Zdaj razumejo, kako je bilo Slovencem

Košarka: Goran Dragić & Co. so letos celo za zgled tekmecem iz nekdanje Jugoslavije.

Objavljeno
25. julij 2017 23.53
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Če je bila slovenska reprezentanca v minulih četrt stoletja že skoraj sopomenka za odpovedi in pisane izgovore pomembnih košarkarjev, se je zdaj marsikaj spremenilo. Potem ko je opravila z duhovi Bena Udriha in Aleksandra Vujačiča ter drugimi večnimi neznankami v enačbi, za nameček pa si prvič omislila ameriško okrepitev prek »spletnega nakupa«, bo celo za zgled tekmecem iz nekdanje Jugoslavije.

Njihovo število med celinsko elito je resda upadlo. Po razširitvi evropskega prvenstva na 24 reprezentanc leta 2011 se je nanj dvakrat zapored uvrstilo vseh šest nekdanjih republik SFRJ, pred dvema letoma je spodletelo le Črnogorcem, letos pa bosta doma ostali selekciji Makedonije in BiH. In če bo slovenski selektor Igor Kokoškov tokrat pogrešal le poškodovanega Zorana Dragića, so morali njegovi kolegi v regiji prestati veliko nemirnih noči brez spanca, ko so sestavljali zasedbe.

Srbski košarkarji so bili dolgo za zgled lojalnosti, toda njihov selektor Aleksandar Đorđević vse bolje razume, s kakšnimi težavami so se dolgo soočali Slovenci. Očitno nista zalegli niti srebrni kolajni s SP 2014 in lanskih OI, saj je njihov prvi zvezdnik v ligi NBA Nikola Jokić (v minuli sezoni je pri Denverju igral s povprečjem 16,7 točke, 9,8 skoka in 4,9 asistence) odpovedal sodelovanje, čeprav bo imel med dvema klubskima sezonama 190 prostih dni. In ker bo za nameček zaradi poškodbe stopala manjkal še en nosilec igre Nemanja Bjelica iz Minnesote, medtem ko sta se Nikola Milutinov in Nemanja Dangubić odločila za individualne priprave, da bi se zanju odločil San Antonio, bo zvodenela vrnitev 222 cm visokega Bobana Marjanovića iz Detroita.

»Takšne težave postajajo vse bolj pereče, vsako leto nekdo oceni, da igranje za Srbijo ni najpametnejše, kar bi lahko počel v poletnih mesecih. Hkrati pa imamo Miloša Teodosića. ki je ničkolikokrat dokazal, kako rad ima državni dres. Za svoje domoljubje ne pričakuje pohvale, toda po koncu kariere bo zagotovo čutil dodatno zadovoljstvo, medtem ko bo drugim ostala v srcih velika vrzel,« je med drugimi ogorčen nekdanji odlični jugoslovanski reprezentant Žarko Paspalj.

Aleksandar Petrović je po osvojitvi 5. mesta na lanskih OI želel nadgraditi pozitivni trend v hrvaški reprezentanci, zato niti ni računal na Damjana Rudeža (Orlando) in Anteja Tomića (Barcelona), ki sta mu lani obrnila hrbet. Zato pa je dobil nov udarec, saj so njegovo vabilo zavrnili Mario Hezonja (Orlando), Ivica Zubac (LA Lakers) in Bostonov novinec Ante Žižić, da bi se samostojno pripravili na jesen v ZDA. In namesto skoka naprej čaka naše sosede vzvratni korak, saj bodo morali Bojanu Bogdanoviću (Indiana) in Dariu Šariću (Philadelphia) pomagati veterani Roko Leni Ukić, Luka Žorić, Marko Tomas in Marko Popović, ki se pri 35 letih vrača v reprezentanco po šestletni odsotnosti.

Črnogorski selektor Bogdan Tanjević ima manjše skrbi, saj je že pred meseci vedel, da ne bo mogel računati na Nikolo Pekovića, ki v minulem prvenstvu NBA ni odigral niti ene tekme in si po sedmih letih prislužil odpoved pri Minnesoti. Zato pa bo imel pod obročema na voljo odlična Nikolo Vučevića (pri Orlandu 14,6 točke in 10,4 skoka) in Bojana Dubljevića (Valencia), MVP letošnjega finala španske lige, v vlogi organizatorja igre pa Tyresa Ricea (Barcelona). Najboljši košarkar finalnega turnirja evrolige 2014 bo poleg novopečenega Slovenca Anthonyja Randolpha edini naturalizirani Američan v reprezentancah iz nekdanje Jugoslavije na letošnjem EP, Tanjević pa ne skriva optimizma. »Kolajna? Zakaj ne! V izločilnem delu EP bo možno prav vse,« pravi izkušeni strateg, ki je z Jugoslavijo osvojil srebro na EP 1981, z Italijo zlato na eurobasketu 1999, s Turčijo pa srebro na SP 2010.