Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 11. 2017,
20.29

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

The Biggest Loser Slovenija muffin Katja Simić rekreacija zdrava prehrana recept

Nedelja, 19. 11. 2017, 20.29

6 let, 4 mesece

Popoln prigrizek po rekreaciji - mafini?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
muffini | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mislite, da je prehrana za rekreativce pusta in neokusna? Motite se - eden boljših prigrizkov, ki si jih lahko privoščite po telovadbi, so slastni mafini. Imamo recept!

Po rekreaciji je pomembno, da pojemo kakovosten obrok, ki bo našemu telesu omogočil hitro regeneracijo in ga tako pripravil na nove obremenitve. Eno uro po vadbi lahko pojemo za do deset odstotkov celodnevnih energijskih potreb, katerih glavni vir so enostavni sladkorji. Seveda je bolje, da izberemo takšne, ki so naravno prisotni (fruktoza, laktoza), in ne umetno dodanih. Eden izmed odličnih prigrizkov po rekreaciji, ki je tudi praktičen, saj zanj ne potrebujete pribora, so mafini. Primerni so tudi za prigrizek na prostem, na primer po osvojenem bližnjem hribu.

Mafini za rekreativce

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Na pladenj za peko mafinov pripravimo papirnate modelčke. Mafini so namreč tako rahli, da bodo modelčki skoraj gotovo potrebni, čeprav jih za silikonski pladenj ne potrebujete.

muffini | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Za pripravo potrebujemo tri sklede. V prvi zmešamo suhe sestavine. Za 12 mafinov zadostuje 200 gramov pirine moke, od 30 do 60 gramov rjavega sladkorja (po okusu) in po en zavitek pecilnega praška in vaniljevega sladkorja. V drugi posodi zmešamo mokre sestavine: jajce, 80 gramov stopljenega masla in 2 decilitra mleka. V tretji posodi pripravimo nadev. To storimo tako, da zmešamo sok ene limone in 150 gramov nepasirane, manj mastne skute (skuta je lahko tudi pasirana, vendar grudice naredijo muffin še posebej odličen). Po okusu dodamo še do 2 žlici sladkorja v prahu.

Ko pripravimo vse tri mešanice, vsebino iz "mokre" posode vmešamo v "suho" posodo. Nato v vsako vdolbinico na pladnju damo žlico mase in žlico skutinega nadeva. Čez potresemo nekaj borovnic in dodamo še eno žlico mase. Pečemo 25 minut. Lepo zapečene mafine vzamemo iz pečice in ohladimo.

Ohlajene mafine tudi okrasimo. Z mešalnikom pripravimo sladko smetano. Vanjo vmešamo sir mascarpone (količina je odvisna od tega, kako kompakten premaz želimo) in borovničevo marmelado po okusu. S tako pripravljeno smetano namažemo mafine in po njih potresemo še borovnice in čokolado po okusu (belo ali črno).

Ne spreglejte