Milan gradi naprej: vzel tudi Bonuccija

Evropske lige: Pri Realu hitro našli zamenjavo za Rodrigueza. Barcelona z novim branilcem Semedom.

Objavljeno
14. julij 2017 22.37
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Na nogometni tržnici je dolgo vladalo zatišje, nato pa se je v zadnjih sedmih dneh sprožil plaz. James Rodriguez je odšel v Bayern, Diego Costa v Juventus, Dani Alves v PSG, Romelu Lukaku v Manchester United, Wayne Rooney v Everton …

Skupna točka dosedanjih najodmevnejših prestopov je, da so bili skorajda »nujni«, saj je bilo težko verjetno, da bi omenjeni nogometaši še lahko vztrajali v dosedanjih klubih. Nakopičilo se je preveč slabe energije, grdih pogledov, neizrečenih besed … Prav tako ni nobeno naključje, da so posle opravili v zadnjem tednu, saj so se namreč pričele priprave, vsem pa je bilo v interesu, da se igralci na prvih treningih pojavijo že pri novem delodajalcu.

Slovo Jamesa Rodrigueza je bilo dolgo in mučno. Real Madrid ima preprosto preveč odličnih vezistov, kolumbijski zvezdnik pa je obenem pokazal najmanj želje, da bi si izboril mesto vsaj med menjavami, kot je to uspelo Marcu Asensiu in Iscu. Novo priložnost bo iskal pri Bayernu, kamor je stekel v objem staremu prijatelju Carlu Ancelottiju, potem ko sta skupaj dobro sodelovala pri Realu v sezoni 2014/15. A še preden je odšel na Bavarsko na dveletno posojo, je James z Realom za leto dni podaljšal pogodbo, saj se bo morda nekoč vrnil v špansko prestolnico. V Madridu niso dolgo iskali njegove zamenjave. Včeraj je postal uraden prestop Danija Ceballosa iz Betisa, potem je dvajsetletnik nedavno blestel na evropskem prvenstvu do 21 let.

Po dolgih pogajanjih je k Atleticu vendarle uspel priti Vitolo iz Seville. Ker ga v Andaluziji niso hoteli spustiti, je zato Vitolo sam plačal 37,5 milijona evrov odkupne klavzule, denar pa mu je predhodno nakazal Atletico. Tako je španski reprezentant kot prosti igralec podpisal pogodbo z Atleticom, toda ker ima madridski klub še pol leta prepoved registriranja novih nogometašev, bo Vitolo do zimskega prestopnega roka kot posojen igralec nastopal za Las Palmas.

Prvi večji nakup je uspel tudi Barceloni. Iz Benfice je za 35 milijonov evrov pripeljala desnega bočnega branilca Nelsona Semeda, ki je tudi portugalski reprezentant. Pri Barceloni so tako morda le našli primerno zamenjavo za Danija Alvesa, potem ko je moral večji del prejšnje sezone na tem igralnem položaju pomagati kar vezist Sergi Roberto.

Da pri Milanu resnično nameravajo že v naslednji sezoni spet napasti italijanski vrh, pa napoveduje nakup 30-letnega Leonarda Bonuccija, potem je italijanski reprezentant zadnjih sedem sezon blestel pri Juventus in velja za enega najboljših branilcev na svetu. Odškodnina je temu primerna – 40 milijonov evrov.