Bečirovič začenja pot proti Pipanu

Olimpija jutri proti svojemu donedavnemu trenerju, Krka z Zadrom.

Objavljeno
28. februar 2015 01.20
Memi Bečirović,novi trener Union Olimpije ,Ljubljana Slovenija 23.02.2015
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Ljubljana – Spored lige ABA prinaša Krki zanimiv dvoboj, saj se bo danes pomerila z Zadrom, ki ji diha za ovratnik z identičnim izkupičkom 11:11. Union Olimpija pa se bo jutri znašla v nenavadnem položaju. Po sedmih letih bo na njeno klop sedel Memi Bečirovič, njegov trenerski tekmec pa bo Aleš Pipan, ki se je vrnil k MZT.

Kljub težkim časom je bil Pipan brezposeln le nekaj dni. Potem ko so ga v nedeljo odslovili v Stožicah po porazu z Zlatorogom, se je zaradi pokalnega presenečenja v Makedoniji znova znašel v sedlu. Po porazu v polfinalu s Kožuvom (74:75) so namreč vodilni možje MZT odpustili Aleksandra Jončevskega in se spomnili moža, ki jih je v sezoni 2012/13 popeljal do 7. mesta v ligi ABA pred Olimpijo in Krko ter osvojil dvojno domačo krono. In čeprav je celjski strateg dobro zapisan v Skopju, ga čaka težko delo, saj bo že peti trener makedonskega prvaka v tej sezoni. Odprl jo je Zmago Sagadin, nasledili pa so ga Vrbica Stefanov, Boban Mitev in Jončevski.

Gledalci v Skopju bodo jutri priča dvoboju, v katerem bodo domačemu trenerju bolj znane muhe Olimpijinih košarkarjev kot odlike njegovih adutov. Na trnih bo tudi Bečirovič, saj v petih dneh ni utegnil od znotraj spoznati značilnosti stožiškega moštva in uveljaviti novosti, ki si jih je zamislil. A kot vedno, poskuša ostati pozitivno usmerjen: »Verjamem, da so se fantje dobro odzvali na spremembe, saj so v tem tednu marljivo vadili. Poskusil sem jih vrniti na pravo psihično tirnico, da bi lahko igrali tako, kot znajo. Da jih za začetek čaka tekmec, ki ga bo verjetno že vodil njihov donedavni trener, pa je redkost za anale evropske košarke. Ob zamenjavi trenerja se v moštvu sproži pozitiven odziv, ki ga lahko pričakujemo tako pri MZT kot pri Olimpiji, verjetno pa bodo tudi tribune bolj polne kot na zadnjih tekmah. Toda verjamem, da bomo odigrali dobro tekmo in zmagali, saj je naš ključni cilj uvrstitev v evropski pokal prek lige ABA. Zato košarkarjem razlagam, da bo vsaka od zadnjih štirih tekem za nas kot finale.« Olimpija je na prvi tekmi ugnala MZT z 69:56, moštvi pa trenutno loči kar osem stopničk na lestvici, saj so Makedonci šele predzadnji. Toda Ljubljančani so v dvobojih z Igokeo, Cibono, Mega Leksom in Metalcem dokazali, da lahko razočarajo proti tekmecem s spodnje polovice razpredelnice.

Po pokalnem zmagoslavju (in nizu treh porazov v DP) se bo Krka poskusila oddolžiti Zadru za poraz z 69:79. Takrat je James Florence prekosil Malcolma Armsteada z 19:5, toda novomeški dirigent vodi na lestvici najboljših strelcev lige s 35 točkami prednosti pred zadrskim branilcem. Aleksandar Džikić tudi tokrat ne bo mogel računati na poškodovanega Tomaža Bolčino, o nastopu Jasmina Hukića pa se bo odločil tik pred tekmo. Po poltretji sezoni bo v regionalni ligi zaigral Bojan Krivec, ki bo kot organizator igre klasične šole poskusil dati moštvu dodatno kolektivno razsežnost, saj je ob Armsteadovi dominantni vlogi v dobršni meri izpuhtela. »Zadrčanom ne smemo dovoliti, da bi zadevali v zgodnji stopnji napadov. Hkrati jih moramo čim dlje odgnati od koša, saj so agresivni v skoku,« pravi Džikić pred merjenjem moči s hrvaškim pokalnim podprvakom; v finalu je bila Cedevita uspešnejša s 86:82.

Pari 23. kola lige ABA (danes)

Krka – Zadar (21)

Szolnok – Budućnost (19)

Nedelja

MZT Skopje – Union Olimpija (17)

Partizan – Crvena zvezda (19)

Ponedeljek

Levski – Igokea (18)

Metalac – Cibona (20.30)

Odigrano včeraj

Cedevita : Mega Leks 103:107 (21:15, 19:23, 16:30, 32:20, 15:19)

Pari 19. kola lige Telemach (danes)

Rogaška – Hopsi Polzela (19)

Grosbasket – Zlatorog (19)

Maribor Nova KBM – Tajfun (20)

Ponedeljek

Elektra : Helios Suns (19)

Odigrano v sredo

Krka : Šenčur GGD 67:74 (11:19, 20:12, 19:22, 17:21)