Guardiola in Mourinho še nikdar boljša

Nogomet: Manchester absolutni vladar angleškega prvenstva. Prvi derbi decembra.

Objavljeno
24. september 2017 23.53
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana – Angleški klubi v zadnjem desetletju »ropajo« nogometno tržnico, pri čemer ne kupujejo le najboljših igralcev. Njihova tarča so dokazano najboljši trenerji, s katerimi naj bi vrnili sijaj nekdaj prvi klubski sili v Evropi. Tako je tudi v Manchestru, kjer tamkajšnja kluba vladata premier league na krilih Joseja Mourinha in Pepa Guardiole.

Pep in Mou sta le dva od 14 tujih trenerjev, ki ta čas delujejo v prvi angleški ligi, toda v nogometni družini veljata za »crème de la crème« najboljše stroke, njun razred obiskuje tudi Carlo Ancelotti, v ozadju prihajata Zinedine Zidane in Massimiliano Allegri, sledijo številni vrhunski trenerji, toda Guardiola in Mourinho ostajata »top«. Prvi bo šel v zgodovino kot avtor sanjskega moštva Barcelone, drugi je velemojster improvizacije s šahovskim ratingom 2900 točk.

Tudi zavoljo tega je zanimivo spremljati dvoboj neporaženih klubov iz Manchestra, ki ta čas kraljujeta na vrhu angleškega prvenstva z največjim številom točk in daleč najboljšo razliko v golih. Konec tedna ni bilo drugače kot prej – City je na svojem štadionu zmlel Crystal Palace in postal prvi klub po Blackburnu iz sezone 1958/59, ki je v treh zaporednih tekmah premier league (tedaj first division) zmagal z razliko najmanj petih golov (!). Ob tem velja izpostaviti akcijo iz 89. minute, ko je zabil gol angleški reprezentant Fabian Delph: v njej je sodelovalo vseh 10 igralcev v polju, do strela za gol so nanizali 31 podaj.

Mourinho je osvojil tri točke na zahtevnem gostovanju na jugu Anglije v Southamptonu. Zmagoviti gol je zabil Romelu Lukaku, okrepitev za 85 milijonov €, ki postaja dostojen naslednik Didierja Drogbaja, nekoč Mourinhevega izbranca pri Chelseaju. Še noben napadalec »rdečih vragov« v svojih prvih šestih ligaških tekmah ni zabil več golov kot Lukaku (6). Težko si je predstavljati, da bi zasedba Joseja Mourinha zapustila Southampton z enako usodo kot nekoč Titanik, saj igra čvrsto kot špartanski bojevniki in med vsemi klubi v Angliji kotira najvišje v boju za naslov prvaka. Ob njej je le ManCity, tekmeci ležijo nižje.

Kdor ne zaupa v znanje Mourinha in Guardiole, bo hitro našel oprijemljiv dokaz za svojo trditev. Kluba iz Manchestra v tej sezoni res še nista igrala s težkokategorniki; City je igral na svojem štadionu z Evertonom in Liverpoolom, United prav tako doma z Leicestrom in Evertonom. Prava izziva za vodilni ekipi lige prihajata kmalu. Španski trener bo konec tedna gostoval v domicilu Chelseaja, njegov portugalski kolega pa v naslednjem kolu – po reprezentančnem premoru – v Liverpoolu. Če bosta preskočila tudi ti oviri, ju lahko na poti do cilja ustavi le redkokdo.

Kdo ve, morda bomo čakali na pravi odgovor do prvega njunega derbija v tej sezoni, in sicer 9. decembra na Old Traffordu, mestni štadion pa bo gostil reprizo 7. aprila prihodnje leto. Velika trenerska rivala sta se doslej merila v 19 tekmah, pri čemer sta se našla prav na vseh njunih postajah: Guardiola je deloval v Barceloni (2008-12), Bayernu (2013-16) in Manchestru (2016- ), Mourinho v tem času pri Interju (2008-10), madridskem Realu (2010-13), Chelseaju (2013-15) in zdaj v Manchestru (2016- ).

Če bi stopila v veseli december z vrha lestvice, bi mestni derbi v Manchestru gotovo pritegnil večji interes njunih privržencev kot kadarkoli prej. Še nikdar nista delovala bližje, a hkrati bolj narazen, še nikdar niso imela spletna družbena omrežja take moči kot dandanes. ManCity in ManUtd sta resda že trikrat končala sezono na vrhu Anglije. United je gledal tekmecu v hrbet v sezonah 1967/68 in 2011/12, City pa v sezoni 2012/13, ko je odšel zmagovito v pokoj legendarni sir Alex Ferguson.