Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 9. 2017,
15.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

lepota rast las zdrava prehrana lasje

Sreda, 20. 9. 2017, 15.21

6 let, 6 mesecev

S hrano do hitrejše rasti las v le enem mesecu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Lasje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Lasje za rast in zdrav lesketajoč videz potrebujejo določena hranila. Razcepljene konice, suho lasišče in izpadanje las so le nekatere izmed posledic nepravilne prehrane, pomanjkanja vitaminov, mineralov in beljakovin, zato je pomembno, da uživamo čim bolj zdravo in raznoliko hrano.

Ker so lasje sestavljeni iz beljakovin, je za močne in zdrave lase pomembno, da jih zaužijete dovolj. Izjemno nizka količina zaužitih beljakovin lahko povzroči izgubo las, zaradi prekomernega uživanja pa lasje postanejo suhi, krhki in šibki, zato je treba jesti uravnoteženo in raznoliko hrano. Jajce, piščanec, ribe in mlečni izdelki so odličen vir beljakovin, med rastlinski viri beljakovin pa so na primer stročnice in oreščki.

Maščobne kisline omega 3 so pomembna hranila, ki jih naše telo ne more proizvesti, zato jih je treba pridobiti z ustrezno prehrano. Nahajajo se v celicah in pomagajo lasišče ohranjati hidrirano, zato je v prehrano priporočljivo vključiti mastne ribe, kot so losos, sardele, postrvi in skuše, ter rastlinske vire, vključno z avokadom, bučnimi semeni in orehi.

Losos – Visoka vsebnost proteinov in maščobnih kislin omega 3.

Hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ali ste vedeli, da lasje na mesec povprečno zrastejo 1,2 centimetra?

Avokado – Zaradi visoke koncentracije esencialnih maščobnih kislin, ki jih najdemo v kožnih celicah in ki pripomorejo, da vaša koža postane gladka in voljna, je avokado znan kot skrivnost lepote. Vitamin E v njem pripomore k boljšemu krvnemu obtoku, prav tako ohranja ravnovesje PH in olj – če je zadnjih preveč, se lahko zamašijo lasni mešički, kar ustavi rast las. Nanašanje avokada na lasišče pomaga pri proizvodnji kolagena in elastina.

Hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri zdravih laseh je pomemben tudi vitamin A, ki ga telo potrebuje za proizvodnjo sebuma. To je maščoba, ki jo ustvarjajo žleze lojnice, njena glavna naloga pa je koži in lasem zagotoviti vlago ter jih zaščititi pred negativnimi vplivi iz okolja. Brez sebuma nas lahko srbi lasišče, lasje pa so suhi. V prehrano vključite živalske izdelke in zelenjavo oranžno-rumene barve, kot so korenje, buče in sladki krompir.

Lasje lahko rastejo tudi do dvakrat hitreje, če zaužijemo dovolj vitaminov in aminokislin.

Biotin je vitamin B, topen v vodi. Premajhna količina biotina lahko povzroči izpadanje las in krhke lase. Vsebujejo ga polnozrnati izdelki, jetra in jajčni rumenjak.

Mandlji – Oreščki zaradi visoke vsebnosti biotina spodbujajo rast las in debelino. Z eno skodelico mandljev lahko zaužijete skoraj tretjino dnevnih potreb.

Hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Sončnična semena – S temi semeni lahko vaše telo pridobi obilo vitamina E, kar poveča pretok krvi v lasišču in spodbuja hitrejšo rast las.

Železo je še posebej pomemben mineral za lase, njegovo pomanjkanje (anemija) pa je glavni vzrok za izpadanje las. Lasni mešički in korenine las se napajajo s hranili, bogatimi s krvjo. Ko ima vaše telo nizko raven železa, se kisik in hranila ne prenašajo v korenine las, kar lahko zavira rast in povzroči razcepljene konice. Rdeče meso, piščanec in ribe zagotavljajo železo z visoko biološko razpoložljivostjo, kar pomeni, da je železo takoj na voljo telesu. Vegetarijanci lahko svoje zaloge železa dvignejo tako, da v prehrano vključijo lečo, špinačo in drugo listnato zeleno zelenjavo, kot so brokoli, ohrovt in solate.

Zelenjava vsebuje železo in vitamine.

Stročnice: fižol, grah, arašidi vsebujejo železo in cink.

Hrana | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dejstva | Foto:

Ne spreglejte