favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Robert Balantič
Robert Balantič
3 21.09.2018 08:40:56

Afera "Roma": Razkrivamo ozadje incidenta v Prekmurju, spregovoril je predsednik: Ker smo Romi?

V MNZ Murska Sobota se ubadajo z zapletom, za katerega so za zdaj našli zgolj začasno rešitev. Po incidentu na Tišini, v katerem je eden od igralcev Rome udaril in pljunil sodnika, se delivci pravice čutijo ogrožene in nočejo več voditi tekem romske ekipe iz Vanče vasi, kjer so zaradi takšnega odnosa ogorčeni.

Nedavno je zlasti v nogometnih krogih na ravnici odmeval hud incident, ki se je zgodil na tekmi druge članske lige MNZ Murska Sobota med Tišino in Romo. Dvoboj je bil zato v 58. minuti pri vodstvu gostiteljev s 4:2 prekinjen. Sodnik Simon Grlec iz Mačkovcev je namreč pokazal rdeči karton Davorju Horvatu, s tem pa se igralec Rome nikakor ni mogel sprijazniti. Najprej je grobo žalil delivca pravice, nato pa ga je s pestjo močno udaril v zatilje. Ko se je sodnik obrnil, ga je pljunil še v obraz, nakar so nadaljnje divjanje preprečili njegovi soigralci.

A to še ni bilo vse. Po prekinitvi je k sodniku pristopil igralec romske zasedbe Emil Kovač, ki ga je žalil in grozil akterjem ter spodbujal soigralce k pretepu. Prav tako je bil prijavljen predstavnik Rome na tej preizkušnji, sicer pa predsednik kluba Zlatko Hahn, ki se je med tekmo in po njej zelo vulgarno, žaljivo in nešportno vedel do akterjev dvoboja.

Disciplinska sodnica tekmovanja Nina Pintarič upravičeno ni poznala milosti. Davorja Horvata je kaznovala s 60-mesečno oziroma petletno prepovedjo nastopanja (kazen mu bo potekla 9. septembra 2023), Emil Kovač je dobil prepoved nastopanja na petih tekmah, Roma pa je zaradi prijave predsednika kaznovana s 100 evri.

Počutijo se ogrožene
Toda vse to niso edine posledice zares neljubega dogodka. Sodniki iz MNZ Murska Sobota na tekmah ekipe iz Vanče vasi namreč niso več pripravljeni opravljati svojega poslanstva. »Ker naj bi se počutili ogrožene,« je razkril prvi mož Rome Zlatko Hahn, a po tistem, kar se je zgodilo na Tišini, takšno odločitev delivcev pravice marsikdo morda vendarle tudi razume. »Poglejte, podobno se je dogajalo že tudi kje drugje, pa sodelovanje sodnikov na naslednjih tekmah nikoli ni bilo vprašljivo. Prav tako podobni incidenti niso tako odmevali, o njih se ni poročalo tako obširno, vse skupaj se ni napihovalo v tolikšni meri. Mar se v našem primeru samo zaradi tega, ker smo Romi? Vse skupaj si težko razlagam drugače. Res težko! Takšen odziv sodnikov je za nas ponižujoč, zaradi njega smo užaljeni,« je ogorčeno zatrdil predsednik romskega kluba in nadaljeval: »Da ne bi bilo kakršnekoli pomote. Incident, ki se je pripetil na Tišini, obžalujemo in ga obsojamo. To je popolnoma jasno, takšna dejanja ne spadajo na igrišče. To ni boks, to je nogomet, ampak hkrati je dejstvo, da gre za dejanje posameznika. Zato se mi ne zdi prav, da zaradi tega trpi celoten klub.«

Kazen bi morala biti še hujša
Davor Horvat si je prislužil petletno prepoved igranja nogometa, višje v disciplinskih pravilnikih NZS ni. »Žal mu je, da je storil takšno neumnost, sem mu pa takoj povedal, da bo dobil petletno kazen nastopanja. In veste, kaj, sam menim, da bi morala biti kazen hujša,« je med drugim dejal predsednik kluba in v nadaljevanju razkril, zakaj se je sam tako odzval oziroma kakšno nezaslišano dejanje je storil sodnik.

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V PETKOVI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE NA VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: slovenija, nogomet

Članki iz rubrike