Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
22. 3. 2018,
4.00

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Goran Janus Domen Prevc Peter Prevc Peter Prevc Robert Kranjec Jurij Tepeš Planica Planica Letalnica bratov Gorišek

Četrtek, 22. 3. 2018, 4.00

6 let

Slovenski skakalci v igri za stopničke

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,61
Goran Janus | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Pred smučarskimi skakalci je sklepno dejanje naporne sezone. Vse skupaj se bo končalo na Letalnici bratov Gorišek v Planici, kjer so slovenski tekmovalci po tradiciji uspešni in z odličnimi poleti v preteklosti razvajali slovensko publiko. Želja so stopničke. Najbolj realne so na sobotni moštveni preizkušnji, a so aduti tudi na posamičnih tekmah.

Osrednja nagrada svetovnega pokala veliki kristalni globus je že v rokah Poljaka Kamila Stocha. Dobesedno še ne, saj bo pokal prejel v nedeljo, a je jasno, da ga v skupnem seštevku nihče več ne more prehiteti.

Zato pa je v igri še mali kristalni globus v razvrstitvi poletov. Najmlajši slovenski mož Domen Prevc bi se lahko do njega teoretično še dokopal, a so bolj realne le stopničke. Za tretjim mestom sicer zaostaja za velikih 66 točk, ki pa lahko na dveh tekmah hitro skopnijo. Tega se zaveda tudi najmlajši od bratov Prevc, ki je bil v Vikersundu odličen četrti.

"Domen jih bo težko prehitel, ni pa nemogoče"

Domen Prevc se je v Vikersundu s četrtim mestom izkazal. Še vedno je v igri za stopničke v razvrstitvi poletov. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Domen Prevc se je v Vikersundu s četrtim mestom izkazal. Še vedno je v igri za stopničke v razvrstitvi poletov. Foto: Urban Urbanc/Sportida Zato pa je videti, da se bodo za laskavo lovoriko najboljšega letalca v sezoni pomerili Norvežani. Najbolje kaže Andreasu Stjernenu (180 točk), ki se celo spogleduje z zaključkom kariere, konkurenta pa ima v brkatemu Robertu Johanssonu (150) in Danielu Andreju Tandeju (140).

"Na prvih treh mestih so Norvežani, tretji je svetovni prvak. Domen jih bo težko prehitel, ni pa nemogoče. Norvežani so na letalnicah prvi favoriti sobotne ekipne tekme, zadaj pa je skupaj več ekip, tudi naša. Na letalnicah lahko naredimo v tej sezoni več kot na manjših napravah. Upam, da bodo naši fantje naredili tisto, kar znajo," glavni trener Goran Janus upa na najboljše.

Slovenski skakalci so bili na zadnji moštveni preizkušnji v Vikersundu tretji, na svetovnem prvenstvu v poletih v Oberstdorfu pa so si okoli vratu nadeli srebrno medaljo.

Prevc, Kranjec in Tepeš so v glavnini skrbeli za razvajanje

Tokrat bo imel Janus veliko kandidatov, med katerimi bo izbiral za ekipno tekmo. Petkova preizkušnja bo dala odgovor, na njo pa se bo v današnjih kvalifikacijah, ki se bodo začele ob 11. uri, skušalo uvrstiti kar 13 slovenskih skakalcev (Tilen Bartol, Jernej Damjan, Nejc Dežman, Žiga Jelar, Robert Kranjec, Anže Lanišek,Tomaž Naglič, Bor Pavlovčič, Cene Prevc, Domen Prevc, Peter Prevc, Anže Semenič in Jurij Tepeš).

Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš so bili v zadnjih letih slovenski junaki Planice. | Foto: Vid Ponikvar Peter Prevc, Robert Kranjec in Jurij Tepeš so bili v zadnjih letih slovenski junaki Planice. Foto: Vid Ponikvar

Lani se je po dolgih letih zgodilo, da nihče od slovenskih orlov ni stopil na zmagovalni oder, sicer pa od leta 2012 ni bilo leta, ko ne bi kdo od slovenskih skakalcev na Letalnici bratov Gorišek stal v družbi treh najboljših. Kar devet zmag, večinoma v režiji Petra Prevca, Kranjca in Tepeša, so nanizali do lanskega leta, v tem času pa se veselili še šest drugih mest in tri tretja mesta. 

Kranjec in Tepeš po spodbudo

Jurij Tepeš bi rad dobil v Planici zagon za naslednjo sezono. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Jurij Tepeš bi rad dobil v Planici zagon za naslednjo sezono. Foto: Urban Urbanc/Sportida A se Janus zaveda, da so Norvežani zelo močni, ki pa niso edini kandidati za oder za zmagovalce: "Norvežani se, pošteno povedano, na letalnicah trenutno igrajo. A niso nepremagljivi. Letos tudi Kamilu Stochu uspeva vse, česar se loti. Sezona presežkov je za njim, je pa za odtenek slabši v poletih kot na manjših napravah."

V preteklih letih sta bila med osrednjimi junaki praktično vselej priznana letalca Kranjec in Tepeš, ki imata za seboj težki sezoni, tokrat pa bosta celo nastopila kot skakalca iz nacionalnega paketa in ne kot prvokategornika. Prvi se je vračal po operaciji kolena, drugi pa se nikakor ni našel.

Oba imata majhen cmok v grlu in upata, kakor tudi vsa Slovenija, da jima le uspe uspešno preskočiti današnje kvalifikacije, da bi dobila zagon za delo v poletnem obdobju. Kako sta pripravljena, Janus odgovarja: "Oba sta bila doma na treningih. Težko rečem kaj več, ker smo nastopali v svetovnem pokalu, Kranjec in Tepeš pa v celinskem. Upam, da bosta iztržila kar največ. Pustimo se presenetiti."

Ena od želja prvega moža stroke je, da bi v nedeljo, ko bo na štartu le 30 najboljših skakalcev v skupnem seštevku svetovnega pokala, nastopilo pet njegovih tekmovalcev. Domen Prevc je tisti peti, ki lovi mesto med najboljšimi. Trenutno je na 33. mestu, a glede na dejstvo, da je dober letalec, mu ta podvig ne bi smel povzročati pretiranih preglavic. Preostali štirje so Damjan, Peter Prevc, Semenič in Bartol. 

Program v Planici 

Četrtek 
9.00 – trening
11.00 – kvalifikacije

Petek 
14.00 – poskusni polet
15.00 – posamična tekma

Sobota 
9.00 – poskusni polet
10.00 – ekipna tekma

Nedelja 
9.00 – poskusni polet
10.00 – posamična finalna tekma

 

Ne spreglejte