Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 6. 2018,
14.10

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

dokumentarna serija pametne naprave Vice

Petek, 22. 6. 2018, 14.10

5 let, 10 mesecev

Ali pred hekerji niso več varne niti pametne igrače?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Plišasta igrača, medvedek | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Mnogo sodobnih naprav je povezanih s svetovnim spletom – celo pomivalni stroji, pečice, igrače, elektronske varuške. A prav zaradi interneta lahko zdaj hekerji vdrejo v vse to. Kako varni smo torej?

Dandanes je tehnologija že tako napredovala, da nimamo več le pametnih televizij in telefonov, temveč tudi pametne pomivalne, pralne in sušilne stroje, pametne pečice in kuhalne plošče, pametne igrače in še bi lahko naštevali.

Vse te pametne naprave oziroma pripomočki so torej povezani s svetovnim spletom, kar je sicer na prvi pogled lepo in prav, a težava nastane, ker večina ljudi njihove programske opreme ne posodablja, zato postanejo vse te naprave lahka tarča za hekerje.

Je pametna ključavnica res varna odločitev?  | Foto: Thinkstock Je pametna ključavnica res varna odločitev? Foto: Thinkstock

Do zdaj so sicer bile tarče napadov le večje spletne strani in veliki strežniki, a strokovnjaki opozarjajo, da lahko kaj hitro na radar hekerjev pridejo tudi 'navadni smrtniki'.

"Svet internetnih stvari, kot jim pravimo, je srhljiv, ker ne vemo, kaj nas čaka," meni Morgan Marquis-Boire, strokovnjak za kibernetsko varnost. "Zaradi njih smo vsekakor manj varni, a vprašanje je, ali nam je sploh mar za to. Ne nazadnje skoraj vsi kupujemo pametne televizorje, ker si jih želimo gledati, ob tem pa ne pomislimo na nevarnosti, ki pridejo zraven."

Si predstavljate, da bi torej nekdo vdrl v vaš pomivalni stroj in bi ta podivjal ter povzročil hudo poplavo v stanovanju? Ali da bi nekdo vdrl v elektronsko varuško, s katero nadzirate vašega malčka, medtem ko spi? Kaj pa pametna ključavnica - moderno jo je imeti, a vlomilci s hekerskimi sposobnostmi ne bodo imeli težkega dela, če bodo hoteli vdreti v vaš dom.

O vsem tem bodo govorili v nocojšnji epizodi dokumentarne nadaljevanke z naslovom Kibernetska vojna, ki si jo lahko ogledate ob 22.30 na Planet TV!
Ne spreglejte