Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 2. 2018,
16.15

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Vitranc Kranjska Gora

Petek, 23. 2. 2018, 16.15

6 let, 1 mesec

Alpske smučarje po olimpijskih igrah čaka še spektakel v Kranjski Gori

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Kranjska Gora | Foto Žiga Zupan/Sportida

Foto: Žiga Zupan/Sportida

Kranjska Gora pripravljena pričakuje karavano najboljših alpskih smučarjev, ki se bodo 3. in 4. marca merili na tradicionalnem tekmovanju za Pokal Vitranc. Kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) je brez kakršnih koli zadržkov prižgal zeleno luč za izvedbo tekem svetovnega pokala v veleslalomu in slalomu, ki bosta prvi konec tedna v marcu.

Snežna kontrola, ki so jo opravili v četrtek, je zgolj potrdila očitno, torej da je na tekmovalni progi v Podkorenu zadostna količina utrjenega naravnega in kompaktnega snega, ki bo omogočala novo vrhunsko tekmovanje na najvišji kakovostni ravni. Kontrolor Mednarodne smučarske zveze (Fis) je brez kakršnih koli zadržkov na daljavo iz Južne Koreje prižgal zeleno luč za izvedbo tekem svetovnega pokala alpskih smučarjev v veleslalomu in slalomu.

Prva priprava proge je bila že za januarsko žensko tekmovanje svetovnega pokala za Zlato lisico, ki jo je nenapovedano prevzela Kranjska Gora, potem ko na Mariborskem Pohorju ženskih tekem v veleslalomu in slalomu niso izpeljali zaradi pomanjkanja snega. Februarsko sneženje je prineslo dodatne centimetre snežne odeje ter je pomenilo še nekaj dodatnega dela in stroškov za kranjskogorske prireditelje tekmovanj za svetovni pokal. Novozapadli sneg, na posameznih delih ga je bilo tudi za tri metre, bodo še odstranili s proge pred tekmovanjem, progo pa bodo v skladu z načrtom polili z vodo. Pod novozapadlim snegom je debela utrjena podlaga, nujna za brezhibno pripravo in izvedbo tekmovanja.

Prijavljenih 24 tujih ekip

Na tekmo na snežnem poligonu v Podkorenu je prijavljenih 24 tujih ekip. V sestavah ekip so vsi prejemniki odličij z olimpijskih iger v Pyeongchangu, vključno z avstrijskim asom Marcelom Hirscherjem, ki bo branil lansko veleslalomsko zmago. Glavna slovenska aduta v Podkorenu bosta slalomist Štefan Hadalin in veleslalomist Žan Kranjec, ki se je na olimpijskem veleslalomu v Pyeongchangu uvrstil tik za najboljšo trojico.

Nagradni sklad za vsako tekmo Pokala Vitranc je 120.000 švicarskih frankov, torej skupno 240.000 švicarskih frankov. Denarne nagrade bodo prejeli tekmovalci uvrščeni od 1. do 30. mesta. Celotni proračun tekmovanja znaša 1,487 milijona evrov, kar bodo pokrili s prodajo televizijskih pravic in marketinškim delovanjem.

Letos mineva 50 let od prve tekme za svetovni pokal v Kranjski Gori. Letošnje tekmovanje bo sicer 57. v zgodovini Pokala Vitranc. | Foto: Sportida Letos mineva 50 let od prve tekme za svetovni pokal v Kranjski Gori. Letošnje tekmovanje bo sicer 57. v zgodovini Pokala Vitranc. Foto: Sportida

Tekmovalci bodo v skladu z načrtom progo preizkusili v petek na prostem treningu. Tekmi bosta v soboto in nedeljo, 3. in 4. marca, najprej veleslalomska nato slalomska, z začetkoma prve vožnje ob 9.30 ter finalne vožnje ob 12.30.

Kranjskogorski tekmi bosta zadnji moški preizkušnji v tehničnih disciplinah pred zaključkom sezone svetovnega pokala na Švedskem v Aareju, od 12. do 18. marca.

Zabaval vas bi tudi Parni Valjak

Pokal Vitranc bo z bogatim spremljevalnim dogajanjem tudi letos predstavljal vrhunec zime v Kranjski Gori. Že tretje leto zaporedoma bo sobotno dogajanje 3. marca popestril zabavni program Q-Max Party, tokrat s koncertom hrvaške skupine Parni Valjak. Pred sobotnim koncertom bo tudi javno žrebanje startnih številk nedeljskega slaloma, na prizorišču pred dvorano Vitranc.

Dogajanje ob Pokalu Vitranc bo v petek, 2. marca, odprl in popestril Grubin memorial, dobrodelno tekmovanje pod žarometi v veleslalomu v spomin na prezgodaj tragično preminulega slovenskega smučarja Draga Grubelnika. Dobrodelna tekma, zbrana sredstva bodo šla v roke sedemčlanski družini s Koroške, bo potekala tretjič po vrsti. Dogajanje bo potekalo na smučišču Kekec. Udeležbo so že med drugim potrdili Ivica Kostelić, Urška Hrovat, Jure Košir in Špela Pretnar.

Ne spreglejte