Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
17. 10. 2017,
12.01

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

UEFA liga prvakov Real Madrid RB Leipzig NK Maribor NK Maribor Sevilla Spartak Moskva Tottenham Porto Borussia Dortmund Napoli Manchester City

Torek, 17. 10. 2017, 12.01

1 leto

Pred torkovimi tekmami 3. kroga lige prvakov

V Manchestru bi lahko pokalo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08
Kevin de Bruyne | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes so na sporedu tekme tretjega kroga lige prvakov, vse ob 20.45. Najbolj zanimivo za slovenske nogometne navdušence bo seveda v Mariboru, kjer gostuje sloviti Liverpool. Svet bo pogledoval proti Manchestru, kjer bo City gostil Napoli, in Madridu, kjer bo Real skušal premagati Tottenham.

Derbi današnjega večera lige prvakov bo v Manchestru v skupini F, kjer se bosta udarili moštvi, ki v zadnjem času navdušujeta. City, ki vodi v Angliji, in Napoli, ki je s stoodstotnim izkupičkom po osmih odigranih tekem na vrhu italijanskega prvenstva.

V boljšem položaju so Angleži, ki so sredi izjemnega niza. Zmagali so devet tekem zapored v vseh tekmovanjih. Dve zmagi ob razliki v zadetkih 6:0 so dosegli tudi v Evropi. Če bi zmagali še tokrat, kar je prav gotovo njihov cilj, bi bili z eno nogo že v drugem delu najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja.

5:0, 4:0, 6:0, 5:0 in nazadnje 7:2 so rezultati, s katerimi so v zadnjem času zmagovali nogometaši iz Manchestra. Zelo učinkovit je bil na zadnjih desetih tekmah tudi Napoli, ki je v tem času zabil kar 32 golov, a doživel tudi boleč poraz proti Šahtarju, zato bo danes pod večjim pritiskom.

Josep Guardiola lovi deseto zmago v nizu. | Foto: Reuters Josep Guardiola lovi deseto zmago v nizu. Foto: Reuters "Napoli igra povsem drugače, kot igrajo naši nasprotniki v domačem prvenstvu, zato se bo treba prilagoditi. Nisem samo trener, sem tudi gledalec in lahko rečem, da ob tekmah Napolija uživam. Veliko se ob spremljanju njegovih tekem tudi naučim. Pred nami je velik test. Verjamem, da nas čaka odlična tekma," je pred tekmo povedal trener Angležev Josep Guardiola, ki v tej sezoni meri najvišje v vseh tekmovanjih.

"Ne bo nam lahko. Če bi bilo lahko, potem v nogometu ne bi bilo legendarnih moštev. Na žalost ne gre tako lahko. Čaka nas zelo težka tekma. Od svojih nogometašev si želim le, da bodo pogumni. Morajo spoštovati nasprotnika, a se ga ne smejo bati. Če se bodo bali, ne bodo mogli pokazati vsega, kar znajo," pa so zanimive besede, s katerimi je tekmo najavil trener gostov Maurizio Sarri.

V isti skupini nas čaka še gostovanje Šahtarja v Rotterdamu pri Feyenoordu, ki je še brez točk in ni v najboljši formi, saj je na zadnjih štirih tekmah v vseh tekmovanjih zmagal le enkrat. Če Ukrajinci, ki v domačem prvenstvu premočno vodijo, osvojijo nove tri točke, bi naredili velik korak na poti do vsaj tretjega mesta v skupini, ki prinaša nadaljevanje evropske sezone v ligi Europa, v kateri so se leta 2009 veselili svoje edine evropske lovorike v zgodovini kluba.

Obračun vrstnikov, v katerem bo Tottenham spoznal resnico

Zinedine Zidane je evropski prvak. | Foto: Reuters Zinedine Zidane je evropski prvak. Foto: Reuters Drugi derbi večera bo v skupini H, v kateri se bosta udarila stoodstotna Real Madrid in Tottenham. Zadnji je v izjemni formi in je nanizal pet zmag v vseh tekmovanjih.

Na Santiagu Bernabeu bosta na delu tudi dva nogometaša, ki sta v Evropi letos jeseni najbolj vroča. Cristiano Ronaldo, ki je v ligi prvakov na dveh tekmah zabil štiri gole, in Harry Kane, ki je Angležem dve zmagi prinesel s kar petimi goli in je najboljši strelec tekmovanja.

To bo tudi dvoboj dveh trenerjev vrstnikov, ki sta včasih v vlogi nogometašev bila bitke na španskih nogometnih štadionih. "Vse nasprotnike maksimalno spoštujemo. Tako je seveda tudi s Tottenhamom, s katerim se bomo zdaj udarili dvakrat. Želimo igrati dobro in verjamem, da je pred nami dobra tekma, saj igramo proti odličnemu nasprotniku. Upam, da osvojimo tri točke," pred tekmo pravi trener Reala, ki je bil tudi njegov nogometaš, Zinedine Zidane.

Lahko Harry Kane zasenči tudi Cristiana Ronalda? | Foto: Reuters Lahko Harry Kane zasenči tudi Cristiana Ronalda? Foto: Reuters

"Želimo narediti korak dlje. Pred nami je tekma proti najboljši ekipi na svetu. V domačem prvenstvu igramo proti dobrim nasprotnikom, a Real je še stopnička višje. Če želimo napredovati, moramo kaj doseči tudi na takšnih tekmah. Jutri bomo videli, koliko smo vredni v Evropi," je povedal trener TottenhamaMauricio Pochettino, ki je v Španiji vrsto let igral za Espanyol iz Barcelone.

V isti skupini bo še obračun Borussie Dortmund in Apoela, ki sta po prvih dveh krogih brez točk. Na Cipru morajo Nemci, ki kljub porazu v zadnjem krogu še vedno vodijo v domačem prvenstvu, nujno zmagati, če želijo ohraniti stik z vodilnima moštvoma.

Kevin Kampl potrebuje zmago

V skupini G je pred podobno nalogo klub, ki je Borussii v soboto kar na njenem štadionu prizadejal prvi prvenstveni poraz sezone, RB Leipzig. Klub Kevina Kampla, ki naj bi tokrat tekmo začel na klopi, ima po prvih dveh krogih le točko. Tokrat bo na domačem štadionu gostil Porto, ki ima tri točke.

RB Leipzig Kevina Kampla, ki naj bi tekmo začel na klopi, bo v težavah, če ne bo zmagal. | Foto: Getty Images RB Leipzig Kevina Kampla, ki naj bi tekmo začel na klopi, bo v težavah, če ne bo zmagal. Foto: Getty Images

Na drugi tekmi večera v skupini bo Bešiktaš, ki je v prvih dveh krogih presenetil in je z maksimalnim številom točk vodilni, skušal v Monaku dokazati, da njegovi dobri rezultati v Evropi niso naključje. Monaco, ki ima le točko in je razočaranje, bo seveda naredil vse, da se to ne bo zgodilo.

Liverpool ni zmagal že sedem tekem, Mariboru gre z Angleži dobro

V skupini E, v kateri je Maribor, bo Sevilla gostovala v Moskvi pri Spartaku, ki je na dveh prvih tekmah dvakrat remiziral in se tokrat spogleduje s prvo zmago. Andaluzijci imajo štiri točke in so vodilni. Morebitna zmaga bi jim na široko odprla vrata napredovanja. V hladno Rusijo niso pripotovali z najboljšo popotnico, saj so v zadnjem prvenstvenem krogu izgubili, a verjamejo, da lahko spet pridejo v zmagovalne tirnice. Tudi zaradi Wissama Ben Yedderja, ki je Maribor torpediral s tremi zadetki in je zatresel tudi mrežo Liverpoola v prvem krogu.

Lahko Maribor nov odmeven evropski rezultat doseže tudi proti Liverpoolu? | Foto: Matjaž Vertuš Lahko Maribor nov odmeven evropski rezultat doseže tudi proti Liverpoolu? Foto: Matjaž Vertuš

Maribor je po prvih dveh krogih pri točki in je seveda avtsajder skupine, a bo skušal tudi proti petkratnemu evropskemu prvaku Liverpoolu dokazati, da je doma v Evropi precej drugačna ekipa kot v gosteh. Predvsem proti angleškim ekipam se je v Ljudskem vrtu že večkrat izkazal.

Spomnimo, pred tremi leti je Chelsea na čelu s Josejem Mourinhom v Mariboru remiziral z 1:1, leta 2013 je prav tam padel Wigan z 2:1 za zgodovinsko uvrstitev v izločilne dela lige Europa, medtem ko je leto pred tem v istem tekmovanju Tottenham pri Mariboru remiziral z 1:1.

Navijači Maribora lahko optimizem gradijo tudi ob statističnem podatku, ki pravi, da Liverpool v Evropi v skupinskem delu ni zmagal že sedem tekem zapored.


Pred tekmo Maribor - Liverpool:


Spartak Moskva – Sevilla

Liga prvakov, skupina E, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion Otkrytiye Arena v Moskvi (kapaciteta 45.360. Sodnik: Gianluca Rocchi (Italija).

Verjetni začetni postavi:

Spartak Moskva (3-5-2-): Selikhov; Bocchetti, Tasci, Jikia; Kombarov, Pašalić, Fernando, Glušakov, Eščenko; Adriano, Promes.Sevilla (4-3-3): Rico; Escudero, Lenglet, Kjaer, Mercado; Vazquez, Pizarro, Banega; Correa, Yedder, Nolito.

Maribor – Liverpool

Liga prvakov, skupina E, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion Ljudski vrt v Mariboru (kapaciteta 12.702). Sodnik: Viktor Kassai (Madžarska).

Verjetni začetni postavi:

Maribor (4-2-3-1): Handanović; Milec, Šuler, Rajčević, Viler; Kabha, Vrhovec; Pihler, Tavares, Bohar; Mešanović.
Liverpool (4-3-3): Karius; Moreno, Lovren, Matip, Alexander-Arnold; Wijnaldum, Henderson, Can; Coutinho, Firminho, Salah.

Manchester City – Napoli

Liga prvakov, skupina F, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion City of Manchester v Manchestru (kapaciteta 53.000). Sodnik: Jorge Sousa (Portugalska).

Verjetni začetni postavi:

Manchester City (4-3-3): Ederson; Delph, Otamendi, Stones, Walker; Silva, Fernandinho, De Bruyne; Sterling, Jesus, Sane.
Napoli (4-3-3): Reina; Ghoulam, Koulibaly, Albiol, Hysaj; Hamšik, Jorginho, Allan; Insigne, Mertens; Callejon.

Feyenoord – Šahtar Doneck

Liga prvakov, skupina F, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion De Kuip v Rotterdamu (kapaciteta 51.117). Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Španija).

Verjetni začetni postavi:

Feyenoord (4-2-3-1): Jones; Haps, Beek, Juste, Diks; Vilhena, Ahmadi; Boëtius, Toornstra, Berghuis; Jorgensen.
Šahtar Doneck (4-2-3-1): Pjatov; Ismaili, Rakitski, Ordets, Butko; Stepanenko, Fred; Bernard, Taison, Marlos; Ferreyra.

Monaco – Bešiktaš

Liga prvakov, skupina F, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion Stade Louis II v Monaku (kapaciteta 18.523). Sodnik: Milorad Mažić (Srbija).

Verjetni začetni postavi:

Monaco (4-4-2): Subašić; Sidibe, Glik, Jemerson, Jorge; Lemar, Moutinho, Fabinho, Lopes; Keita, Falcao.
Bešiktaš (4-2-3-1): Fabri; Erkin, Pepe, Tošić, Gönül; Ozyakup, Hutchinson; Babel, Talisca, Quaresma; Tosun.

RB Leipzig – Porto

Liga prvakov, skupina F, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion Red Bull Arena v Leipzigu (kapaciteta 42.959). Sodnik: Paolo Tagliavento (Italija).

Verjetni začetni postavi:

RB Leipzig (4-2-2-2): Gulacsi; Klostermann, Orban, Upacemanco, Halstenberg; Keita, Demme; Bruma, Forsberg; Augustin, Werner.
Porto (4-2-3-1): Casillas; Telles, Felipe, Marcano, R. Pereira; D. Pereira; Brahimi, Herrera, Marega; Aboubakar.

APOEL – Borussia Dortmund

Liga prvakov, skupina H, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion GSP v Nikoziji (kapaciteta 22.859). Sodnik: Aleksej Kulbakov (Belorusija).

Verjetni začetni postavi:

APOEL (4-4-2): Waterman; Lago, Carlao, Rueda, Vouros; Aloneftis, Vinicius, Morais, Zahid; Camargo, Sallai.
Borussia Dortmund (4-3-3): Bürki; Zagadou, Bartra, Sokratis, Toljan; Castro, Weigl, Sahin; Pulisic, Aubameyang, Jarmolenko.

Real Madrid – Tottenham

Liga prvakov, skupina H, 3. krog, torek ob 20.45. Štadion Santiago Bernabeu v Madridu (kapaciteta 81.044) Szymon Marciniak (Poljska).

Verjetni začetni postavi:

Real Madrid (4-3-1-2): Casilla; Marcelo, Varane, Ramos, Hakimi; Modrić, Casemiro, Kroos; Isco; Ronaldo, Benzema.
Tottenham (3-4-2-1): Lloris; Dier, Sanchez, Alderweireld; Aurier, Winks, Dembele, Verthongen; Heung-Min, Eriksen; Kane.

Ne spreglejte