Vsi smo v življenju že kdaj jedli zelenjavne ražnjiče brez okusa! Take, ki so dolgočasni, čisto nič slastni in takooo neprivlačni! A ti dnevi so preteklost. Pred vami je odličen recept za slastne zelenjavne ražnjiče, ki bodo všeč tako veganom, vegetarijancem in vsejedcem. Preverjeno!

Taki lepi pisani ražnjiči so lahko prava paša za oči. Ko jih date na gril ploščo ali pa gril ponev, bodo vsi pogledi uprti vanje. Da ne omenjamo niti vonjav, ki začarajo. Res je, zelenjava lahko z nekaj pomoči začimb prav fantastično zasije. Poskusite!

Še nekaj informacij za pripravo odličnih zelenjavnih ražnjičev:

Da se palčke za ražnjiče ob peki ne bodo zažgale, jih za pol ure namočite v mrzli vodi.

Zelenjavo lahko marinirate med 15 minut do enega dneva, več pa raje ne.

V skrajnem primeru, da pripravite preveč zelenjave, je nikar ne zavrzite, ampak pripravite domači ratatuille – recept najdete na Ratatuille.

Gobe morajo biti dobro pečene, zato pazljivo!

Zelenjava bo ob mariniranju spustila nekaj tekočine, te pa nikar ne zavrzite, ampak jo uporabite pri peki, da bodo ražnjiči ostali lepo sočni.

Če želite popolnoma veganski obrok, iz pomake izpustite grški jogurt ter dodajte le malo več vode.

Za lažjo predstavo, kako jih lahko pripravite, si poglejte video priprave.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

RECEPT

SESTAVINE (za 10 ražnjičev):

Sestavine za ražnjiče:

2 manjši zeleni bučki

5 gobic

1 zelena paprika

1 rumena paprika

1 rdeča paprika

1 rdeča čebula

1 pest češnjevcev

1 žlička soli

½ žličke česna v prahu

½ žličke popra

½ žličke mlete paprike

4 žlice olja

½ žliče sesekljanega svežega (ali suhega) rožmarina

Sestavine za pomako:

1 avokado

1 šopek peteršilja

½ žličke soli

¼ žličke česna v prahu

¼ žličke popra

sok 1 limete (ali limone)

1 žlica grškega jogurta (neobvezno)

voda po potrebi

PRIPRAVA

Vso zelenjavo narežite na enako velike kose. Vse stresite v skledo, posolite, popoprajte, dodajte česen v prahu in mleko papriko ter olje in dobro premešajte kar s čistimi rokami. Pustite vsaj 15 minut marinirati.

Vse sestavine za pomako dobro zmiskajte – dodajte toliko vode, da dobite gostoto pomake, ki vam ustreza.

Zelenjavo razporedite na palčke, nato pa jih popecite.

Vmes jih premažite s tekočino, ki jo zelenjava spusti ob mariniranju.

Ražnjiče postrezite še tople z avokadovo pomako.