NOGOMET

Bišćan: najprej dvojna krona, potem slovo?

Olimpija lahko jutri v Domžalah slavi šesti naslov slovenskega nogometnega prvaka. Trener Igor Bišćan je po sezoni napovedal razjasnitev klubskih napetosti.
Fotografija: Je Olimpijin trener Igor Bišćan tik pred odhodom iz ljubljanskega kluba? FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Je Olimpijin trener Igor Bišćan tik pred odhodom iz ljubljanskega kluba? FOTO: Leon Vidic

LJUBLJANA – Ko smo že pri drevišnjem finalu nogometne lige prvakov med Realom in Liverpoolom; rdeči iz mesta beatlov so zadnji naslov klubskega prvaka stare celine osvojili leta 2005, ko so v sklepni tekmi po kazenskih strelih ugnali Milan. Zdajšnji trener Olimpije Igor Bišćan je na Liverpoolovi poti do finalnega obračuna kot osrednji zvezni igralec prispeval levji delež k uspehom trenerja Rafaela Beniteza, toda odločilno tekmo za evropsko krono je po odločitvi španskega strokovnjaka odgledal z rezervne klopi. Zdaj 40-letni Zagrebčan je svojo kariero ustvaril tudi kot srednji obrambni igralec, filozofijo v slogu učitelja Beniteza, da je pomembneje ubraniti vrata kot pa napadalno tvegati in pogoreti, pa je prenesel tudi v Stožice. Če bodo njegovi zmaji v nedeljo v zadnjem krogu Prve lige Telekom Slovenije v Domžalah z derbija ljubljanske kotline v prestolnico prinesli vsaj točko, bodo zeleni slavili, skupaj z naslovi že prej bankrotirane in propadle Olimpije, svoj šesti naslov slovenskega državnega prvaka. Nazadnje so bili šampioni predlani. Hrvat se je ob priigrani, s tekmo več, prednosti desetih točk pred Mariborom predvsem zanašal na tuji kontingent igralcev, ko je točkovna zaloga skopnela, celo prešla v negativo, in ko mu je pred tekmo z Mariborom voda lila v grlo, pa je v Ljudskem vrtu z zmago s 3:2 stožiški nogometni vlak spet popeljal na šampionske tirnice.

Odnosi v klubu niso idilični

V odločilnem delu sezone so Bišćana rešili slovenski nogometaši, Rok Kronaveter je v zadnjih dveh krogih proti Mariboru in Krškemu zadel trikrat. Je pa bila glava Olimpijinega trenerja že na tnalu za odsek po 28. krogu prvenstva, ko so Ljubljančani v Celju izvlekli le neodločen izid 1:1. Jutri bi lahko torej v Domžalah sledilo že šampionsko slavje, Bišćan pa je pred derbijem ljubljanske kotline znal izpostaviti tudi klubsko problematiko. »Odnosi v klubu niso idilični, položaj v zadnjem času ni preprost. Tej problematiki se nameravam posvetiti takoj po koncu sezone. Mi pa podpora javnosti veliko pomeni, zelo pomembno mi je, da ljudje vse to razumejo,« priznava. Vse izvira seveda iz nakane lastnika in predsednika Olimpije Milana Mandarića, da po dvoboju s celjskimi knezi nič kaj viteško odstrani Bišćana. Ta pa je zanimivo v obdobju Mandarićeve vladavine v ljubljanskem klubu prvi trener, ki je na zmajski klopi zdržal celotno sezono. Sicer pa lahko Olimpija v sezoni 2017/18 osvoji celo dvojno krono, v sredo jo namreč v Stožicah čaka še finalna tekma slovenskega pokala z Aluminijem. V Mariboru seveda upajo, da bo ljubljanskemu klubu s porazom na stadionu ob Kamniški Bistrici spodrsnilo in da bodo po domači zmagi nad Gorico slavili svoj 15. naslov prvaka. »Kolikor je zahtevno, je tudi povsem preprosto. Moramo zmagati! Verjamem pa tudi, da so Domžalčani sposobni ugnati Olimpijo,« meni trener Maribora Darko Milanič

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije