Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jakov Fak je svoje srebro prinesel v Slovenijo

Deli na:
Jakov Fak je svoje srebro prinesel v Slovenijo

Foto: Bobo

Jakov Fak se je z zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu v nedeljo pozno zvečer vrnil v Slovenijo s srebrno kolajno okoli vratu. Po 24 urni odisejadi potovanja iz Južne Koreje so se slovenski biatlonci vrnili domov utrujeni in neprespani, a veseli, da so v domovino lahko s seboj prinesli najbolj dragoceni tovor.

"Definitivno s prihodom domov kolajna, osvojena v slovenski olimpijski reprezentanci, pride na svoje mesto. Ko sem jo prinesel v Slovenijo, je to, to. Zdaj je kolajna na svojem mestu. Olimpijske igre so bile zelo dolge za nas biatlonce. Zdaj vsi komaj čakamo, da pridemo do svojih bližnjih in se v ožjem krogu poveselimo teh uspehov," je po vrnitvi domov na novinarski konferenci v letališki stavbi Aerodroma Ljubljana v prvi izjavi medijem dejal srebrni biatlonec.

"Ne samo jaz tudi Klemen (Bauer), ki ima prav tako otroka, in tudi naši serviserji, vsi komaj čakamo, da pridemo nazaj v družinsko okolje, ki da novi zagon za naprej. Po zadnjih dveh sezonah, ko sem bil bolan doma, sem si želel v zahvalo družini spet priti na visok nivo in ta kolajna je zahvala za vse," je med drugim dejal Fak.

Pot do uspeha ni bila lahka, še zlasti ko mu uvodoma ni šlo in je že kazalo, da se želja po kolajni ne bo uresničila: "Moram povedati, da ni bilo enostavno. Smo pa v športu navajeni, da, ko nekaj ne gre in je naslednja priložnost že naslednji dan, je treba zelo hitro pogledati, kaj je bilo narobe, in se zbrati za novo priložnost. Lahko bi tudi naredil eno napako in se ne bi veselili kolajne. Se veselim, da se je ves trening in delo leta poprej ter pred igrami izplačalo in sem ostal na pravi poti do konca tekme," je srebrni olimpijski nastop znova podoživel 30-letni tekmovalec iz hrvaškega Mrkopalja v Gorskem Kotarju, ki si je po zamenjavi hrvaškega dresa za slovenskega novembra 2010 novi dom ustvaril na Gorenjskem.

V medijih se ga je prijela oznaka, da je človek za velike tekme: "Če sem iskren, nikoli nisem delal nekaj posebnega pred tekmami, enako je ali gre za olimpijske igre, svetovno prvenstvo ali svetovni pokal. Se pa zavedam, kaj mi pomeni ta kolajna. Seveda mi pomeni več kot stopničke iz svetovnega pokala. Na olimpijskih igrah je drugače, je večje breme, ampak tudi veliko večje veselje, ko narediš ta uspeh."

Je bil ključ do uspeha vnovično sodelovanje z nekdanjim reprezentančnim trenerjem Urošem Velepcem, ki trenutno trenira ukrajinske biatlonke: "Mislim, da je bil enostavno izbor pravi, kar dokazujejo rezultati. Ali bi uspel z drugim, ne vem, ker bi bil preizkus neznanega. To je bila z mojega vidika najbolj sigurna varianta, da se skušam vrniti nazaj. Definitivno pred začetkom sezone nismo razmišljali o olimpijski kolajni, zlasti glede na to, kakšni sta bili zadnji dve sezoni."

Besedo je dobil tudi Klemen Bauer: "Za nami so zelo zanimive OI. Na srečo je Jakov, skupaj z Žanom na koncu, rešil slovensko čast. Lepo je biti v teh dneh biatlonec. Osebno sem s svojimi nastopi in pristopom zadovoljen, manjkala pa je pika na i. Redkim je to dano, s tem sem se že sprijaznil. V biatlonu te od vrha ločijo zelo majhne napake. Vsi skupaj smo veseli medalje."



Jakov Fak je na zimskih olimpijskih igrah v Južni Koreji Sloveniji pristreljal in pritekel prvo olimpijsko kolajno, šlo je za dvajseto olimpijsko odličje slovenskih športnikov na zimskih olimpijskih igrah. Fak je kolajno srebrnega leska osvojil na 20-kilometrski posamični biatlonski tekmi. Za medaljo je moral odlično teči in zadeti vseh 20 tarč.

Drugo olimpijsko kolajno je na igrah v Pyeongchangu Sloveniji prideskal Žan Košir, ki bo bron v deskarskem paralelnem veleslalomu v domovino prinesel danes dopoldne.

Jakovu Faku so na ljubljanskem letališču osebno čestitali predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar in predsednik zbora za biatlon pri SZS Marko Dolenec. Skupaj s srebrnim Fakom so se domov vrnili tudi preostali člani slovenske biatlonske reprezentance, ob Bauerju še Miha Dovžan, Mitja Drinovec in Lenart Oblak.

Predsednik OKS Gabrovec je ob voščilu Faku dejal: "Si vzor vsem nam, kako je treba iti skozi življenje, dosegati rezultate in tudi včasih kakšen poraz in verjamem, da bo to resnično zgled nam kot športni druščini in slovenski javnosti."

Vsem navzočim biatloncem pa je Gabrovec dejal: "Verjeli smo v vas, vse, kar se je dogajalo prej, vmes in danes, je odraz vašega dobrega dela, odličnega dela Smučarske zveze Slovenije, zbora za biatlon in predvsem vaše vere v to, kar ves čas delate, primerno trenirate, borite se s poškodbami, zdravstvenimi težavami, a vedno uspete, ker tako želite in ste takšni, kot ste."

Na ljubljanskem letališču je Faka pričakala njegova srčna izbranka Rečanka Matea Korenić s prvorojenko Milo in šopkom rož. V letališki stavbi je bila družina po koncu novinarske konference znova skupaj, potem ko je bil biatlonec od svojih bližnjih narazen kar nekaj tednov, Fak pa je lahko po dolgem času hčerko spet vzel v naročje.