Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2018,
23.00

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

Planica Planica vstopnina Ljubo Jasnič Janez Gorišek

Četrtek, 8. 11. 2018, 23.00

5 let, 5 mesecev

Na Nebotičniku prodali prve vstopnice za Planico 2019

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Smučarska zveza Slovenije je 132 dni pred finalom svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici, ki bo od 21. do 24. marca 2019, ter ob 50. obletnici prvega poleta na letalnici bratov Gorišek pripravila prireditev na ljubljanskem Nebotičniku, s katero se je slovesno začela predprodaja vstopnic za spektakel pod Poncami. Prvo je kupil Ljubo Jasnič.

Na Nebotičniku so se zbrali organizatorji, partnerji in sponzorji največjega športnega dogodka na slovenskih tleh, začetka predprodaje pa niso zamudili niti člani moške in ženske reprezentance v smučarskih skokih. V tej sezoni bo finale svetovnega pokala v Planici še bolj poseben, saj bo letalnica bratov Lada in Janeza Goriška, po zaslugi katerih se že od vsega začetka premika meje v tem športu, praznovala 50 let.

"Tito je imel zelo rad Planico, zanj je bila Planica čast. Bil je dober poznavalec skokov in znal je predvidevati dolžine poletov." | Foto: Vid Ponikvar "Tito je imel zelo rad Planico, zanj je bila Planica čast. Bil je dober poznavalec skokov in znal je predvidevati dolžine poletov." Foto: Vid Ponikvar

V osrčju Ljubljane je prireditev pospremil tudi Janez Gorišek, ki se je čustveno spominjal začetkov poletov pod Poncami. Prvi polet na letalnici je 6. marca 1969 opravil Miro Oman, 21. marca pa so na njej izpeljali prvo uradno tekmovanje. Doslej je v Planici "padlo" 28 svetovnih rekordov.

"Ob povsem prvem poletu sem prišel iz Afrike, a ga nato zamudil, saj sem bil še na avtobusu, prve tekme pa nisem zamudil. Težko je povedati, kakšni občutki so to," je ganjeno dejal Gorišek, ki je bil 25 let tudi vodja tekmovanja v Planici, in priznal, da ga povsem prevzamejo čustva tako ob prvem poletu, kot tudi ob spominih nanj.

"Lažje je bilo do zdaj podirati rekorde, kot jih bo v prihodnje," je še menil Gorišek in se ob tem kot zanimivosti spomnil tudi na Josipa Broza Tita, ki je bil po njegovih besedah velik ljubitelj Planice: "Tito je imel zelo rad Planico, zanj je bila Planica čast. Bil je dober poznavalec skokov in znal je predvidevati dolžine poletov."

Prvo vstopnico je kupil Ljubo Jasnič. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Prvo vstopnico je kupil Ljubo Jasnič. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Prvo vstopnico na prireditvi je kupil predsednik zbora za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS, Jasnič. "V imenu SZS in OK Planica še tretjič zapored prirejamo slovesnost, s katero bomo začeli predprodajo vstopnic za finale svetovnega pokala v Planici. S tem želimo vse ljubitelje skokov in poletov spomniti, da smo tik pred začetkom zimske sezone, čeprav vreme tega morda ne kaže. Planica bo zaprla zimsko sezono in tudi letos si pod Poncami želimo velik praznik," je dejal prvi kupec Jasnič.

Lani je prvo vstopnico kupila nekdanja ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je tokrat prišla na vrsto druga.

Ne spreglejte