh disciplinah na ZIO le po deset tekmovalcev."

Ponoči in zgoraj zjutraj v soboto bo zadnja priložnost, da Slovenija še oplemeniti zbirko medalj v Pjongčangu. Besedo bodo imeli deskarji. "Prav vsi trije deskarji spadajo med deset najboljših, in če je tako, imaš ob ugodnih razpletih možnost tudi za odličje. Upajmo na najboljše."


Ne spreglejte