V Goriških Brdih je dobrih dva tisoč hektarjev vinogradov. Svetovalna služba Kleti Brda z vinogradniki vsak dan spremlja dozorevanje grozdja. Marsikje so sladkorne stopnje in videz grozdja takšni, da bi že lahko začeli s trgatvijo, a bodo še malo počakali, da trta v celoti izkaže svoj potencial.
Boljši nadzor nad kakovostjo grozdja in prihranki
V Kleti Brda so investirali v posodobitev opreme za prevzem grozdja. »Z novo opremo imamo popoln nadzor nad vsemi parametri kakovosti grozdja. Skrajšujejo se transportne poti in čas predelave, grozdje gre hitreje od mlina do preše, kar je pri belih vinih ključnega pomena. Obetamo si tudi znatne prihranke pri porabi energije,« pravi vodja kleti Istok Mikulin.
Boljša sledljivost
Vinogradnik se bo ob prihodu na prevzemno rampo identificiral z magnetno kartico, na kateri so vneseni vsi potrebni podatki o pridelovalcu in njegovih vinogradih. Navedeni so ime vinograda, sorta, število in starost trt, sadilna razdalja in površina. Tak sistem še izboljšuje sledljivost in nadzor nad vsemi fazami od vinograda do steklenice. Na izhodni rampi pa bo vinogradnik dobil potrdilo o količini, kakovostnih parametrih in vrednosti pripeljanega grozdja.
Več grozdja kot v zadnjih štirih letih
Po štirih skromnejših letinah letos v Kleti Brda pričakujejo, da bodo sprejeli okoli 7.500 ton grozdja. V ponedeljek se bodo vinogradniki na upravnem odboru Kleti dogovorili o odkupnih cenah grozdja, ki se bodo gibale med 0,43 in 1,2 evra za kilogram, povprečna cena pa bo presegla 0,65 evra za kilogram grozdja.
Klet Brda gradi na prodaji vrhunskih vin z višjo dodano vrednostjo na tujih trgih. Na trgatvi pričakujejo distributerje iz ZDA, Kitajske, Belgije, Poljske in Italije.