Hrabre Mariborčanke brez lige prvakinj (VIDEO)

Odbojkarice Branika so tudi v povratnem kvalifikacijskem dvoboju priznale premoč Rzeszowu (1:3), zdaj s Calcitom.

Objavljeno
12. november 2017 08.35
J. P.
J. P.

Rzeszow - Slovenska odbojka bo drugo leto zapored, odkar je Evropska odbojkarska zveza (CEV) uvedla kvalifikacije, ostala brez svojega predstavnika v ligi prvakinj. Potem ko se je v minuli sezoni ponesrečilo (tedaj še) ljubljanskemu Calcitu, se je v tej Novi KBM Branik, ki je tudi v povratnem obračunu zadnjega kvalifikacijskega kola priznala premoč poljskemu Developresu SkyResu Rzeszowu, ki je bil ponovno boljši s 3:1 (15, 20, -20, 25) in si zagotovil krstno druženje med evropsko klubsko elito.

V prvem nizu so gostiteljice takoj pobegnile s 4:0 in prednost brez težav zadržale do konca, v zaključku so zmogle šest točk zapovrstjo. Drugi del so Mariborčanke začele bolje in vodile z udobnih 9:5, nato pa je k začetnemu udarcu stopila najboljša v prvem medsebojnem obračunu v Lukni, srbska sprejemalka Jelena Blagojević, ki je poskrbela, da se je Rzeszow z delnim izidom 7:0 odlepil in tehtnico spet nagnil na svojo stran. Ko je vodil z 2:0 v nizih, si je že zagotovil preboj v ligo prvakinj, zato je trener Lorenzo Micelli nekoliko prevetril postavo.

Na klop je poslal podajalko Anno Kaczmar in izjemno učinkovito belgijsko sprejemalko Helene Rousseaux, ki je v samo dveh nizih vpisala 16 točk ob kar 68-odstotno uspešnem napadu. Ponujeno priložnost so varovanke trenerja Sama Miklavca izkoristile v tretjem nizu, ko so po zaostanku z 10:13 na servis organizatorke igre Sare Najdič vknjižile osem točk zapovrstjo in, podobno kot že v Lukni, izvlekle častni niz. Tudi v četrtem so bile blizu podviga, čeprav so bile že sedem točk zadaj (12:19), so se vrnile v igro in celo prevzele vodstvo s 23:22, za piko na »i« pa jim je zmanjkalo moči. Tekmo je zapečatil dvojni blok na Alji Jerala.

Enako kot v prvem dvoboju je tudi sinoči neustavljiva koroška korektorka Iza Mlakar prispevala neverjetnih 31 točk, tri s servisom in dve z blokoma. Pri gostiteljicah tako razigrane odbojkarice ni bilo, so si pa privoščile kar 17 neizsiljenih napak manj kot slovenske prvakinje, ki bodo evropsko sezono nadaljevale stopničko nižje, v pokalu CEV. Tam jih že drugo sezono zapovrstjo čaka derbi s Calcitom Volleyjem, ki so mu v prejšnji v dveh obračunih skupaj oddale en sam niz.

Developres SkyRes Rzeszow : Nova KBM Branik 3:1 (15, 20, -20, 25) - skupaj 6:2

Dvorana RCWS Podpromie, gledalcev 950, sodnika Jurković (Hrv) in Arrarte Mira (Špa).

Developres SkyRes Rzeszow: Rousseaux 16, Ptak 8, Hawryla 4, Kaczmar 3, Sawicka (L), Helić 14, Blagojević 14 - prva postava; Gajewska 2, Žabinska 1, Žak, Kaczorowska 2, Andruška 3; Nowakowska (L) ni igrala; Nova KBM Branik: Mlakar 31, Kaučič 11, Najdič 4, Sobočan 10, A. Jerala 1, Pintar, Koskelo (L) - prva postava; Vovk 9, Krajnc 3; Sužnik (L), Bračko in Milosavljević niso igrale.