Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
13. 11. 2017,
12.02

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

4

Natisni članek

Marina Abramović performans umetnost Kickstarter

Ponedeljek, 13. 11. 2017, 12.02

6 let, 5 mesecev

Marina Abramović zbrala skoraj dva milijona evrov za projekt, ki ga ne bo

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,88

4

Marina Abramovic | Foto Reuters

Foto: Reuters

Marina Abramović je odstopila od svojega velikega projekta ustanovitve umetniškega inštituta, za katerega je sredstva zbirala s pomočjo množičnega financiranja in drugih donatorjev. A institucije za predstavitev in ohranjanje dolgo trajajočih umetniških del, kot kaže, zdaj ne bo. Vprašanje ostaja, kaj je z zbranim denarjem.

V preteklih letih je mednarodno priznana srbska umetnica Marina Abramović za načrtovani inštitut, v katerem bi predstavljala in ohranjala performanse, ples, gledališče, film, glasbo, opero ter druge zvrsti, ki bi se morda razvile v prihodnje, prek platforme za množično financiranje Kickstarter in drugih donacij zbrala več kot milijon in osemsto tisoč evrov.

Inštitut naj bi skrbel tudi za sodelovanje med umetnostjo, znanostjo, tehnologijo in duhovnostjo, čemur naj bi bili namenjeni tudi prostori za delavnice, predavanja, rezidence in raziskave. Prostore, namenjene projektu, sta zasnovala arhitekta Rem Koolhaas in Shohei Shigematsu.

A kot poroča New York Post, je Marina Abramović odstopila od projekta, ker se je njegova cena povzpela na več kot 26 milijonov evrov. The Art Newspaper, je pred časom, ko je Abramovićeva napovedala prekinitev svojega projekta, objavil njeno izjavo. Dejala je, da kot umetnica ne bi nikoli mogla zbrati toliko denarja, če ne bi kdo iz Emiratov ali kakšen Rus, ki verjame v njeno delo, podpisal čeka.

Donatorje sredstev za nastanek umetniškega inštituta Marine Abramović je, kot navajajo tuji mediji, novica o prekinitvi projekta presenetila. Poraja se vprašanje, kaj je z denarjem, ki je bil za to že namenjen.   | Foto: Reuters Donatorje sredstev za nastanek umetniškega inštituta Marine Abramović je, kot navajajo tuji mediji, novica o prekinitvi projekta presenetila. Poraja se vprašanje, kaj je z denarjem, ki je bil za to že namenjen. Foto: Reuters

Donatorji niso dobili obljubljenega

Kot tudi navajajo tuji mediji, je novica donatorje projekta presenetila. Poraja se vprašanje, kaj je z denarjem, ki ga je umetnica prejela za projekt. Samo prek platforme za množično financiranje Kickstarter je Marina Abramović prejela več kot 560 tisoč evrov.

Kot še piše New York Post, se nekateri od donatorjev spletne kampanje pritožujejo, da za svoj vložek niso prejeli obljubljene nagrade – DVD z metodo Abramovićeve, posnetkom, v katerem razlaga, kako spiti kozarec vode, in njenim podpisom. Druge zanima, kako je bil njihov denar porabljen.

V New York Postu navajajo tudi besede umetničinega predstavnika za javnost, ki je na vprašanje, ali bo Marina Abramović vrnila denar, odgovoril, da je vsa sredstva, zbrana s kampanjo na Kickstarterju, nakazala Koolhaasovemu podjetju. Porabljena naj bi bila za to, čemur so bila namenjena, ne za prenovo prostorov, temveč izvedbene študije.

Ne spreglejte