Tekmovalni, mednarodni program, delavnice in še kaj

Teden slovenske drame: V Prešernovem gledališču Kranj bo konec marca pestro dogajanje.

Objavljeno
18. januar 2018 19.28
Blaž Račič
Blaž Račič

V tekmovalni program Tedna­ slovenske drame je selektorica Tea Rogelj uvrstila šest predstav med 37 prijavljenimi in 25 produkcijami, ki si jih je ogledala.

Na klasični dramski formi­ je letos temeljila polovica predstav, selektorica je to pripisala dejstvu, da je ljubljanska Drama­ zaznamovala 150. obletnico ustanovitve Dramatičnega društva z repertoarjem, v celoti sestavljenim iz slovenskih dramskih besedil.

V tekmovalnem programu bodo tako sodelovale predstave Človek, ki je gledal svet Slovenskega mladinskega gledališča (režiser Žiga Divjak), Stenica v koprodukciji Prešernovega gledališča in Mestnega gledališča Ptuj (Jernej Lorenci), Ljudožerci Drame SNG Maribor (Ivica Buljan), dve predstavi SNG Drama Ljubljana, Hlapci (Janez Pipan) in Zid, jezero (Miloš Lolić), ter Pod snegom Mini teatra Ljubljana (Barbara Zemljič).

V spremljevalni program Tedna slovenske drame so uvrstili dela, ki so bila prvič uprizorjena. Med drugim bodo uprizorili deli nagrajenih dveh avtorjev, prejemnikov zadnjih dveh Grumovih nagrad. Rok Vilčnik jo je leta 2016 dobil z besedilom za predstavo Ljudski demokratični cirkus Sakešvili (SNG Drama Ljubljana), lani pa Simona Hamer z besedilom Razglednice ali Strah je od znotraj votel, od zunaj pa ga nič ni, ki je pod režiserskim vodstvom Ajde Valcl prav tako nastala v ljubljanski Drami.

Štirideset del za Grumovo nagrado

Za Grumovo nagrado (za najboljše dramsko besedilo) se je letos prijavilo 35 avtorjev, za letošnjo nominacijo pa je upoštevanih še pet besedil, ki so bila nominirana lani in jih bo tako skupaj štirideset. Žirija bo nominirance za nagrado predvidoma predstavila na začetku marca.

Dramaturginji Prešernovega gledališča Marinki Poštrak je »v veselje in čast«, da bo letošnje delavnice dramskega pisanja v okviru Tedna slovenske drame vodil eden najbolj igranih poljskih dramatikov Tadeusz Słobodzianek (njegovo dramo Naš razred bodo kranjski gledališčniki uprizorili 22. marca), ki ima tudi svojo šolo pisanja. Marinka Poštrak je dejala, da je s svojimi deli Słobodzianek odprl številne travmatične teme, kot je antisemitizem na Poljskem med drugo ­svetovno vojno.

V mednarodnem programu načrtujejo šest predstav. Direktorica kranjskega gledališča Mirjam Drnovšček je dejala, da za zdaj dve predstavi še nista potrjeni. Dela Evalda Flisarja bodo v Kranju predstavila po eno gledališče iz Indije, Japonske in Rusije, pričakujejo še izraelske in albanske gledališčnike, v program je vključena koprodukcija kranjskega gledališča in gledališča iz Tuzle.