Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 2. 2018,
13.07

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

Natisni članek

spolno nadlegovanje bafta

Nedelja, 18. 2. 2018, 13.07

6 let, 2 meseca

"Še nedavno je bilo spolno nadlegovanje neprijetna šala"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

1

bafte | Foto Reuters

Foto: Reuters

Igralki Kate Winslet in Emma Watson sta se pridružili okoli 200 britanskim igralkam v zahtevi, da se naredi konec spolnemu nadlegovanju in zlorabam. V javnem pismu, objavljenem pred podelitvijo britanskih filmskih nagrad bafta, so izrazile solidarnost z gibanjem v ZDA in podprle ustanovitev posebnega sklada za pomoč žrtvam takšnih napadov.

Ob Kate Winslet in Emmi Watson so med podpisnicami pisma tudi Emma Thompson, Kristin Scott Thomas, Keira Knightley in Saoirse Ronan.

Pismo, ki so ga poslale časniku The Observer, so naslovile z "drage sestre", tako kot je bilo naslovljeno podobno pismo ameriških igralk prejšnji mesec. V njem so pozvale k mednarodnim prizadevanjem za izkoreninjenje kulture zlorab, ki jo je razkril škandal v zvezi z nekdanjim hollywoodskim producentom Harveyjem Weinsteinom.

"V letu 2018 smo se zbudili v svet, zrel za spremembe"

Emma Watson, ena od podpisnic pisma, je za ustanovitev sklada za pomoč ženskam prispevala več kot milijon evrov. | Foto: Reuters Emma Watson, ena od podpisnic pisma, je za ustanovitev sklada za pomoč ženskam prispevala več kot milijon evrov. Foto: Reuters "Še nedavno smo živele v svetu, kjer je bilo spolno nadlegovanje neprijetna šala; neizbežen, neroden del življenja dekleta ali ženske. O tem se ni govorilo, kaj šele polemiziralo," so zapisale. "V letu 2018 smo se, kot kaže, zbudili v svet, zrel za spremembe. Če bomo resnično izkoristili ta trenutek, se bodo poteze v pesku spremenile v kamen," so dodale.

Med težavami, s katerimi se spopadajo igralke v Veliki Britaniji, so navedle tudi razlike v plačah med spoloma ter bolj negotove oblike dela.

Ne le besede, ampak tudi visoki zneski

Igralka Emma Watson je storila še korak naprej in prispevala milijon britanskih funtov (1,1 milijona evrov) za ustanovitev posebnega sklada za pomoč ženskam, ki se spopadajo z nadlegovanjem in zlorabami na delovnem mestu.

V "sklad za pravičnost in enakost" sta že prispevala tudi Keira Knightley in igralec Tom Hiddleston s po deset tisoč funti. S tem denarjem nameravajo vzpostaviti mrežo svetovalnih, podpornih in zagovorniških projektov za boj proti zlorabam v vseh sektorjih dela. Podoben sklad so ustanovili tudi v ZDA.

Bafte: največ nominacij ima Oblika vode

Pismo so igralke objavile pred nocojšnjo podelitvijo britanskih filmskih nagrad bafta v Londonu. Največ, 12 nominacij za britansko različico oskarjev je dobil film Oblika vode Guillerma del Tora. S po devetimi nominacijami sledita Najtemnejša ura Joeja Wrighta in letošnji zmagovalec zlatih globusov - Trije plakati pred mestom Martina McDonagha.

Ne spreglejte