Finalna smer za Janjo prelahka

Športno plezanje: Garnbretova po dveh tekmah neporažena.

Objavljeno
14. julij 2017 22.29
Janez Porenta
Janez Porenta
Chamonix – Že ob začetku lanske sezone je bilo jasno: ko se mlada slovenska športna plezalka Janja Garnbret ogreje, jo je domala nemogoče ustaviti. Letošnjo sezono težavnostnega svetovnega pokala je spet odprla brezmadežno, v zgolj šestih dneh so jo tekmice dvakrat gledale v hrbet, kar je odlična spodbuda pred svetovnimi igrami na Poljskem.

Postavljalci finalnih smeri imajo po spremembi dovoljenega časa za plezanje z osmih na šest minut kup preglavic. V Chamonixu je bil finalni zalogaj prelahek za najboljše, kar je najbolj nazorno dokazala zmagovalka Garnbretova, ki se je na vrhu, brez hude muke, znašla kar minuto in pol pred koncem časovne omejitve. S tem je ubranila lansko zmago na prizorišču, ki ji je med vsemi najbolj pisano na kožo, saj je na njem tudi začela mednarodno člansko kariero in predlani postala evropska podprvakinja.

»Že od začetkov je to moja najljubša tekma – zaradi izjemnega vzdušja, množice gledalcev, odlične glasbe. Tu vedno z veseljem plezam v vseh smereh, tokrat sem vse štiri zmogla do vrha, boljšega zaključka si ne bi mogla želeti,« je poudarila 18-letna Korošica, druga najmlajša finalistka. Še mlajša je bila zgolj njena reprezentančna kolegica Mia Krampl, ki je z uvrstitvijo v finale vpisala uspeh kariere in končala na sedmem mestu. Zelo obetavna Gorenjka šteje rosnih 16 pomladi.

Garnbretova je sezono začela z dvema zmagama in enim 2. mestom na balvanih, ki jim je posvetila precej več pozornosti kot minula leta, zato je bilo tveganje, ali se bo v težavnosti zadosti hitro vrnila na lansko raven, toliko večje. Toda strah je bil odveč. Na EP v Italiji je obtičala tik pod odrom, na uvodnih dveh preizkušnjah svetovnega pokala pa je bila že enako dominantna kot lani in si je obakrat pokorila konkurenco. »Šele zdaj, po treh preizkušnjah, se spet počutim kot težavnostna plezalka. Telesna pripravljenost ni bila tolikšna težava kot glava, tudi preskok z balvanov v težavnost je bil zahteven,« je priznala Janja, ki ji ne manjka več veliko do ponovitve podviga – treh zaporednih zmag – z začetka lanske sezone.

Trener in selektor Gorazd Hren je prikimal njenim besedam: »Veseli me, da se je tako izšlo, saj je bila finalna smer enostavno prelahka, k sreči pa je bil polfinale, v katerem je šla do vrha zgolj Janja, zadosti težak, da zmagovalke ni odločal čas. Tega namreč ne maramo, raje imamo pošten boj v dovolj težkih smereh.«