SNG Nova Gorica: mediteranski (pomlajen) temperament

Sezona 2016/2017: Spoznavanje različnih vzporednih svetov na našem planetu skozi prizmo gledaliških predstav.

Objavljeno
29. september 2016 12.25
T. J.
T. J.

Dramaturginja Martina Mrhar, ki po pooblastilu nove direktorice Maje Jerman Bratec opravlja dela umetniške vodje, je predstavila sezono najmlajše slovenske nacionalne gledališke hiše in največje kulturne institucije severne Primorske.

Sezono je zasnovala nekdanja v. d. direktorice Neda R. Bric in jo naslovila Vzporedni svetovi. Kako bomo gledalci torej nagovorjeni?

V uvodniku programske knjižice je Bričeva zapisala: »Planet Zemlja je skupni dom milijardam ljudi. Tem, ki jo naseljujemo danes, se zdi, da ni bilo še nikoli tako, kot je danes. Tako hudo, tako hitro spreminjajoče se, celo apokaliptično. Kdo ve, ali je res, Zemlja je gotovo doživela že vse to. Za človeka pa je pomemben samo kratki hip, v katerem živi sam. Kajti v njem se tke njegova življenjska zgodba. Zgodbe sobivajo, se srečujejo, razhajajo, se prepletajo. In vendar so včasih zelo različne, zelo daleč narazen se vrtijo naši vzporedni svetovi.

V sezoni se bomo zapeljali skozi te vzporedne svetove, da jih pogledamo od blizu, spoznamo preplet zgodb in različnih svetov, ki sobivajo na tem našem planetu. Skozi prizmo gledaliških predstav se bomo sprehodili po virtualnem Podsvetu, se pomudili v nenavadnem mestu, kjer se sprašujejo, Zakaj ptiči pojejo, se podali na avdicijo za Stare klovne, pokukali v napol grozljivi otroški svet Petra Kuštra in se zabavali ob Živalskih novicah, stopili v svet žensk in njihove notranje moči v Jeklenih magnolijah, se spoznali s svetom podzemlja, ki je prav presenetljivo podoben našemu, v Beraški operi, in trčili ob svetova dveh parov, tako podobnih in hkrati s tako različnim življenjskim izkustvom, v Peggy Picket vidi boga v obraz.«

Koliko bo premier in koliko predstav iz preteklih sezon?

Napovedujemo štiri premiere na velikem odru, štiri na malem, dve na velikem odru kot dodatni program. Iz preteklih sezon imamo 20 živih predstav.

Koprodukcije?

Jeklene magnolije bodo nastale z Gledališčem Koper, Podsvet s Prešernovim gledališčem Kranj, za otroke pa Živalske novice z Gledališčem Koper.

Krstne uprizoritve?

Zakaj ptiči pojejo Nebojša Popa Tasića.

Klasika?

Beraška opera Johna Gaya.

Debitanti?

Prvič bo z našim ansamblom sodeloval režiser Primož Ekart, igralskemu ansamblu se bosta kot redno zaposlena pridružila Patrizia Jurinčič in Jure Kopušar.

Kateri bo najbolj drzen, radikalen, ambiciozen projekt?

Poleg omenjene slovenske novitete in glasbene komedije iz klasične zakladnice izpostavljamo slovenske praizvedbe Podsveta Jennifer Haley, avtorice, ki bo prvič predstavljena na Slovenskem.

Novost med abonmaji?

Glede na to, da smo v zadnjih letih ponudbi premierskega in rednih abonmajev dodali tri nove abonmajske rede, abonma Veliki oder, abonma Mali oder, abonma Nedelja popoldan, in abonma Konto, dodatnih novosti v letošnji sezoni nimamo. Posebej nagovarjamo segment mladih z nadaljevanjem posebne ugodnosti FaceTeater, ki smo jo vzpostavili v zadnji sezoni.

Zakaj v novogoriško gledališče?

Najmlajša slovenska nacionalna gledališka hiša in največja kulturna institucija severne Primorske je locirana na stičišču treh kultur, slovanske, romanske in germanske. Najbolj prepoznaven karakter ji daje mediteranski temperament, zadnji dve leti pa zagotovo tudi pomlajen igralski ansambel. SNG Nova Gorica je edino gledališče v mestu in zato nagovarja širok spekter občinstva ter mu omogoča dostop do raznovrstnega gledališkega programa, dramskega in mejnih zvrsti.