25 LET

Četrt stoletja ansambla Petra Finka

Objavljeno 19. november 2017 13.43 | Posodobljeno 19. november 2017 13.45 | Piše: Mojca Marot
Ključne besede: Peter Fink

Čas pokaže, kaj je dobro in kaj ne, pravi Peter Fink, ki se s svojim ansamblom ne pojavlja več na festivalih.

Ansambel Petra Finka nikoli ni silil v ospredje, po 25 letih delovanja pa so med najbolj prepoznavnimi na naši sceni. Foto: S. N.

Ansambel Petra Finka je uradno nastal leta 1992, že leto prej pa je Peter Fink kot solist na diatonični harmoniki posnel kaseto, na katero je uvrstil deset lastnih instrumentalnih skladb. V 25 letih je bilo v ansamblu nekaj menjav, a je ta z vsako nekaj pridobil. In še danes ostaja eden najbolj priljubljenih na naši glasbeni sceni.

Kmalu nova zgoščenka

Trenutno so v njem poleg vodje in harmonikarja Petra Finka pevka Urška Klobučar, pevec Denis Zupan, ki obenem skrbi za humor, pa basist in pevec Simon Kovačič, zelo pa so veseli zadnje pridobitve, kitarista Jake Janca, ki je vsestranski glasbenik, kakršnih so veseli v vsaki skupini. "Čeprav smo na glasbenem prizorišču že dobrih 25 let, pa smo še vedno enako stari, saj povprečna starost ostaja taka kot pred četrt stoletja," smeje se ugotavlja Peter.

Verjetno bomo v prihodnje albume izdajali kar na USB-ključkih, pravi Peter Fink.

Pripravljajo se na izid nove zgoščenke, enajste po vrsti, ki bo izšla do konca leta. "Večina skladb je že posnetih, saj je veliko takšnih, ki jih poslušalci dobro poznajo, kot na primer Ozri se še enkrat, Ni veselice brez Golice, Še enkrat šla s teboj bi pred oltar, nekaj pa je tudi novih," pravi Peter, ki je začel ustvarjati še v času vinilnih plošč. Prvi album je izšel kot kaseta, vsi nadaljnji pa kot zgoščenke. "Verjetno jih bomo v prihodnje izdajali kar na USB-ključkih," reče, ko pripomnimo, da se časi spreminjajo in da je za glasbenike slabo, če avtomobili danes nimajo več CD-predvajalnikov.

Drugačne primerjave

"Vse naše skladbe so dostopne na spletu. Res pa je, da so se ansambli nekoč primerjali med seboj po količini prodanih plošč, danes pa se po številu ogledov na youtubu," pravi in še, da je prišel čas, ko glasba ni več samo glasba, ampak skupek glasbe in slike. "Nekateri ansambli kar sami snemajo videospote, v domači produkciji, saj so digitalne videonaprave cenovno že zelo dostopne, drugi za to še sežejo globlje v žep," še pravi Fink, ki meni, da je lepo, če ima skladba tudi videospot, ni pa to nujno za njeno uspešnost. Če je dobra, jo poslušalci slej ko prej najdejo, pride v repertoar ansamblov, igrajo jo na zabavah in tako najde pot do ljudi. Če ni dobra, pa gre v pozabo, kljub videospotu in veliko ogledov na youtubu, pravi sogovornik.

Uspešna skladba še ni jamstvo, da bo to tudi naslednja. "Za avtorja je najlepše, če skladba živi me ljudmi, in vesel sem, da je tudi meni uspelo ustvariti kar nekaj takih, ki so med poslušalci počasi zorele. In nekatere so ljudje odkrili šele po nekaj letih. Ustvarjanje zame ni breme in s tem, ali bo neka skladba uspešna ali ne, se nikoli nisem obremenjeval. Čas pokaže, kaj je dobro in kaj ne," še pravi Peter Fink, ki se s svojim ansamblom ne pojavlja več na festivalih. V preteklosti so se jih udeleževali in se velikokrat uvrstili tudi v finale festivala Slovenska polka in valček, na katerem so leta 1999 zmagali, in to jim je zelo pomagalo pri prepoznavnosti. Njihova Morska pravljica je še danes ena največjih uspešnic tega festivala.

 

Deli s prijatelji