Vse črke E v hrani na naših mizah

V prihajajočih tednih predstavljamo glavne skupine prehranskih dodatkov.

Objavljeno
29. marec 2015 20.17
Maja Prijatelj Videmšek, Panorama
Maja Prijatelj Videmšek, Panorama

Ljubljana – Ljudje v razvitem svetu s hrano pojedo med sedem in osem kilogramov aditivov na leto. Težko je najti živila, zapakirana v različno embalažo, ki ne bi vsebovala vsaj nekaj E-jev. V Evropski uniji je odobrenih 386 aditivov, skupaj z aromami skoraj 3000.

Aditivi so večinoma kemijsko pridobljene snovi, ki v človekovem telesu delujejo kot tujek in v večjih odmerkih lahko škodujejo zdravju. Toda živilska industrija potrošnike prepričuje, da jih odmerja v količinah, ki niso škodljive, in hrana brez njih ne bi bila varna. Po drugi strani seznami, ki krožijo po spletu, povedo majavo resnico o aditivih, a toliko bolj prestrašijo. S članki v časopisu, na spletu in s spletno infografiko, ki smo jih pripravili v sodelovanju s strokovnjaki s področij varne hrane, varovanja zdravja in živilske tehnologije, razbijamo stereotipe o teh snoveh in prispevamo k treznejšemu razmisleku o zdravih prehranskih odločitvah.

S klikom na to povezavo, se odpre interaktivna zgodba o konzervansih.

Serijo člankov začenjamo z uvodnim, ki podaja osnovne informacije o aditivih, in s predstavitvijo prve skupine, konzervansov. Marsikdo zmotno verjame, da se črka E in trimestna številka, ki ji sledi, nanaša le na to skupino.

Hkrati na spletu objavljamo infografiko, ki opisuje najpogostejše konzervanse, prikazuje tipična živila, ki jih vsebujejo, in usmerja k dodatnemu branju aktualnosti s tega področja. Po istem zgledu bomo vsak prvi delovni dan v tednu do začetka maja predstavili novo skupino aditivov: sedmega aprila sladila, teden zatem antioksidante, nato barvila, stabilizatorje in nazadnje ojačevalce okusa.