ODLOČEVALEC

Odločal bo, komu gre oskar

Objavljeno 15. julij 2017 21.19 | Posodobljeno 15. julij 2017 21.19 | Piše: T. P.

Šerbedžija v Akademiji filmskih umetnosti in znanosti.

Na filmskem festivalu v Rimu so ga ovenčali z nazivom najboljšega igralca. Foto: Guliver/Getty images

Nedvomno je Rade Šerbedžija eno največjih imen jugoslovanske kinematografije. Od 90. let prejšnjega stoletja je znan tudi v mednarodnih filmskih krogih ter prijateljuje s hollywoodskimi veljaki. Očitno je njegova več kot 40 let dolga kariera na velikem platnu, malih zaslonih in gledaliških deskah, v kateri je na svoja pleča prevzel več 150 različnih vlog in na Brionih leta 2000 vzpostavil še priznani teater Ulysses, prepričala tudi ameriško Akademijo filmskih umetnosti in znanosti. Šerbedžija, ki mu je film Pred dežjem v Benetkah leta 1994 prinesel lento najboljšega igralca, z enakim nazivom pa so ga ovenčali tudi leta 2007 na filmskem festivalu v Rimu, je namreč eden od 774 veljakov iz sveta sedme umetnosti, ki jim je akademija izkazala izjemno čast in jim ponudila članstvo.

Vabilo me ni presenetilo, sem pa vseeno globoko počaščen

Dosegel je več kot marsikateri umetnik z Balkana, morda celo največ. Ob bok se mu lahko postavi morda le režiser bosanskih korenin Emir Kusturica, ki je Šerbedžijo z laskavim članstvom prehitel za eno leto. Oba bosta zdaj imela besedo, kateri film in kateri filmski ustvarjalec je naredil presežek, ki si zasluži oskarja. "Ko ste mojih let in imate takšen nabor izkušenj, vas nič več pretirano ne preseneti in ne vrže iz tira. Verjetno je logično, da mi je akademija ponudila članstvo. Gledali so moje filme, vedo, kaj sem delal, imel pa sem tudi priložnost sodelovanja z nekaterimi največjimi režiserji, kot so Stanley Kubrick, Clint Eastwood, John Woo in Guy Ritchie. A čeprav nad članstvom morda nisem presenečen, sem vsekakor globoko počaščen," je povedal veliki jugoslovanski igralec in vsestranski umetnik, ki jih bo konec meseca dopolnil 71.

774 vabil je letos odposlala akademija.

Na akademijo je v minulih letih padla prenekatera kritika na račun neraznolikosti – tako pri izbiri, komu bo šel oskar, kot tudi po sestavi njenega članstva. Predsednica Cheryl Boone Isaacs bi rada to prekinila, kar ji postopno tudi uspeva, saj se je znotraj članstva pod njenim vodstvom že močno povečal delež žensk in pripadnikov etničnih manjšin, ki so bili poprej dokaj pičlo zastopani. Očitno z letošnjimi vabili to tradicijo nadaljuje, saj je najmlajša igralka, ki so ji poslali vabilo članstva, komaj 19-letna Elle Fanning, kot najstarejšo pa je ta čast doletela Betty White, ki jih šteje 95. »Želimo si vključiti vse več ljudi, saj se filmska industrija širi, raste in razvija, s tem v korak pa želimo tudi mi,« Boone Isaacsova pojasnjuje letošnje rekordno število vabil. Kajti če so lani medse povabili 683 umetnikov, so jih letos še 91 več, pri tem so zajeli kar 57 držav, 39 odstotkov vabil pa so prejele ženske ustvarjalke filmske umetnosti.

Šerbedžija se lahko pohvali za prvega Hrvata s tem laskavim vabilom. Seveda ga je sprejel. Povabilo so letos prejeli tudi italijanska krasotica Monica Bellucci, izraelska Čudežna ženska Gal Gadot, indijska filmska lepotica Priyanka Chopra ter britanski režiser Ritchie, s katerim je Rade v preteklosti že sodeloval. Poleg njih pa še, če omenimo le nekatere, Viggo Mortensen, Dwayne Johnson, Kristen Stewart, Kris Prat, Tom Ford, Rupert Grint, Naomie Harris, Chris Hemsworth, Rami Malek in Amy Poehler

 

Deli s prijatelji