Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Petek,
18. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Natisni članek

EuroBasket 2017 Žiga Dimec

Petek, 18. 8. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Slovenec se lahko zahvali Američanu, da so se mu odprla vrata

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,88

1

Žiga Dimec | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Do začetka evropskega prvenstva je le trinajst dni, slovenska reprezentanca pa bo odigrala še štiri tekme. Veliko priložnosti dobiva center Žiga Dimec, ki bo, kot kaže, zaigral na premiernem evropskem prvenstvu.

Ob prihodu Američana Anthonyja Randolpha v slovensko reprezentanco je postalo jasno, da za Alena Omića, ki je v preteklih letih v naši izbrani vrsti igral kot naturalizirani košarkar, ni več prostora.

Na centrskem položaju se je tako odprlo prosto mesto. V prvem planu je Gašper Vidmar, njegova zamenjava pa je Žiga Dimec.

Selektor Igor Kokoškov ga je v ogenj poslal na vseh petih pripravljalnih tekmah, najboljšo predstavo pa je pokazal na zadnjem testu proti Ukrajini. Slovenija je to premagala z 78:67, član Krke je dosegel deset točk in zbral sedem skokov, povrhu vsega pa zadel šest od sedmih prostih metov.

"Preskok iz slovenske lige v državno reprezentanco ni kar tako. Zdaj mi je vse lažje."

Iz treninga v trening mu je lažje in napreduje, pravi center Krke. | Foto: Grega Valančič/Sportida Iz treninga v trening mu je lažje in napreduje, pravi center Krke. Foto: Grega Valančič/Sportida "Zadovoljen sem z zadnjo tekmo. Napake so še, vendar sem iz tekme v tekmo boljši. Zadeval sem proste mete. Lahko bi zadel še kakšne mete iz neposredne bližine," je bil Dimec zadovoljen z zadnjo predstavo.

Zaveda se, kaj je njegova vloga. Slediti mora tempu Vidmarja ter njegovi požrtvovalnosti v napadu in obrambi: "Drugi center sem. Ko Gašper potrebuje menjavo, ga menjam in skušam nadaljevati njegovo delo, dobro obrambo, v napadu pa skrbeti za dobre blokade, skakati in tudi zadeti."

211 centimetrov visoki košarkar poudarja, da se od vsakega reprezentančnega soigralca lahko veliko nauči in znanje skuša srkati na vsakem koraku.

"Iz tekme v tekmo rastemo, prav tako pridobivamo izkušnje. Preskok iz slovenske lige v državno reprezentanco ni kar tako. Na začetku se je poznala razlika, zdaj pa mi je vse lažje," je še dejal 23-letni slovenski košarkar, ki se mu obeta premierni nastop na evropskem prvenstvu.

Ne spreglejte