V Babilon

Neustrašni Katanec odhaja v iraški kotel

Mirko Vorkapić
20. 8. 2018, 20.45
Posodobljeno: 20. 8. 2018, 21.56
Deli članek:

Švedu Erikssonu so grozili s smrtjo, zato je ponudbo zavrnil. Iraška nogometna zveza se je dogovorila za triletno pogodbo z nekdanjim slovenskim selektorjem Srečkom Katancem, so sporočili predstavniki iraške nogometne zveze.

Grega Wernig
Srečko Katanec je prvi selektor, ki je slovensko nogometno reprezentanco popeljal na veliko tekmovanje.

Katanec se bo izbrani vrsti pridružil po koncu muslimanskega praznika kurban bajrama, ko bodo 26. avgusta v Bagdadu podpisali uradno pogodbo, poroča časnik EkipaSN, ki se sklicuje na izjavo podpredsednika zveze Šarata Haidarja.

Iraški športni novinar Hasanin Mubarak je prek twitterja sporočil, da se je Katanec prejšnji teden v Erbilu sestal s predstavniki iraške nogometne zveze in se dogovoril za pogodbo, ki mu bo prinesla 1,2 milijona ameriških dolarjev (milijon evrov) na leto oziroma vsega skupaj 3,1 milijona dolarjev (2,7 milijona evrov). Iraška nogometna zveza in slovenski trener sta podpisala triletno predpogodbo. Katanec bo živel v Bagdadu, medtem ko bo njegova družina stanovala v Dubaju. Katanec bo iraško reprezentanco, ki je trenutno na 89. mestu jakostne lestvice svetovne nogometne federacije Fifa, prvič vodil na prijateljski tekmi 10. septembra proti Kuvajtu.

GROŽNJE

Srečko Katanec sicer ni bil prva izbira za selektorja Iraka. Iračani so najprej na selektorskem stolčku želeli Šveda Svena Görana Erikssona, ki pa je ponudbo zavrnil, potem ko naj bi on in njegova hčerka prejela grožnje s smrtjo. 

S Slovenijo v drugo neuspešen

Petinpetdesetletni slovenski strokovnjak je oktobra lani odstopil kot slovenski selektor, potem ko se mu s slovensko izbrano vrsto ni uspelo prebiti na letošnje svetovno prvenstvo. Na mestu iraškega selektorja je zamenjal Basima Qasima, ki je bil na svojem položaju nekaj več kot eno leto. Prvi večji preizkus pa bo v začetku prihodnjega leta azijski pokal, ki ga bodo organizirali Združeni arabski emirati. Iraška selekcija je azijski pokal dobila leta 2007.

Vrnitev na Orient

Na Bližnjem vzhodu je slovenski nogometni strokovnjak že delal. Med letoma 2009 in 2011je bil selektor Združenih arabskih emiratov, kjer pa se mu ni izšlo najbolje. Po neuspehu na Azijskem prvenstvu, kjer je osvojil zadnje mesto v skupini brez doseženega gola, je prišel pod plaz kritik, vendar je ostal na mestu selektorja. Kljub temu se rezultati niso izboljšali, zato je po porazih najprej proti Kuvajtu (2:3) in nato še proti Libanonu (1:3) moral oditi. Pred prvo azijsko avanturo je bil Katanec dobra tri leta selektor Makedonije. Njegova letna plača je v skladu z dogovorom z makedonsko nogometno zvezo znašala 150 tisočakov. Makedonska izbrana vrsta je dosegla mešane uspehe, razlog prekinitve pogodbe pa je bil Katančev spor z glavnim zvezdnikom moštva Goranom Pandevom. Ko je strateg ob koncu leta 2012 v drugo zasedel stolček slovenske reprezentance, je prejemal tudi zelo lepo plačo, ki je znašala okrog 25 tisoč evrov na mesec, in je bil s tem najdražji selektor v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Po neuspehu v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo je odstopil s položaja selektorja reprezentance. 

arhiv Ekipe