Rogaška ne popušča: padli so še Hopsi

Košarka: Uspešno sta 3. kolo lige za prvaka preskočila tudi Zlatorog in Olimpija.

Objavljeno
30. marec 2017 01.33
Arjon Kastrati,Ljubljana Slovenija 19.02.2017 [Košarka]
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana – Pred dvema letoma so se košarkarji Rogaške uvrstili v finale državnega prvenstva, a niti sami niso pričakovali, da bodo po treh kolih letošnje lige za prvaka sami na vrhu lestvice. Po Zlatorogu in Olimpiji so sinoči spravili na kolena še Hopse z odlično igro v drugi četrtini, ki so jo dobili kar s 30:10. Dokaj kmalu se je oblikoval tudi krog štirih najresnejših kandidatov za uvrstitev v polfinale končnice.

»Prikazali smo brezhibno drugo četrtino, v kateri smo zadeli malone vse mete in se že pred polčasom oddaljili na 20 točk prednosti. V nadaljevanju smo imeli dve manjši obdobji krize, vendar smo tekmo brez večjih težav pripeljali do konca,« je po novi zmagi poudaril strateg Slatinčanov Damjan Novaković, potem ko so njegovi košarkarji zadeli 11 trojk, metali za tri točke 63-odstotno in dobili skok s 30:29. Imeli pa so tudi dva izjemno razpoložena posameznika, oba branilca: Darwin Davis je dosegel 30 točk (za dve 5:7, za tri 6:15), Tadej Ferme 18. Hopsi so medtem še enkrat razočarali svoje privržence z jalovo obrambo. Potem ko so v uvodnem delu DP osvojili 4. mesto, so v ligi za poraza doživeli tri poraze s povprečno razliko 14,7 točke.

Krka ob prvem porazu med slovensko elito ni mogla računati na svojega prvega strelca Marka Lukovića, seznam košarkarjev, ki so igrali pod pričakovano ravnjo, pa je precej daljši. Zlatorog si je priigral obetavno prednost že v drugi četrtini (34:19), Ron Curry pa mu je preprečil, da bi bil naskok še večji. Igor Tratnik (23 točk ob metu iz igre 9:14), Jan Špan (za tri 5:10 in 7 asistenc) in drugi laški aduti so v drugem polčasu zašli v manjše težave, saj so njihovi soigralci s klopi družno prispevali le osem točk, toda po zaostanku s 65:66 so si le opomogli. Novomeščani so še izenačili na 69:69, popolnega zasuka pa niso zmogli.

Trener Zlatoroga Aleš Pipan je bil zadovoljen: »Tokrat so naši košarkarji le pokazali veliko zrelosti v ključnih trenutkih. Z zmago smo si povrnili, kar smo izgubili s porazom proti Rogaški. Do konca drugega dela DP je še sedem kol, zato moramo vsako tekmo odigrati borbeno in pogumno, če se želimo uvrstiti v polfinale. Proti Krki nam je z dobro igro v obrambi stekel tudi napad. Nadzorovali smo najboljše strelce gostov in igrali nesebično v napadu.«

O prioritetah košarkarjev Heliosa veliko pove podatek, da so vstopili v sezono kot branilci naslova, a se še pred začetkom lige za prvaka razšli s štirimi najboljšimi tujci, da bi več priložnosti dobivali domači benjamini. Toda včeraj so tudi oni imeli prosto, da bi prihranili moči za finalni turnir mladinskega DP. Le s šestimi možmi vseh 40 minut, saj je manjkal tudi Cory Remekun, in s consko obrambo od prvega trenutka kajpada niso imeli niti malo možnosti za uspeh v Stožicah. Union Olimpija je že do polčasa zadela 10 trojk (na koncu 16:32) in si s 16 točkami naskoka že zagotovila zmago, saj so Domžalčani izkoristili le tri od 18 metov za tri točke in tekmecem podajali žogo, kot bi bili njihovi soigralci. Najvišjo prednost so si Ljubljančani priigrali pri 84:56, najbolj razpoložen pa je bil Devin Oliver, ki je zbral 24 točk (za dve 8:9, za tri 2:4), 11 skokov, 5 asistenc in 5 dobljenih žog.