Članki

Srečko Mrvar: V MKZ je konec socializma

Kakšna bo Mladinska knjiga pod Učili International? Kakšna sploh je ekonomika slovenske knjige, kakšen je položaj v panogi?
13.04.2014 10:47
Čas branja: 4 min

KAJ SMO BRALI TA TEDEN

Še enkrat objavljamo enega od najbolj branih člankov tega tedna, ki smo jih objavili v časniku Finance.

»Noben pameten založnik ne bi bežal od vrhunskih besedil. Sploh ne takih, ki dobijo potrditev na trgu. Sicer pa v Sloveniji deluje prek sto založniških družb,« protestirajočim pisateljem, ki menijo, da bi Mladinsko knjigo Založbo (MKZ) morala »reševati država«, sporoča njen novi večinski lastnik Srečko Mrvar. Kdo je Mrvar in kaj snuje?

1.1397156929.jpg

Mrvar bo za dobrih 51 odstotkov MKZ po naših informacijah plačal 8,5 evra za delnico, skupaj 5,36 milijona evrov. To je bila, smo izvedeli, tudi najnižja sprejemljiva cena za prodajalki, Abanko in NLB. A nekateri se še vedno čudijo, kje bo Mrvar našel toliko sinergij, da bo upravičil tolikšno kupnino.

Mrvar te številke ne komentira - komentirati je ni želel niti Uroš Vejnovič, ki je v Abanki vodil postopek prodaje (h kateremu, spomnimo, so zainteresirani kupci imeli precej pripomb).

Zagotavlja pa, da bo v 30 delovnih dneh kupnino plačal. »Finančno konstrukcijo sem imel sestavljeno že na drugi dražbi delnic, ki ni bila uspešna. Del bom financiral s premoženjem, ki ga lahko takoj prodam, del z denarjem, ki ga že imam, del pa s posojilom,« pravi.

Včerajšnje dražbe za prodajo 51,2-odstotnega deleža MKZ so se udeležili trije dražitelji. Poleg litovske založbe Alma Littera - ta kljub neuspehu zagotavlja, da bodo Slovenijo še spremljali - so se po neuradnih, a zanesljivih podatkih dražbe udeležili dražitelji madžarske založniške hiše Mozaik. Madžari neuspeha na dražbi niso komentirali.

V ponedeljek bo priglasil koncentracijo pri agenciji za varstvo konkurence, če bo dobil zeleno luč, bo objavil tudi ponudbo za prevzem vseh delnic. MKZ ima 579 malih delničarjev - četrtina delnic je v lasti zaposlenih, nekdanjih zaposlenih in upokojencev. Tem bo v prevzemni ponudbi omogočen izstop po enaki ceni kot Abanki in NLB, ki sta bili zastavni upnici delnic Zvona Dva Holdinga v stečaju.

Imajo Učila likvidnostne težave ali le »drugačne prioritete«?

Oglasil se nam je tudi mali poslovni partner Učil (razkriti se ni želel), ki pravi, da so mu v Učilih dolžni »nekaj sto evrov«, in opozoril, da imajo morda likvidnostne težave. »Nimamo,« zatrjuje Mrvar. »V nekaterih družbah se s financami ukvarjajo vsak dan, pri nas se manj. Bomo vzeli kak­šnega iz finančne službe MKZ na Učila, nas je malo.« Učila imajo manj kot deset zaposlenih. MKZ ima več kot tisoč zaposlenih, od tega je približno 20 odstotkov »zaščitena kategorija«.

Si je obul prevelike čevlje? Do zdaj so upravljali manjšo mrežo knjigarn, so pa navzoči na velikem številu prodajnih mest. »Verjamem, da imamo dovolj znanja, da MKZ naredimo spet dobičkonosno, ter da imajo dovolj tega tudi zaposleni v MKZ, ki so zdaj nekaj let delali v negotovosti, brez stabilnega lastnika.«

David s finančno fračo nad založniškega Goljata

Skupina MKZ je lani po neuradnih podatkih ustvarila 80 milijonov evrov prihodkov (dela še na Hrvaškem, v Bosni, Srbiji in Makedoniji), v Sloveniji pa ustvari okoli 30 milijonov evrov prihodkov. Posel se v zadnjih letih krči, najhujše poslovne težave ima MKZ na Hrvaškem, kjer ima podjetje Mozaik knjiga.

svazas-irmantas-002.1397156817.jpg.o.600px.jpg
Ostajamo zainteresirani za vstop na slovenski trg. Pozorno bomo spremljali priložnosti. Irmantas Švažas, šef litovske Alma Littere, ki včeraj ni uspela na dražbi za MKZ Foto: Jure Makovec

Učila International drugače od MKZ rastejo, v Sloveniji imajo štirikrat manj prihodkov. Učila International imajo po podatkih iz leta 2012 dobrih šest milijonov evrov sredstev, večinoma gre za kratkoročne naložbe ter poslovne terjatve in zaloge. Med viri sredstev pa imajo po podatkih iz leta 2012 3,5 milijona evrov poslovnih in pol milijona evrov finančnih obveznosti.

MKZ ima po podatkih iz leta 2012 55 milijonov evrov dolgoročnih in 20 milijonov evrov kratkoročnih sredstev. Pomembno je, po kakšnih vrednostih so vodene nepremičnine MKZ in ali bo potrebno prevrednotenje (navzgor ali navzdol). Med viri sredstev je 12 milijonov evrov dolgoročnih in 9,5 milijona evrov kratkoročnih finančnih obveznosti ter 8,6 milijona evrov obveznosti do dobaviteljev.

Kakšen je Mrvarjev načrt za poslovno oživitev MKZ

»MKZ bo precej bolje upravljan. Malo se bomo morali tudi 'prešteti', za vse najti optimalno delovno mesto. Drugače bo predvsem zato, ker upravljam svoj denar,« pravi Mrvar. Kaj še? Peter Tomšič ne bo več dolgo šef. »Prihodnji teden bom začel pogovore za nove vodilne,« pravi Mrvar.

Prav tako se bo najprej lotil odprodaje nepotrebnega premoženja MKZ, denimo počitniških zmogljivosti (največja je v Fiesi). »Prodajalne ostajajo, te so vitalni del vsakega založnika. Ni pa nujno, da ostanemo lastniki vseh. Da ne govorim o teh, ki so že zaprte in se le prašijo. Ogorčeni smo tudi nad zadnjimi potezami vodstva na Hrvaškem (MKZ se, kot smo razkrili včeraj, povezuje v »knjigotrško megamrežo«, več na povezavi MK Založba na Hrvaškem v »knjigotrško megamrežo« , op. a.), spirala slabega poslovanja se je lani nadaljevala,« pravi Mrvar.

Del prihodkov bo Mrvar lahko dobil tudi z zdaj že drugim logističnim centrom v poslovni coni na Brnčičevi v Črnučah. Pred časom je namreč kupil tudi Gorenjev center.

Kakšna je sploh ekonomika slovenskega založništva?

»Odvisno od tega, za kakšen tip založništva se odločiš. Mi smo se za komercialno založništvo, ker menim, da je dolgoročno to bolje,« pravi Mrvar. »Ljudem je treba dati več, kot pričakujejo. Zato smo šli tudi na mehke platnice, začeli prodajati knjige v diskontih, da smo jih spet približali ljudem. Kar se je pred krizo lahko prodajalo po 30 evrov, se zdaj po deset. Sicer pa se otroška literatura izdaja v nakladi okoli tisoč izvodov, komercialno leposlovje pa med dva in tri tisoč izvodov. To se potem lahko proda v približno dveh letih,« pravi Mrvar.

Učila so lani prodala okoli milijon knjig, podobno kot MKZ. »Tudi v MKZ je več kot 80 odstotkov izdaj komercialne narave. Preostale - in te se problematizirajo - so odvisne od državnih subvencij, razlaga sogovornik. Od približno 300 naslovov, kolikor jih Učila izdajo na leto, subvencijo dobijo za dva do tri. »Vrhunskih slovenskih avtorjev ne boste slišali jamrati,« je še povedal Mrvar.

Avtorja: Petra Sovdat in Janez Tomažič

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Namesto da bi vzel lizing za avtomobil, sem raje vložil v zeleno obveznico

Varna in donosna naložba je zelena obveznica, ki služi tudi za financiranje prehoda na trajnostno in nizkoogljično gospodarstvo

FINANCE
Okolje & energija
TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube
Okolje & energija
ENERGETIKA
Okolje & energijaPetra Sovdat TEŠ bo čez praznike stal: ne zaradi nege, temveč zaradi izgube

Lastna proizvodna cena elektrike iz šoštanjske termoelektrarne je po neuradnih podatkih trenutno približno dvakratnik tržne.

FINANCE
Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala?
Finance
Špela Mikuš Prepoved vs. omejitev. Katera taktika bo zmagala?

Na koncu gre pri obeh taktikah omejevanja tehnoloških velikanov za svoj lastni interes, za interes "lokalnih" podjetij.

FINANCE
Transport in logistika
Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?
Transport in logistika
Potniški promet
Transport in logistikaNataša Koražija Bo Avtobusno postajo Ljubljana prevzel Nomago?

Nomago že upravlja 15 avtobusnih postaj v Sloveniji, med vsemi pa je poslovno najzanimivejša prav ljubljanska.

FINANCE
(Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji
PRO
Finance
Redakcija Prevozi (Revija Prevozi) Slovenska bitka s kitajskimi zmaji (PRO)

Vabimo vas k brezplačnemu prenosu revije Prevozi.

FINANCE
Avto
V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford
Avto
AvtoJure Šujica V Slovenijo zapeljal prihodnji "best seller" znamke Ford 1

Ford tourneo courier naj bi pomenil nadomestilo za opuščene enoprostorce, kupce pa naj bi pritegnil z nekoliko bolj terenskim videzom, prostornostjo, predvsem pa ceno, ki se začne pri dobrih 24 tisoč evrih.

FINANCE
Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar
Finance
SKUPŠČINA
Tanja Smrekar Predlog: v NS Triglava ostaja nekdanji član uprave Triglava in Petrola Igor Stebernak, na novo prihaja Rok Ponikvar

Predlagana dividenda je 1,75 evra bruto na delnico

FINANCE
Prevozi
Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN
Prevozi
PrevoziMarko Čopi Uspešno leto 2023 za avtobuse MAN

Prihodnje leto bo že polovica mestnih avtobusov MAN električnih, leta 2030 pa že 90 odstotkov vseh avtobusov MAN v Evropi.

Vinski turizem
Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti
O vinu
Vinski turizemRedakcija O vinu Vinski hotel Sibon je kombinacija preprostosti, elegance in sodobnosti

V Sibon wine & spa resortu v Ljutomersko-Ormoških goricah se dan začne drugače - prebudimo se ob ptičjem petju, s pogledom na vinograde, kjer vdihnemo mir in spokojnost, ki ju ponuja nastanitev daleč stran od mestnega vrveža, budilke in stresa.