Šport
28 ogledov

Norveško slavje, polom Slovenk

Maiken Caspersen Falla EPA
Norveška smučarska tekačica Maiken Caspersen Falla je zmagovalka uvodne tekme svetovnega pokala v Kuusamu. Od štirih Slovenk se nobena ni uvrstila v četrtfinale najboljše trideseterice.

Drugo mesto v klasičnem sprintu je za Maiken Caspersen Falla osvojila Švedinja Stina Nilsson, tretja je bila še ena Norvežanka Ragnhild Haga. Še najbližje finalnim preizkušnjam je bila v slovenskem taboru Alenka Čebašek, ki je dosegla 36. čas. Poleg Čebaškove so nastopile še tri Slovenke, Nika Razinger je bila 44., Lea Einfalt 59., Vesna Fabjan pa 61. Na tekmi je nastopilo 86 tekmovalk.

Tudi v moški konkurenci je bila Norveška nepremagljiva, zmago je slavil Sondre Turvoll Fossli pred rojakoma Eirikom Brandsdalom in Pettrom Northugom. Edini slovenski predstavnik Miha Šimenc je v kvalifikacijah postavil 91. čas med 114 tekmovalci.

Tekaško sezono sicer že štirinajstič odpira finski Kuusamo, ki bo tekmi gostil še v soboto in nedeljo. V soboto sledi 10 km za ženske in 15 km za moške v prosti tehniki, v nedeljo bo klasična zasledovalna tekma.

Tako imenovani trojček v Ruki je uvodna tekma smučarjev tekačev in tekačic, šteje za nekakšno mini turnejo, na kateri med drugim med tekmovalce in tekmovalke enakovredno razdelijo 240.000 švicarskih frankov. Zmagovalec posameznega dneva prejme 50 točk, zmagovalec celotnega konca tedna pa 200. Dnevna zmaga pomeni 5000 frankov, skupna pa 33.500.

Ker letos ni svetovnega prvenstva, bo za večino reprezentanc vrhunec tekmovalnega koledarja novoletni Tour de Ski, ki pa ga slovenska ekipa najverjetneje ne bo odtekla povsem do konca, saj jo že 14 dni po omenjenem tekmovanju ob prelomu leta čaka še domača preizkušnja. Po več letih se bo svetovni pokal 16. in 17. januarja znova namreč ustavil tudi v Sloveniji, tekmovanje bo pod vznožjem skakalnic gostila Planica, ki bo teden dni pred tem gostila še celinski pokal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.