favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nadškof Zore prosil odpuščanja za vse smrti, ki so jih povzročili ljudje

Deli na:
Nadškof Zore prosil odpuščanja za vse smrti, ki so jih povzročili ljudje

Foto: Bobo

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je v molitvi, ki jo je vodil po državnemu delu odkritja spomenika vsem žrtvam vojn, prosil odpuščanja za vse smrti, ki so jih drug drugemu povzročili ljudje.

Po njegovih besedah je spomenik na kraju, "ki ga hočemo doživljati kot spomin in opomin na divjanje nasilja skozi čase naše zgodovine".

"To nasilje je ljudem jemalo življenja. Umirali so na bojiščih in po moriščih, po gozdovih in po taboriščih, po kraških breznih in po strelskih jarkih," je opozoril Zore in prosil Boga, naj slovenskemu narodu nakloni spravo in mir, da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo.

Slavnostni govornik v državnem delu slovesnega odkritja spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam je bil predsednik republike Borut Pahor. Izpostavil je, da se je slovenski narod z ustanovitvijo lastne države vzpostavil kot nacija, z odkritjem spomenika pa kot zrela nacija.

Pahor je v spremstvu predsednikov državnega zbora, vlade in državnega sveta ter predstavnikov Slovenske vojske in policije k spomeniku položil venec.

Kulturni program je pospremila slovenska himna v izvedbi Policijskega orkestra in Orkestra Slovenske vojske, Slovenski oktet pa je izvedel pesmi Ko mene več ne bo in domoljubno Slovenec sem.